BOŞ ŞEYLERDEN YÜZ ÇEVİRMEK
- 21-06-2021 00:00
Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri (malayani) terk etmesi Müslümanlığının güzelliğindendir.”
Malayani; boş, saçma, yararsız söz veya iş anlamlarına gelir. Malayani; dünya ve ahirete faydası dokunmayan konuşma, düşünce ve işleri ifade eder.
Dünyaya gelen her insana bir ömür biçilmiştir. Her insana ömrü bir sermayedir. Her insan bu sermayesini istediği şekilde kullanır. Kimi zararlı alışkanlıklarla, kötü fiillerle harcar; kimi de iyi, güzel ve faydalı işlerde harcar. Zamanını nerede ve nasıl harcaması kararı, yetkisi de kişinin kendi elindedir.
Dünyayı yaratan, içine milyonlarca güzellikler yerleştiren Allah; bunların hiçbirini boş yere yapmış olamaz. Yaratılmışların en şereflisi olan insanı bu dünyaya öylesine göndermiş olamaz. Dünya imtihan yeri; insan da imtihan olacak varlıktır. Allah; bizleri boşuna yaratmamış (23;115); bir amaç ve görev için (51;56) dünyaya göndermiştir. O halde bize verilen ömür sermayesini en verimli ve tasarruflu şekilde kullanmalıyız. Zamanımızı malayani işlerle geçirmemeliyiz.
Komşumuzun evine misafir geldiğinde bizim “Acaba komşumuza kimler geldi?” diye merak etmemiz. Bu yetmiyormuş gibi kim olduklarını tahmin edip kendi kafamızdan onlar hakkında yorumlar yapıp senaryolar üretmemiz malayani işlerdir.
“Hangi akrabanın kaç evi, hangi akrabanın kaç arabası var, hangi akrabanın düğününde ne kadar altın geldi, düğünde kim ne taktı?” diye saatlerce bunun üzerine düşünüp konuşmak malayani işlerdir.
Yolda karşılaştığımız ve yakınımız olmayan insanlara “Abin neden boşandı, teyzen niçin başka yere taşındı?” gibi sorular sorarak insanların özel durumlarını araştırmaya çalışmamız malayani işlerdir.
Zamanımızı kahvede, kafede boş oyun ve konuşmalarla geçirmemiz de malayani işlerdir.
En değerli sermayemiz olan zamanı internetteki gereksiz uygulamalarda ve televizyondaki faydasız programlarla harcamamız malayani işlerdir.
Özellikle günümüzde internetin başında geçirdiğimiz süreleri düşünelim. Bilgisayar veya telefon karşısında harcadığımız vaktin ne kadarını faydalı işlerde kullanıyoruz? Said-i Nursi bir sözünde “Ömür sermayesi pek azdır. Lüzumlu işler pek çoktur.” demektedir. Gerçekten de ömür sermayemiz sınırlıdır. Bu sermayeyle yapmamız gereken birçok iş ve amel vardır.
Allah bizlere şöyle sesleniyor: “Dünya hayatı bir oyun ve oyalanmadan başka bir şey değildir…” (6;32). Bizi oyalayan işler işte bu malayani şeylerdir. Sosyal medya bizi saatlerce oyalamıyor mu? İnternet oyunları bizi saatlerce oyalamıyor mu? Her birimiz kendimize şu soruyu soralım: “Bir günde televizyona harcadığımız vakit kadar Allah için de ayırıyor muyuz? Bir günde internete ayırdığımız vakit kadar Allah’ı anmaya ayırıyor muyuz?
Boş ve faydasız işler bize iki yönden kayıp verir: Birincisi zaman kaybıdır, zamanımızı bizden çalar. İkincisi enerji kaybıdır. Enerjimizi boş yere harcamamıza neden olur. En önemlisi de Allah ile olan bağımızı zayıflatması ve bir süre sonra da koparmasıdır. Çünkü secdeye gitmeyen baş zamanla namazdan uzaklaşır. Allah’ı anmayan kalp zamanla Allah’ı unutur.
Allah müminlerin özelliklerini sayarken bize şöyle sesleniyor: “Onlar ki boş ve anlamsız söz ve işlerden yüz çevirirler.” (23;3)
Vakti Müslümanca yaşamanın bir şartı boş ve anlamsız olan her türlü sorudan, konuşmadan, işten uzak durmaktır.
Peki bu konuda ne yapmalı?
İlkönce hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulmalıyız. Elimize kağıt, kalem alıp bir günde neler yapıyorsak liste halinde yazmalıyız. Sonra bu maddelerin karşısına da her maddeye ne kadar zaman harcadığımızı yazalım. Boş ve faydasız olanları, bizi Allah’tan uzaklaştıranları tek tek çıkaralım. Bunların yerine Allah’ı anmaya, hatırlamaya, kalbimizi tatmin edecek maddeler yazalım. Yeni yaptığımız listeyi evde dolabımıza asalım veya telefonumuzda bulunduralım. Her gece neyi yapıp neyi yapmadığımızı kontrol edelim. Bunu azimle ve sabırla takip ettiğimizde bir süre sonra alışkanlıklarımızın değiştiğini, hayatımızın bir düzene girdiğini göreceğiz.
Boş, faydasız söz ve davranışlardan uzaklaştıkça yaratılmışların en şereflisi olma yolunda bir adım daha atmış olacağız.
Boş, faydasız söz ve davranışlardan uzaklaştıkça olgun Müslüman bahçesine bir gül daha dikmiş olacağız.
Boş, faydasız söz ve davranışlardan uzaklaştıkça cennet bahçelerine biraz daha yaklaşmış olacağız.
Her şeyden önemlisi bizi yoktan var eden, bize sayısız nimetler veren Rabb’imize daha yakın olmuş olacağız.