Unutmayın ki; Çalışan robot değildir, siz patronlar gibi özel bir hayatı vardır.
İlimizde binlerce işyeri ve işçi çalıştıran sektörler vardır. İşçinin işine olan sorumluluğunun olduğu gibi, işverenin de işçisine olan sorumlukları vardır.Gerek içimizde gerekse çevremizde olsun özel sektör bünyesi altında çalışan elemanlardan gerekli verimin alınmaması, yâda işverenin talimatlarını harfiyen yerine getirmemelerindeki gerçek, çalışma saatlerinin fazla oluşu, işe başlama saatinin belli, bitiş saatinin belli olmamasından kaynaklanıyor. İşlerinin çalışanla yürütüldüğünü, çalışan olmazsa bir adım bile ileriye gidemeyeceğinin farkında olan bir işveren elemanının kıymetini kaybetmeden bilmelidir. Bir çalışanın, çalıştığı firmasının olumlu yâda olumsuz yönde ilerlemesinde rolü büyüktür. Firma o çalışanla en doruk noktasına da çıkabilir, en dibe de vurabilir. Böyle önemli bir görevi üstlenen çalışanların haklarının kısıtlanması yâda çiğnenmesi onlara en büyük haksızlıktır.
Yüce Allah kuranı kerimde şöyle buyurmaktadır: “Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden fazla yük yüklemez…” Bakara süresi
Yukarıdaki ayeti kerimede anlaşılacağı gibi hiç kimseye gücünü aşan yükler yüklenmemeli, kapasitesini aşan görevler verilmemelidir. Ama maalesef para kazanma hırsının ağır bastığı, paranın artık cep ve kasaların yerine kafa ve kalplere girdiği bir dönemde çalışanların çalışma saatleri işveren tarafından unutuluyor. Ne kadar daha fazla çalıştırırsam o kadar yararıma olur düşüncesiyle bildiğini uygulamaya devam ediyor. Bazı işyerlerinde elemana uygulanan kurallar pes dedirtecek cinsten. Örnek vermek gerekirse, patron herhangi bir çalışanına senin işe başlama saatin bu (7 diyelim) bu saate gelmezsen ceza alırsan yâda işine son verilir. Ama senin, işten çıkış saatin belli değil, ben ne zaman git dersem o zaman gidersin diyorlar. Bu yapılan davranış çalışanın özel hayatına, dinlenme ve ailesine harcaması gerektiği zamanı gasp etmek değil midir? Böyle bir ortamda çalışan birinin çalıştığı işyeri ve patronuyla ilgili olumlu konuşması iyiliğini istemesi düşünülebilir mi? Elbet ki hayır. Zaten bu zor şartlarda aldığı ücret kendisini geçindiriyor mu? Geçindirmiyor mu o,da belli değil bari hayatının bütün saatleri çalışmakla geçmesin özel hayatına da biraz zaman ayırabilmelerine imkân sağlansın. Siz nasıl işe giriş saatini belirliyorsanız. Ve o saat sizin için bir kuralsa, çıkış saatini belirlemekte sizin için bir kural olmalıdır.
Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyurmaktadır:’’kimin elinin altında bir kardeşi bulunuyorsa ona yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin, onlara kaldıramayacakları işleri yüklemesin. Eğer yüklerseniz kendilerine yardım ediniz.(buharı)
İnsanların kalkınmasında, aş, iş sahibi olmasında emeği geçen değerli patronlar: lütfen bünyenizde çalıştırdığınız elemanlarınızın da sizin gibi bir aile ve özel bir hayata sahip olduklarını unutmayın. Onların dinlenme ve ailesiyle zaman geçirme haklarını kısıtlamayın zira işinizde verimli olmalarını beklemek sizin için hayal olur.Allahın rahmeti, bereketi, merhameti üzerinize olsun.