SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

BATMAN’IN EKONOMİSİNDEKİ DETAYLAR!

Son Güncelleme :

2020-01-08 10:50:54

Sevgili dostlar 

Canım memleketim 60 yılık tarihine öyle şeyler sığdırdı ki benim gözümde bir kahraman aslında, Batman’ın 60 yıllık tarihi bir çok durgun şehrin asırlık tarihine bedel…

Batman köyden büyük bir şehre dönüşmesi 40-50 yılda oldu.

Faili meçhul cinayetler, çatışmalar, kan davaları, adam kaçırmalar ve siyasi gelişmelerin en fazla yaşandığı şehir olsa da kendini çabuk toparlamıştır.

Bir düşünün bu olaylar yıllarca olmasaydı Batman şimdi büyükşehir’di…

Bu memleket acı yılar yaşasa da ayakta durmayı başarmış yaralarını sarmış ekonomisini canlı tutmayı başarmış bir il… 

Batman çoğu kişiye yüz ölçümü olarak görünüşte küçük gelse de aslında ilçe ve köyleri ile büyük bir coğrafyası var. 

Tarım ve hayvancılığa elverişli sulak topraklara sahip olan Batman küçümsenmeyecek bir ekonomiye sahip.

Yaklaşık 40 senesini petrol işleri ile ekonomisini ayakta tutan Batman, son 20 sene içinde de içerde ve dışarıda inşaat ve organize sanayisini kurarak ihracat yapan ve bir çok sektörde öne çıkmayı başaran bir şehir olmuştur...

Özelikle komşu ülkelerde imalat ve alt yapı konularında büyük işler başaran iş adamlarımız Batman’ın gururu olmuşlardır, yanlarında çalıştıkları Batmanlı işçilerinde ekonomisini iyileştirmiş ve bu da Batman'da ki işsizliği biraz da olsa azaltmıştır.

Batmanlı iş adamları adeta bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlemektedir, bu da bizi gururlandırmaktadır.

Batman insanı hiç bir tarihte tembelliği seçmemiş bir toplum olma özeliği taşır petrol şirketlerinde çalışmış , petrol nakliye tırlarında çalışmış, çiftçilik yapmış hayvancılık yapmış esnaflık yapmış ticaret yapmış . 

Yani bir Batmanlıya asla tembel diyemeyiz (Genelde eski nesil böyle)

Çalışkan gözü pek ve istekli karalı zeki adımlar atan Batmanlılar akla gelecek her işin altından kolayca kalkabilecek zeka ve kapasiteye sahiptir.

Batmanlılar ı ülkemizin her yerinde görebilirsiniz.

Kimi emekli olup gitmiş kimi çok önceden göç edip batıda parayı pulu bulmuş kimi hala bir yerlerde ticaret yapıyor kimi fabrika sahibi kimi işçi. 

Batman aslında göç veren bir memleket.

Özelikle 90’lı yıllarda büyük bir göç vermiştir Batman.

Batman ekonomisi duraklamakta yaşasa da bunlar kısa süreli molalar olmuştur. 

Bildiğiniz gibi TPAO , TÜPRAŞ, Petrol Ofisi, BOTAŞ gibi ciddi kurumlar Batmanda bir sürü işçi ve memur çalıştırdı, bu kurumlarda son dönemde TPAO’nun bazı bölümlerini özeleştirse de ayakta ve hala Batman halkı oradan ekmeklerini kazanmaya devam etmektedir.

Keza TÜPRAŞ ve BOTAŞ'ta aynı şekilde, Petrol Ofisi’ni Diyarbakır'a kaptırsak ta Batman hala bir petrol şehri ve hayat devam ediyor. 

TÜPRAŞ'ın faal durumda olması özelikle petrol taşıma ekonomisini ayakta tutması ve Batman'a ciddi bir ekonomi sağlıyor.

Son zamanlarda da tekstilin de Batman'da kendine bir yer bulması Batman’ın hem işsizlerine derman hem de ekonomisini ilaç olmuştur. 

Ekonomisini ayakta tutmaya çalışan Batman her yolu deniyor adeta çiftçiler de buğday ve arpanın yanı sıra mısırı da deniyor, son zamanlarda fıstık üretimini de denemeye başlayan çiftçilerimiz tarıma başka bir sayfa açmaya çalışıyorlar özelikle Batman da gördüğümüz buğday depoları be tarım tüccarları bizi sevindiriyor. 

Hayvancılık Batman'da koçer ailelerinin elinde yılardan beri özelikle küçük baş hayvan besiciliği Batman ekonomisinde büyük bir yer tutuyor .

Peki Batman ekonomideki bu başarısını neye borçlu?

Birincisi yokluk adamı mucit yapar 

İkincisi Batman'ın okur yazarı ve Üniversite okuyanı çok.,

Biliyorsunuz ki en son ekonomi Bakanı da Batmanlıydı, Sayın Mehmet Şimşek gayet başarılı bir ekonomistti aslında, bu başarı ülkemizde kaç il de var yani bakan seviyesinde bir ekonomist çıkarmayı bilmiştir, Batmanın ekonomiye ne kadar önem verdiğimizin bir ispatıdır aslında. 

Batman bazı yönleri ile şanslı da diyebiliriz.,

Devlet Demir yoları var 

Hava alanı var 

Kara elması var 

Zengin bir tarihi var 

Büyün bunların yanı sıra Hasankeyf e yapılan devasa Ilısu barajı da Batman ekonomisin rahatlatmış ve büyük bir paranın Batman'a girişini sağlamıştır..

Suların yükselmesi ile de özelikle Hasankeyf’in büyük bir gölete sahip olacağını gülünürsek Batman'a yeni bir ekonomi kazandıracağı kesin gözü ile bakılıyor birde baraj biliyorsunuz elektrik üretecek orda da bir sürü insan çalışacak bu da başka bir ekonomi döngü aslında.

Yani Batman hani derler ya su akar yolunu bulur Batman da tam da öyle, insanı çalışkan ve zeki bu yüzden Batmanlıların çoğunlukla refah dercesine yüksek bir il görünümünde lüx bir yaşam sürüyor ve kazanmayı biliyor kendini güncellemeyi biliyor Batman.

Sevgili okurlar 

Biliyorsunuz Suriye’de acı bir savaş var ve bu savaş hem ölümcül hem de yıkıcı insanlar aç-susuz ve çaresiz Allah kimseyi bunla sınamasın ama bir gün bu savaşta mutlak süreyle sona erecek ve bitecek bittiğin de tabi ki Suriye yeniden inşa edilecek ve Batman dersini iyi çalışır hesabını iyi yaparsa 2-3 saat uzaklıktaki Suriye Batman için dönüm noktası olur.

Özelikle alt yapı ve inşaat konusunda Gaziantep’liler şimdiden kolları sıvamış durumda ve yeni organizeler kurmuş yeni fabrikalar yapılmış beklemekteler Batman'ın da bu konuda hazır olması gerekir ve savaş biter bitmez iş adamlarımız orda olmalıdır.

Biliyorsunuz Kuzay Irak’ta bir sürü Batmanlı iş yaptı ve hala yapıyor Irak'ta da öyle doğru zamanda doğru yerde olmak önemli 

Benden bu kadar bana ayrılan köşe doldu, taşırdım da 

Sevgi ile kalın sevgili dostlar…

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI