Batmanlı kadınlar, yöreye özgü tarım ürünlerini işleyerek hem ekonomik kazanç sağlıyor hem de kentin değerlerini markalaştırıyor. 2021 yılında Toplumsal Değişim ve Emekçi Kadın Girişimi Kooperatifi’ni kuran Deniz Yıldız Maslak ve ekip arkadaşları, Batman’ın incirini dönüştürerek " incir cipsi" haline getirdi. Festivalde stand açan Maslak, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
BATMAN’IN BALLI İNCİRİ ARTIK TÜM YILA YAYILIYOR
Batman’ın Hasankeyf bölgesinde yetişen Beğenati incirinin sadece yaz aylarında tüketilebildiğine dikkat çeken Maslak, “Biz bu lezzeti sadece Temmuz-Ağustos aylarında değil, tüm yıl boyunca herkesin tatmasını istedik. Aydın’da incir cipsi yapılırken, bizim incirimizi bu şekilde değerlendiren yoktu. Bu boşluğu fark edip dört yıl önce denemelere başladık” dedi.
GÜNEŞTE KURUTULAN İNCİR, FESTİVALDE PARLADI
Kooperatifin endüstriyel mutfağında kadınların katkısıyla dilimlenen incirler gölgede ve güneşte doğal yollarla kurutuluyor. Elde edilen ürünün hem lezzetli hem sağlıklı olduğunu vurgulayan Maslak, “Çikolatayla da buluşturduk. Özellikle kahve sunumlarında kullanılan bu ürünümüz Dubai’de de ilgi gördü" diyerek uluslararası beğeni kazandıklarını belirtti.
HİÇBİR ŞEY İSRAF EDİLMİYOR
Maslak, üretim sürecinde hiçbir ürünün israf edilmediğini de vurguladı: “İncirin en iyisi cips olurken, ezilmişleri reçele dönüştürdük. Her parça bir ürüne dönüştü. Aynı anlayışla Gercüş ’ün bademinden kurabiyeler, Hatay usulü kömbe, meyveli kekler üretiyoruz. Çocukların sağlıklı beslenebilmesi için incirli cupcakeler yaptık.”
SAĞLIKLI BESLENMEYE DESTEK
Kadınların hem evlerine gelir sağladığını hem de çocukların sağlıklı gıda tüketimine katkı sunduklarını ifade eden Maslak, “Sağlıklı ürünleri yaygınlaştırmak artık bir zorunluluk. Çocuklarımız kantinlerden sağlıksız ürünler almak yerine annelerinin ürettiği kekleri götürebilsin istiyoruz” diye konuştu.
YENİ HEDEF: SERİ ÜRETİM VE İHRACAT
Maslak, projelerinin Vali Ekrem Canalp başta olmak üzere kurumlar tarafından da desteklendiğini belirterek, GAP İdaresi ve DİKA’ya (Dicle Kalkınma Ajansı) sundukları yeni projelerle incir cipsini seri üretime geçirerek yurt dışına ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.