SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

BU BİR FIRSATÇILIKTIR…

Son Güncelleme :

2019-03-31 16:20:16

Sevgili dostlar 

Dedik herkes seçimi, oy kullanmayı yazacak biz de gerçek yaşama dair bir şeyler yazalım dedik.

Zaten insanlar siyaseti uzun süredir konuştu, tartıştı.

Hani bir söz vardır “iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır” diye; ha işte bende bunu yapmaya niyetlendim. 

Eyyy pazarcılar, ekmeğini soğuk havada kazanan emekçiler,  sabahın karanlığın da halin kapısında nöbet bekleyenler, bu sebze fiyatları neden düşmüyor?

Siz bunca emek sarf ederken size fiyatlar neden ucuza gelmiyor artık.

Ya da düşürmüyorsunuz, 2 lira alınan bir ürün 4 liraya satılır mı? Kar marjınız yüzde 30’u geçmemeli, yüzde 100 kar nerde görülmüş kardeşim, bu Allah’tan reva mı?

Sonuçta vergi yok, aylık kira yok, sadece pazar işgaliyesi parası var, hafif çürük-mürük diyelim ama bu da yüzde 100-150 fiyat koymanın haklı gerekçesi değil el insaf…

Sonra diyorsunuz milletimiz pazardan değil, marketten alışveriş yapıyor ve para dışarı çıkıyor 

patates pazarda 5 markete 3, soğan pazarda 5 markete 2, bu sadece bir örnek gidip bakabilir inanmayanlar… 

Semt pazarının kurulma nedeni köylünün ürettiği sebze ve meyveleri haftanın bir günü satışına izin vermektir aslında, burada satılan ürünlerin tercih edilme nedeni de köylüye destek olsa da son yıllarda bu iş ticarete dökülmüş, ranta dönmüş, çoğu şehirde artık köylü değil pazar esnafı adında kişilerce kurulmakta bu pazarcılar köylü yerine halden yani aracı tüccardan alışverişini yapmak ta bu da tarladan tezgaha oradan da soframıza gelene kadar 5-10 zam almakta bu durum da tüketici bütçesini sarsmakta artık bir pazar masrafı en az 100 TL’ye çıkmaktadır.

Kardeşim köylü ürününü 1-2 TL’den veriyorsa ve sofraya kadar 6-7 TL’den satılıyorsa bu zulümdür, haksızlıktır, fazla kazanma hırsıdır, insanlara kötüyü reva görmektir.

Parası ve maddi imkanı olan var, olmayan var…

Bir diğer konu da peynir, yumurta ve yoğurda gelen zamlar… 

Yani her şey dolara endekslenmemeli, yerel ürünler en azından uygun olmalı  markette köy, yöresel, çiftlik, fabrika yoğurtları diye 3-5 çeşit var ve her birinin fiyatı birbirinden uzak.

Anlamış değilim 

Hele yumurta, çeşit çeşit maşallah köy yumurtası ,çiftlik yumurtası derken şimdi de  gezen tavuk yumurtası çıktı 

Hayda bu ne şimdi?

Çeşit çeşit yumurta fiyatlarda ikiye katlamış bir yerde on lira bir yerde on yedi demek biri altın altın yumurtlayan diğeri bronz demek ki… 

Gelelim peynire, ya fiyatlar almış başını yürümüş iyi bir peynirin kilosu 30-40 lira, ucuz da var ama tadı tuzu yok ‘imansız peynir’den yapılanlardan onda da  çeşit çok, otlusu,ezinesi, Siirt’i, Koçer işi, Van yöresi bir çoğu yöresel olmasına karşı fiyatlar uçuk artık tenekeden kiloya düştü alış veriş eskiden kışlık otuz kırk kilo aldığımız peynirin hali bu yakında gramajla alacağız sanırım.

Yani kabul ediyorum, dolar yükseldi ama sonra düştü. Lakin yöresel gıda ürünleri sebzeler meyveler fiyatı tavanda tuttu bir iki kuruş indirim oldu ama ‘Lira ile arttı kuruşla düştü’

Çoğu ürün hala ateş pahası, televizyon haberine bakıyoruz haber oluyor tarlada domates atmış kuruş ne oluyor da bu domates bize gelene kadar beş-altı lirayı buluyor, Allah aşkına

Kimse bilmiyor, hani meyve ve sebzenin de eski tadı da yok, hani her mevsim her ürün bulunuyor tarla değil aracılık ön planda bu da suni üretim demek ne kadar sağlıklı gıda tüketiyoruz o da ayrı bir soru son zamanlarda köyü hastalıkların çıkması da buna bağlı olabilir mi, bilemem ama eski tadımız maalesef yok gıdada 

Zaten alım gücü çoğu vatandaşımızda asgari seviyede yeterince sağlıklı beslenemiyoruz, hazır gıdalar da ne kadar sağlıklı tartışılır. 

Peki ne yapacağız, nasıl düzelir bu iş? 

Sanırım ortadan parayı kaldırmak lazım,  eski usul ‘al takke ver külah’ veya ‘al buğday ver arpa al, tavuk ver yumurta’ başka çaresi yok galiba! 

Sözüm bağcıyı satıcıyı zan altına koymak değil, günahını almak değil tabi herkes emeğinin hakkını almalı ama helalinden olsun.

Az olsun helal olsun.

Yarın Allah’ın mahkemesine çıkınca yaptığımız işlerin evrakları, defteri açılınca “keşke bunu yapmasaydım” diyeceğiz.

Allah, biraz daha fazla kazanmak için insanlara zulmedenlere sormaz mı?

Soracak, soracak hem tüm detayı ile soracak.

Helal lokma en bereketi lokmadır, helal kazançta en kıymetli paradır, bitmez tükenmez zira Allah doğru planla beraberdir 

Selam ve sevgilerimle 

sürç-i lisan ettiysem af ola…

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI