Gençlik insan ömrünün en verimli en heyecanlı ve en hareketli dönemidir. Bu dönemde hayatımızda nasıl yön vermek istersek o istikamete gitmek zorunda kalırız. Yani önümüze çıkan bizim yapmak istediklerimizin sonucunda olanlardır. Kendimizi tehlikelerden korumak için önlem de alabiliriz ayrıca tehlikenin içine girmek için zemin de hazırlayabiliriz, bu tamamıyla bizim cüzi irademizle ilgilidir. Daha genç yaştayken hz.ibrahim (a.s) puta tapan kavmiyle tek başına mücadele etmiş. hz.yusuf(a.s.) bütün olumsuz şartlara rağmen nefsine dur diyebilmiş. hz.musa(a.s) iffet ve namus timsali olmuş. hz.yahya (a.s) birçok yönüyle çocuklara ve gençlere örnek gösterilmiş. Ashabı kehf olarak adlandırılan gençler inandıkları gibi yaşabilme uğruna her şeylerini ve diyarlarını terk etmiş. isa(a.s) devrinin azgınlarına karşı hakkın mücadelesini vermiş. hz.muhammed (s.a.v) son derece kararlı ve temiz bir gençlik geçirmiştir.


Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyurmaktadır:’’yüce Allah gençliğini taatla geçirenleri sever. (kenzül irfan 193)gençlik çağı biz insanoğlunun hem dünya hem de ahretimiz için çok şey yapabileceğimiz bir çağdır. Biz ise sadece dünyamızı kurtarmaya çalışıyoruz, ahretimizi unutuyoruz. Ey gençlik sadece dünyaya çalışarak ahretinizi elde etmiş olamazsınız ama ahrete çalışarak hem dünya hem de ahretinizi elde etmiş olursunuz. Genliğimiz sağlam temeller üzerine oturtmak boynumuzun borcu olmalıdır. allah(c.c)gençliğimizi nerede ve nasıl geçirdiğimizin hesabını soracaktır.

Peygamberimiz(s.a.v) başka bir hadisinde şöyle buyurmaktadır:’’Allah ibadete düşkün gençle, meleklere karşı iftihar ederek şöyle buyurur.’’kuluma bakın benim rızam için nefsanî isteklerini terk etmiştir. Gençliğimizde yapılan ibadetler yaşlılıkta yapılan ibadetlerden daha hayırlıdır. Çünkü gençliğimiz nefsanî arzularımızın çok ağır bastığı iblisin devamlı olarak bizimle uğraştığı zor bir dönemdir. Bu dönemi ancak Allaha yakın olmakla ibadet yapmayı sıklaştırmakla atlatabiliriz. Gençken ölüm uzak gelir insana ölüme meydan okursun bir bakarsın ömür geçmiş, bu defa ölüm başlar sana meydan okumaya ve sonunda hep kazanan ölüm olur hayatta.


Bu konuda ilgili kurumlara da büyük görev düşüyor: herkes kendi bünyesindeki gençliği kontrol altında tutmalı onlara gerekli nasihat ve bilgilendirmelerde bulunmalıdır. Kendi gençlik yıllarını göz önüne getirerek gençlerin neler hissettiğini ve neye meyilli olduğunu bilmeli ve onların önüne ışık tutmalıdırlar. Kötü yola girmelerinin önü kesilmeli, iyi yolda yürümelerine zemin hazırlamalıdırlar. Gençliğini eğlenmekle geçiren ihtiyarlığını ağlamakla geçirirSAİD NURSİ Allaha emanet olun.