25 dolarlık büyük hizmet!

25 dolarlık büyük hizmet!

GURURLANDIRAN BULUŞ

Batmanlı Tıp öğrencisi Muhammed Şah Doğan ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Halil İbrahim Kezer, yılların birikim ve araştırmasını 25 dolarla açtıkları uygulama sistemi üzerinden insanlara ulaştırmaya başladılar. “Erken tanı” adlı hastalığı erken teşhiste yardımcı olan programı geliştiren Batmanlı öğrenciler, iki hafta gibi kısa sürede binlerce insana ulaştı.

“ERKEN TANI” İLE HASTALIK RİSKİNİZ BELİRLENİR

Geliştirdikleri “erken tanı” adlı mobil uygulamayla hastalıkların risk faktörleri ve semptomları göz önünde bulundurularak hazırlanmış uygun soruları ve seçenekleri ile risk değerlendirmesi yaptıklarını belirten başarılı öğrenciler; “Uygulamamız risk değerlendirmesini, risk faktörlerinin rölatif riski ve semptomların hastalığa olan özgünlüğüne göre, yazılım ve kodlama tekniğiyle hazırladığımız puanlama sistemine göre yapmaktadır. Risk değerlendirmesinin güvenilirliği açısından bir hastalığın risk değerlendirmesini, yerli ve yabancı yüzlerce kaynaktan elde ettiğimiz veriler ve sonrasında kliniklerde hastalar üzerinde yaptığımız değerlendirmeler sonucunda hazırlamaktayız. Uygulamamız yaptığı risk değerlendirmesine göre, hastanın risk durumunu düşük, orta, yüksek veya çok yüksek risk olarak belirler. Değerlendirme sonucu yüksek ve çok yüksek risk grubunda olan bireyleri Aile hekimine başvurmaları konusunda uyarır. Böylece riskli grupta olan bireylerin hastalıklarına erken tanı konması ile tedavi şanslarının ciddi oranda artmasını sağlar. Düşük ve orta risk grubunda olan bireylere ise hastalıktan korunmak için önerilerde bulunur.”

300 HASTALIK UYGULAMAYA DAHİL EDİLECEK

“Mobil uygulamamız ile amacımız ülkemizde yetersiz olan erken tanı bilincini arttırmak, hastalıkları erken aşamada yakalayarak aile hekimine başvurulmasını sağlamak, hastalıklara erken tanı konulmasıyla tedavi şansını arttırmak, hastalıkların geç tanı almasından kaynaklı oluşan yüksek miktardaki sağlık giderlerini azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamak ve sonuç olarak toplumun sağlık kalitesini arttırmaktır. Bu bağlamda şuanda yaptığımız sistemle 30 hastalık için risk değerlendirmesi yapıyoruz. Her hafta 3 hastalığın daha risk değerlendirmesini uygulamaya ekleyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz, toplamda 300’den fazla hastalığın risk değerlendirmesini tek uygulamada vatandaşlarla buluşturmaktır.” dediler. Dicle Üniversitesi 4. sınıf tıp öğrencisi Muhammed Şah Doğan ve sınıf arkadaşı Sezgin Yıldız hastalıklarla ilgili topladıkları verileri, Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Halil İbrahim Kezer’in kurduğu yazılım sistemiyle “Google Play” uygulamasından “Erken Tanı” ismiyle tüm Türkiye’ye hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. (Murat Ezgin)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...