"Okulları hep birlikte açacağız"

"Okulları hep birlikte açacağız"

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs “Kovid – 19” hayatın her alanında olumsuz yönde etki etmeye devam ederken, özellikle gelecek nesillerin eğitim hayatında ciddi bir sorun oluşturdu. Geçtiğimiz yıl yarıda kalan eğitim-öğretimin ardından bu yıl da izlenecek yol haritası merak konusu oldu. Biz de Batman Gazetesi olarak, özellikle velilerin tereddüt yaşadığı özel okullar ele alan geniş çaplı bir röportaj gerçekleştirdik. Özellikle ilimizde eğitimin lokomotifi konumunda bulunan “Final Okulları”nın deneyimli Genel Müdürü Orhan Alp ile bir araya gelerek, pandemi sürecinde eğitim sistemi ve özel okulların durumu konuştuk. Eğitim sisteminin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Orhan Alp: Bakanlığımızın bu konuda hassasiyetle karar vereceğinden hiçbir kuşkumuz yoktur. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk Hoca’mızın basın bildirimlerine baktığımızda bunu rahatlıkla görebilmekteyiz. İnşallah çocuklarımızın geleceğini inşa etmek adına almaları gereken eğitimleri aksatmamak için okulları hep birlikte açacağız” dedi.

Okullar ne zaman ve ne şekilde açılacak?

Milli Eğitim Bakanlığımızın yayımladığı genelgelere göre özel okullarda 17 Ağustos itibariyle başlayan uzaktan online eğitimler 21 Eylül’e kadar devam edecek. Devlet okullarımız ise 31 Ağustos’ta uzaktan eğitime başlayacak. 21 Eylül’de de kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilecek. 8 ve 12.sınıflarımız Bakanlığımızın yayımladığı genelgelere göre COVİD -19 tedbirlerine uyum şartlarıyla okulda destekleme ve yetiştirme kurslarına katılabileceklerdir. Aynı zamanda anaokulu ve ilkokul 1. sınıflarımız için de 21 Eylül’den önce okula hazırlık çalışmaları yüz yüze planlanabilecektir.

Özel okula kayıt yapmayı düşünüp fakat süreçten dolayı emin olamayan velilere ne tavsiye edersiniz?

Bu konuda bizler çok fazla tereddüt yaşamıyoruz. Bu konuda niyetli olan velilerimiz bir an önce düşündükleri okula gidip kayıt yapmalarını tavsiye ederim. Her anlamda tedbirlerimizi almış durumdayız ve öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını gidermek konusunda istekli ve hazırız. Devlet okullarına her zaman geri dönme şansları var. Ama süreç içerisinde bizim gibi kayıt oranları yüksek olan kurumlarda yer bulma şansları olmayabilir. Ya okullar açılmazsa diye kaygıda olan veliler muhakkak ki var. Ama ben bu kaygıları yersiz buluyorum; zaten özel okullar olarak vermeyeceğimiz yemek, servis ve diğer hizmetler için ücret revizyonlarına gideceğiz. Veliler uygun bulmazsa o zaman karar değiştirip yine bir devlet okuluna gidebilir.

Okullarınızda virüsün bulaşma risklerini azaltacak ne gibi önlemler aldınız?

Bu konuda Bakanlığımızın okullara gönderdiği somut talimatların tamamını yerine getirmiş durumdayız. Temel olarak şöyle sıralayabilirim: Öncelikle okula giren herkesin ateşi ölçülüp kayıt altına alınıyor,  tüm ortamlarda el dezenfekte istasyonları mevcut ve uyarı levhaları asılmış durumdadır. Personelimize gerekli rehberlikler yapılmıştır. Ayrıca eğitim ortamları sosyal mesafe kurallarına göre tekrar yapılandırıp sınıflarımızı seyreltmiş durumdayız. Şu an başlayacağımız yüz yüze eğitimleri 12 kişilik sınıflarda yapmaktayız. Eğitim ortamları personelimiz tarafından saatte bir yüzey dezenfektanları ile tekrar dezenfekte edilmektedir. Ayrıca sınıfların havalandırılması ve bahçe kullanımı ile ilgili de gerekli tedbirler alınmış durumdadır.

