DİYARBAKIR CADDESİ
1957 yılında ilçe olduktan sonra TPAO sayesinde hızla gelişen Batmanda şehirleşme 1980’li yıllar itibariyle canlanmaya başladı. İluh, Çarşı, Kısmet ve Yeşiltepe’den Meydan, Raman, Cumhuriyet Mahallesine doğru Batman, 1984 yılında 20 mahalleye kavuştu. İnsanlar TPAO’da çalışmak ve büyüyen ilçede iş bulabilmek için göç etmeye başladı. Batmanın yerlisi birkaç yüz kişiden oluşurken, Batman dışından gelenlerle sayı 60 bini buldu. İşte o dönemlerde Batman’dan Kozluk istikametine giden cadde yapılmaya başlandı. O cadde genelde Silvan üzerinden Diyarbakır’a gidince ismi kendiliğinden Diyarbakır Caddesi oldu. Bugün Atatürk ve Turgut Özal Bulvarı olan iki kısımlı cadde şehrin en lüks ve yoğun yerleşim birimlerinden olurken, yıllar önce ise etrafı çamur ve sessizdi.
SASON’DA POLİS OLMAK
1990 yılına kadar Siirt iline bağlı bir ilçe olan Sason, Batmanın il statüsüne kavuşmasından sonra Batmana bağlandı. 1970’li yıllarda Sason ilçesinde genelde aşiretçilik, bazen de eski Sason isyanından kalan mahkum kişiler, eşkıya ve benzeri kişiler için askeri ve polis gücü oldukça sistemliydi. İşte, o tarihlerde yani 45-50 öncesinde ilçede görev yapmış bazı polislerin verdiği bir poz.
BATMAN CEZAEVİ (HAPS) VE KABADAYILAR…
Tarih yine 1970’li yıllar. Batman, Kozluk, Beşiri, Sason Siirt iline, Gercüş ve Hasankeyf ise Mardin’e bağlıydı. Petrolün başkenti olan Batman hızla gelişirken, farklı yerlerden ilçeye gelenler vardı. O tarihlerde Batman’ın Yeşiltepe ve Huzur Mahallesi arasında bulunan Batman Cezaevi… Suçları genelde kavga-darp olan ve o tarihlerde farklı yerlerden cezaevine gelen nam-ı diğer kabadayılar…