ÇEVREDEN NE KADAR HABERDARIZ?
Yatırımların hızla devam ettiği bir dönemde Batman’ın çevresi şantiyeye dönerken yapılan yeni organize sanayi bölgeleri ile açılan yeni işyerleri ilimizin Petrol kadar ticarette de iddialı olduğunu gösteriyor, kanıtlatıyor.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bir önceki hafta başkan Hasan Argunağa, Recep Kavuş ve bendeniz arabayla şöyle bir çevreye bakalım diye Batmanın birkaç yerini gezdik. Şehir merkezine en yakın bölgede bulunan Batman çayına farklı yerlerden baktığımızda, manzaranın çok iyi olmadığını gözlemledik.
Batman-Diyarbakır köprüsünden hemen sonra sağa girip Koca’lar Köyüne doğru ilerlerken sazlıklarda farklı türden çok sayıda kanatlı görünce sevindik. Özellikle leylek sürülerinin şimdiden Batmanı mesken tutmaları güzeldi. Ancak sazlık o kadar düzensiz ki; oluşan tepeler, buralara dökülen molozlar, kum ocakları bu çevreyi oldukça olumsuz etkiliyordu.
Kocalar köyü bize sonradan bağlandı ama, bu süreç içerisinde köy büyüdükçe büyüdü ve köy sakinleri ile buradan arsa alan vatandaşlar villalar yapmaya başladılar. Kilometrelerce uzunluktaki yol boyunca lüks ve yeni evleri görürken, sağ tarafımızda ise binlerce dönümlük sazlık ve makilik alan bulunuyor.
Arkadaşlarımızla yaptığımız incelemede, burada bir düzenleme çalışmasının gerektiğine kanaat getirirken yapılacak bir çalışma sonrasında burasının hayvanlar için çok iyi bir sığınma yeri olabileceğini söyleyebilirim.
Silvan istikametine doğru ilerlerken burada da bazı olumsuzluklar var ama, geçmişteki Valilerle yaptığımız görüşmeler sonucu Samanyolu köyü civarında dikilen ağaçların büyüdüğünü görmek hepimize mutluluk verdi.
Raman tarafına baktığımızda iyi şeyler söylemek mümkün değil. Özellikle çöp sahasından sızan kirli suların kanallardan akması ve Binatlı köyüne kadar uzanması insan sağlığı açısından hiç de iyi olmasa da yetkililerin zaman zaman buraya müdahale ettiğini biliyoruz.
Çevre bilincinin henüz tam manasıyla yerleşmediği ilimizde ister öğretmenler, ister Batman Çevre Gönüllüleri Derneği aracılığıyla sıklıkla her türlü okulda eğitimler verilebilir, sunumlar yapılabilir. Dernek olarak buna hazırız ve bu bilgileri verebilecek kapasitede üyelerimiz mevcuttur.
Kentsel dönüşüm işlemlerinin yapıldığı ve bir çok binanın yıkıldığı Karşıyaka ve İluh mahallelerinden geçen derenin zaman zaman farklı renklerde akması, çevreye dikkat edilmediğini gösterse de Belediyenin iş makinalarıyla burada yaptığı çalışmaların da yararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bizim, Çevreciler olarak şikâyet ettiğimiz bir iki yer daha var. Kozluk ilçesine 8 km. mesafede bulunan Balıklı gölün tarihi yapısına zarar verilmeden büyütülmesi, İl Turizm ve Kültür müdürlüğünce hazırlanan projenin bir an önce hayata geçirilmesi, ayrıca Erzen tarihi şehrine de olanaklar dahilinde sahip çıkılmasıdır.
Belki çoğu Batmanlı bilmez ama, Erzen bölgesinin her yerinden tarih fışkırmaktadır. Nereyi kazarsanız tarihi eserle karşılaşırsınız ama maalesef buna dikkat edilmediğinden anfi tiyatronun taşları bile zaman içinde sökülüp yol yapımında kullanılmıştır. Burada yapılacak çalışmalarla turizme katkı sağlayacak çok malzemenin bulunduğunu görmüş olacağız.
Bunun dışında turizm adı altında su kenarlarında açılan lokanta ve restoranların da çevre açısından denetlenmesi yararlı olacak, kişilerin kendi isteklerine göre ağaçları kesmelerinin önüne geçilmesi de yine taleplerimiz arasındadır.
Sıklıkla şehrin içinden geçen kanalın kirliliğinden yakınılmakta ama, vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir. Çöplerini, atıklarını rasgele su kanalına atanlara cezalar verilirse muhtemelen herkes daha duyarlı olacaktır. Biz hiçbir zaman cezadan yana olmadık ama gerçekten de zaman zaman bize gönderilen fotoğraflardaki kirlilik hepimizi hayrete düşürmektedir.
Bu nedenle; Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak iyi şeylerin yapılmasını isteyeceğiz, kötü şeyleri de ilgililerine duyuracağız.
Hoşça kalınız.