Esnaf Recep Yanaç, tahinin lezzetinde susam kalitesinin büyük rol oynadığını belirterek, taş değirmende ürettikleri tahinin yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
VAZGEÇİLMEZ BİR LEZZET
Ramazan Ayı nda Tahin , Helva , Peynir ve tereyağı gibi gıda ürünlerine olan talebin arttığını belirten Yanaç, özellikle tahinin iftar ve Sahur sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olduğunu ifade etti. Taş değirmende öğütülen susamdan elde edilen tahinin geçen yıl kilogram fiyatının 150 TL olduğunu hatırlatan Yanaç, bu yıl fiyatın 170 TL’ye çıktığını ancak Ramazan ayı nedeniyle ek bir zam yapmadıklarını dile getirdi.
SUSAMIN BÜYÜK KISMI yurt DIŞINDAN GELİYOR
Susamın büyük oranda ithal edildiğini belirten Yanaç, “ Ülke olarak susam ihtiyacımızın yüzde 90’ını ithal ediyoruz. Genellikle Sudan, Hindistan ve Çin gibi ülkelerden susam tedarik ediliyor. Biz ise yıllardır aynı tedarikçiden aldığımız susamla üretim yapıyoruz, bu da tahinimizin kalitesini korumamızı sağlıyor” dedi.
RAMAZAN’DA 10 KAT ARTIŞ
Normal zamanlarda günlük 20-30 kilo tahin sattıklarını belirten Yanaç, Ramazan ayında bu rakamın 200-300 kiloya kadar çıktığını ifade etti. Özellikle iftarda enerji veren ve sahurda tok tutan tahine olan rağbetin arttığını belirten esnaf, kaliteli tahinin tercih edilmesinin önemine de dikkat çekti.