Değerli Batman Gazetesi Okurları, bugünkü yazımızda bitkisel atık yağlara ve bitkisel atık yağların değerlendirilmesi ile ilgili benimde velisi olduğum Batman Mehmet Emin Şimşek İlkokulu’nda yapılan örnek çevreci çalışmaya değinmek istiyorum. Bitkisel yağ; zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı tohumlardan elde edilen ve insan gıdası olarak tüketilen bitkisel yağlardır. Kullanımdan sonra atığa döşen atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu kullanılmış bitkisel atık yağ miktarı da artmıştır. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır.
Bitkisel atık yağların belirtilen zararlarından dolayı ayrı toplanması ve geri dönüşüme gönderilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Maalesef ilimizde bitkisel atık yağlarla ilgili farkındalık oluşmadığı ve etkin bir toplama sisteminin bulunmamasından dolayı bitkisel atık yağlar genellikle lavabolara dökülerek kanalizasyon suyuna karışmaktadır. İlimizdeki atıksu artıma tesisi sadece fiziksel arıtım yaptığı için kanalizasyon sularına karışan bitkisel atık yağlar doğrudan Batman Çayı ve Dicle Nehrine karışmaktadır. En değerli su kaynaklarımıza karışan bitkisel atık yağlar suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır.
İlimizdeki bu vahim çevre felaketine Batman Mehmet Emin Şimşek İlkokulunda değerli bir öğretmenimizin koordinasyonunda, evlerimizde oluşan bitkisel atık yağlar ayrı bir kapta toplanarak veliler, öğrenciler vasıtasıyla okullumuzda bulunan bitkisel atık yağ deposunda biriktirilecek ve okulumuzda biriktirilen bitkisel atık yağlar lisanslı firmalar tarafından geri dönüşümü sağlanmak üzere teslim alınacaktır. Böylece hem su kaynaklarımız ve çevre korunmuş olunacak hem de bitkisel atık yağların geri kazanımı ile ekonomik değeri olan ürünler üretilerek ülkemiz ekonomisine katkı sağlanacak. Anlayacağınız, çevresel bir problem çevresel avantaja dönüştürülmüş olacak.
Bu ve benzeri kampanyalar öğrencilerin bizzat katılımı söz konusu olduğu için bilinçli çevreci bireylerin yetişmesi adına çok etkili ve önemlidir. Bilinçli çevreci bireylerin artması ve bu bireylerin toplumun çoğunluğunu sağlaması taktirde daha sağlıklı ve temiz bir dünyada yaşama umudumuzda artacaktır. Bu vesile ile bu fikrin mimarı olan değerli öğretmenimize, öğrencilerimize, emeği geçecek velilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu ve buna benzer eylemlerin tüm okullarda ve ilimizin tamamında yaygınlaşmasını temenni ediyorum.