SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

DİĞER BEYNİMİZ

Son Güncelleme :

2019-12-02 10:02:40

Birçoğunuz bu başlığı okuyunca bu kız ne diyor diyeceksiniz belki, bizim zaten bir beynimiz var diğeri de ne oluyor gibi düşünebilirsiniz. Ama bir sorunu olunca sosyal hayatımızdaki işleyişi etkileyecek kadar hatta bazen huzursuz olmamıza bile sebep olabilecek bir başka beynimiz var: “BAĞIRSAKLARIMIZ”

Son dönemlerde bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda, bağırsaklarımızın bizleri fizyolojik olarak etkilediği gibi aynı zamanda psikolojik olarak da etkilediği söylenmekte. Aslında bu söylemlerin kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Bir yüzyıl önce, Eli Metchnikoff sağlığımız için yararlı organizmaların olumlu etkileri olduğunu söylemiştir. Onu bu görüşe yönelten şeyde fermente süt ürünlerini fazlaca tüketen Bulgar köylülerin uzun yaşadığını fark ettiren gözlemidir. Yani aslında bağırsaklarımızın asıl görevi olan sindirimin yanında birde vücudumuzu inflamasyona karşı koruyucu etkisi de vardır ve eğer bu konuda aksamalar olursa bizler fizyolojik rahatsızlık yanında psikolojik olarak da iyi olamayız.

Tüm bunlardan ötürü bizler sindirim sistemimizin önemli organlarından biri olan bağırsaklarımızın sağlığı için koruyucu önlemler almalıyız. Bunun yolu da yine iyi bir beslenme ile mümkün. Çünkü sağlıklı beslenme ile vücutta yararlı organizmalar sayıca artar hatta zararlı olanlar inhibe olur. Bunları daha çok fermente süt ve ürünleri tüketerek yani bünyesinde probiyotik barındıran besin gruplarını tüketerek sağlayabiliriz. Çünkü probiyotikler sindirim sistemimizin fizyolojik dengesini olumlu yönde etkilemektedir.

“Herkes için tam sağlık hali” için ikinci beynimizi gözden geçirelim.

                                                                                                                    _SAYGILARIMLA_   KAYNAKÇA                                                                                                                                   

Erdem, N. Z; Gümüşel, S. Nütrisyonda Güncel Konular, Türkiye Diyetisyenler Derneği, Ankara, 1969.

YORUM ALANI

Ebru Dinçer 0000-00-00

Oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık, devamını bekliyoruz :)

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.