2018 yılı anaç koyun keçi destekleme çalışmaları Resmi Gazetede yayımlanan ‘Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ yürürlüğe girdi. Bu kapsamda; Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları TÜRKVET ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlanacaklar. Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, TÜRKVET' te işletme ve hayvan bilgilerinin güncellenmesini sağlayarak, Batman Tarım ve Orman Müdürlüğü (il/ilçe) 2018 yılı anaç koyun desteklemesi dosya bedeli olarak 10 TL yatırarak, makbuz ile beraber 02 Kasım 2018 tarihinde kadar üyesi olduğu damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliğine vermek zorunda olduğu belirtildi.
Konu ile ilgili Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Destekleme ödemeleri, anaç koyun ve keçinin 02/11/2018 tarihinde TÜRKVET ve KKBS' de aynı işletmede kayıtlı olması şartıyla işletme sahibine yapılır. Hayvanların, 02/11/2018 tarihi sonrasında İl/İlçe Müdürlüğünün yapacağı yerinde kontrol tarihine kadar geçen süre içerisinde aynı işletmede olması zorunludur. Desteklemeye esas bilgilerde TÜRKVET kayıtları esas olup, bu sistemde ölüm, kesim, satış ve benzeri hayvan ve işletme bilgilerinin güncellenmesinden ve kayıtlarının doğruluğunun takibinden yetiştirici sorumludur. 02/11/2018 tarihinden sonra TÜRKVET' e kaydedilen veya güncellenen işletme ve hayvanlar desteklemeden faydalandırılmaz.
15-90 AY YAŞ ARALIĞINA DİKKAT
Öte yandan küçük baş hayvan yetiştiricilerinin uyması gereken kurallar hakkında bilgi veren Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, desteklenecek Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmadığı, anaç koyun-keçilerin yaşları 02/11/2018 tarihi itibari ile 15-90 ay arasında olması gerektiğini belirttiler. Yapılan açıklamada Bu yaş aralığı dışındaki Diş i hayvanlar desteklemeden yararlandırılmaz. Damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birlikleri tarafından teslim edilmiş olan müracaat listesinde olmayan yetiştiriciler desteklemeden faydalandırılmaz. Göçer yetiştiriciler; il içi nakillerinde nakil belgesiyle, il dışı nakillerinde ise veteriner Sağlık raporu ile hayvanların bulunduğu yerin il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederek hayvan tespitlerini yaptırtırlar. İl dışı nakillerde veteriner sağlık raporu ile nakletmeyen yetiştiricilerin hayvan tespitleri yapılmaz ve desteklemeden faydalandırılmaz”