  • 21 Eylül’e kadar yemekhane kullanımı yapılmayacak ama 21 Eylül’den sonra tüm grupları seyrelterek yemek hizmetlerine de başlamayı düşünüyoruz.
  • Okul servis yetkilileriyle de gerekli toplantılar yapılıp servis yetkilileri ve şoförleri de almaları gereken tedbirler konusunda bilgilendirilmiştir.
  • Öğretmenlerimiz yüz yüze derslerde siperlik kullanarak ders anlatacak ve sosyal mesafe kurallarına uyumlu hareket edeceklerdir.
  • Öğrencilerimiz birlikte bulundukları ortamlarda mutlaka maske ya da siperlik kullanacaklardır.
  • Aynı zamanda öğrenci ve velilerimiz kendi üzerlerine düşen sorumluluklar ile ilgili bilgilendirilecek ve gerekli önlemler alınacaktır.
  • Final Okulları Batman Kampüsü olarak 13 bin m2 kapalı alan ve 10 bin m2 üzerinde bahçe alanına sahibiz.45 -50 m2 sınıflarımız var.
  • Sportif alanlarımız hem kapalı hem açık olmak suretiyle mevcut. Yeni pandemi koşullarına uyum hususunda Türkiye’nin en özel ve uygun okullarından biriyiz.

Yüz yüze yapılması planlanan telafi eğitiminin Bakanlık tarafından ertelenmesi ve yapılan eleştiriler ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Evet, kamuoyunda bu konuda ciddi tepkiler oldu. Her yerin açık olduğu bu günlerde sadece okullara yönelik alınan tedbirler haklı olarak eleştirildi. Velilerimiz de acaba bir daha erteleme olur mu ya da okullar açılmayabilir mi diye endişeye düştüler. Bizdeki yaklaşım şöyle: Telafi eğitimlerinin ertelenmesi ya da uzaktan verilmesi ile ilgili karar anlaşılabilir, telafi eğitimlerini bizler 21 Eylül’den sonra yüz yüze olarak tekrar yapılandırabiliriz. Okulların açılış tarihi ile ilgili de herhangi bir problem yok. Zaten her yıl bu tarihlerde başlangıç yapıyorduk. Lakin şu anki gibi AVM’lerin, düğün salonlarının, spor salonlarının, havuzların, kafe ve restoranların açık olduğu bir ortamda okulların yüz yüze eğitime geçmemesi sektör açısından ciddi anlamda sosyal ve ekonomik problemlere yol açabilir. Virüsten korunalım derken daha farklı tahribatlara yol açabiliriz. Bakanlığımızın bu konuda hassasiyetle karar vereceğinden hiçbir kuşkumuz yoktur. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk Hoca’mızın basın bildirimlerine baktığımızda bunu rahatlıkla görebilmekteyiz. İnşallah çocuklarımızın geleceğini inşa etmek adına almaları gereken eğitimleri aksatmamak için okulları hep birlikte açacağız. Bu hususta üzerimize düşen sorumlulukları Final Okulları çalışanları olarak fazlasıyla yerine getireceğimizden hiç kimsenin bir şüphesi olmasın. Bir de öğrenci gözüyle süreci değerlendirmemiz gerekir. Okulları açmazsak bir nesli sadece öğretim kaybı ile değil, psikolojik sorunlar ve davranış bozukluklarının oluşması ile kaybedeceğiz. Okulda çocuğun akranlarıyla birlikte olması onların sosyal gelişimi için çok önemlidir. Evlerde, apartmanlarda adeta hapis hayatı yaşayan çocuklarımızın da bir an önce okullarına başlayıp toplumsal ve sosyal hayat içerisinde yerlerini almaları gerekir.

Hibrit eğitim modeli ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Bu hususta yetkililer tarafından yer yer dillendirilen bir model. Tabii ki de mevcut koşullara bakılarak bu tarz karma modeller planlanabilir. Öğretmenlerimiz online yani uzaktan eğitim ile ilgili de deneyim kazandılar. Lakin biz özel okullar olarak zaten ortalama 15 – 20 kişilik sınıflarda eğitim veriyoruz. Gerekirse bunu biraz daha seyreltme imkanlarına sahibiz. Hibrit model, özellikle çalışan annelerimiz için çok uygun değil. Bu hususta sürekli telefonlar alıyoruz. Anneler çocuğumuzu hem özel okula gönderip hem de yüz yüze eğitimin olmadığı günlerde bakıcı tutamayız buna bütçemiz yetmez diye eleştirilerde bulunuyorlar. Şu unutulmamalıdır k,i okulların akademik ve sosyal gelişim fonksiyonlarının dışında bir de bakım fonksiyonları var. Çalışan anneler için çocuğun tam gün eğitimde olması çok önemli. Sanırım Bakanlığımız ailelerin bu ihtiyaçlarını da düşünerek gerekli esneklikleri gösterecektir diye düşünüyorum.  Şöyle özetlersek aslında okulların yüz yüze eğitime başlaması birçok açıdan toplumu rahatlatacak ve karamsar duyguları yok edecektir. Biz de aynı toplum içinde yaşıyoruz ve görüyoruz ki okulların açılmamasını isteyen neredeyse hiç kimse yok, tüm veliler bu konuda çok net. Gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla okulların yüz yüze eğitime kademeli olarak geçmesi ve çocuklarımızın bu olumsuz koşullardan bir an önce çıkması için hep birlikte hemşehrilerimizi sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Daha ciddi bir süremiz var. Tedbirleri alırsak bu problemi hep birlikte aşacağımıza inanıyorum.

Pandemi sürecinin özel okullar üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında bu soru tamamen insanların bu konuyu nasıl algıladığı ile ilgili. İlginç bir durum yaşıyoruz, o da şu; bazı veliler yaşanan süreçle ilgili kaygıya düşüp özel okullara kayıt yapmakla ilgili tereddütlere düşüyorlar. Bazı velilerimiz ise tam tersi, bu süreçte özel okullarda daha iyi bir hizmet alabileceklerini düşünüp kayda geliyorlar. Benim görüşüm okulların 21 Eylül’de tedbirler alınarak yüz yüze eğitime başlama ihtimali yüksek olduğundan kararsız olan velilerimiz muhtemelen Eylül ayı içerisinde kararlarını verecek ve özel okullara olan talep artacaktır.

Final Okulları olarak 2019-2020 eğitim – öğretim yılı sonu yapılan LGS ve YKS sınavlarındaki sonuçlardan ve bu sonuçlara varsa pandeminin etkisinden bahseder misiniz?

 Okullarımızın sloganlarından biri “yaşam ve sınav başarısıdır” Final Okulları için ana hedef her öğrenciyi çıkabileceği en yüksek noktaya çıkarmaktır. Bu yıl LGS’ye 77 öğrencimiz girdi. Öğrencilerimizin 17’si fen lisesine 24’ü de nitelikli anadolu liselerine yerleştiler. Batman’daki tüm nitelikli okulları katarsak başarı oranı % 80 üzerinde olur. YKS’de fen ve anadolu liselerinden yaklaşık 120 öğrenci sınava girdi. Fen lisesi öğrencilerimizin %76’sı tıp fakültelerine yerleşebilecek puanı aldılar. Bu hususta emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyor ve tabii ki, bu süreçte desteklerini esirgemeyen ailelerimizi de tebrik ediyorum. Pandeminin genel istatistiklerdeki yansımaları oldu. Örneğin YKS’de lise 4 konularından sorumlu olmayınca genel ortalama başarısı yükseldi. LGS’de de yüz yüze eğitimden uzak kalan bazı öğrencilerimizde beklediğimiz sonuçları alamadığımızı söyleyebiliriz.

Detaylı bilgileriniz için teşekkür ederiz. Son söz olarak neler söylemek isterseniz?

Son olarak sevgili öğrencilerimize bir mesajım var: Onların dertleriyle dertlenmeyi, kahkahalarını, haylazlıklarını, heyecanlarını çok özledik. Biz eğitimciler olarak, onlarla bir aradayken nefes alabiliyoruz. Umarım bu süreci en kısa zamanda atlatır ve sevgili öğrencilerimize bir an önce kavuşuruz. Sanırım onlar da öğretmenlerini çok özlediler. Buradan hepsine selam ediyor, gözlerinden öpüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2