ÜŞENİYORUM, ÖYLEYSE YARIN!

ÜŞENİYORUM, ÖYLEYSE YARIN!

ERTELEME DAVRANIŞI ÜZERİNE…

Günlük hayatın içerisinde zaman Zaman o kadar hızlı Hareket edersin ki çoğu zaman kendini-iç sesini dinlemeye zamanın kalmadığını fark edersin. Hızla akıp giden gündelik Hayat içerisinde pek çok meşguliyet ile uğraşmak durumunda kalabilirsin. Birbirinden farklı o kadar görev ve sorumluluğun vardır ki bazılarını yapmaya zaman bulamayabilirsin. Zamana bulsan dahi bu eylemi gerçekleştirmek için kendinde gerekli enerjiyi bulamayabilirsin. İşte tam olarak burada erteleme-öteleme davranışı girmektedir. Erteleme davranışı en çok plansız ve programsızlığı sever. Neyi nerede ne zaman yapacağını bilmeyen Kişi kısa vadede bu yönetebilse de uzun vadede problemler yaşayacağı aşikârdır. Vaktinde yapılamayan her iş ve sorumluluk sen de kaygı meydana getirecek, yetiştirememe korkusu oluşturacak ve kendini suç lama düşünceleriyle yüzleşmek durumunda kalabileceksin.

Kişi zaman zaman kendisine rahatsızlık veren Olay ve durumlarla karşı karşıya gelmek istemez. Mümkün olduğunda onu görmezden Gelir ya da bahsedilen problem ya da durumları en son ana kadar uğraşmayı tercih etmez. Hal böyle olunca o an yapılamayan, çözüme kavuşturulamayan problemler ya da durumlar, kişinin zihninde kaygı ve Stres oluşturmakta, ilerleyen zamanlarda daha fazla emek ve zaman ayırarak çözülmek durumunda kalabilmektedir.

Erteleme davranışının temelinde çoğu zaman konfor alanının dışına çıkmama arzusu yatmaktadır. Belirsizlikten ve komplike işlerden çok haz etmeyen insan beyni mümkün olduğunca bu tür sofistike sorunları ve yapılması gereken görevleri en sona bırakmayı kişiye telkin eder. Kişi, vaktinde yapamadığı işlerin kaygısı seviyesini artırdığını bilmesine rağmen çoğu zaman bu alışkanlığını ter etmekte zorluk yaşamaktadır. Peki, erteleme davranışına neden olan şeyler nedir ve bu nedenlerden nasıl kurtulabilirsin, maddeler halinde üzerinde duralım:

Kişinin zihninde o kadar fazla iş yoğunluğu ve meşguliyet vardır ki, nereden başlayacağını bilemez: Bazen zihninde o kadar fazla iş yoğunluğu olur ki bunları önem ve zaman sıralamasına koyamayabilir, tamamını aynı ANDA çözmeye çalışabilirsin. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmaz ve senin motivasyonunu düşürür, harekete geçme kabiliyetini engeller. Bu gibi durumlarda kendini suçlayabilir ya da kendini Başarı sız olarak görmene neden olabilir. Hal böyle olunca da içerisinde bulunduğun ruh halinin etkisiyle eyleme geçme arzusu önemini yitirir ve erteleme davranışı başlar. O an da yapman gereken kolay bir iş bile ilerleyen zamanlarda sana zor ve karmaşık gelebilir. Zihninde Yük oluşturur, bir an önce yapmak istersin ancak çoğu zaman kendinde o enerjiyi ve gücü bulamayabilirsin. Bu gibi durumlara maruz kalmamak için işlerini ve planlarını önem ve zaman sıralaması dâhilinde yapmak, planlı ve programlı hareket etmek bizler için önemli olacaktır.

Bir işe başlamak için kendini hazır hissedememe-motive olamama: “Bu iş için hazır değilim, kendimi hazır hissetmiyorum”. Bu gibi söylemleri çevrende çok sık duyuyorsundur. İnsanoğlu konfor alanının dışına çıkmakta zorlanır ve zaman zaman Aşı rı direnç gösterir. Hayatında değişiklik yapmakta zorlanan, Karar verme aşaması çok fazla uzun süren kişilerde erteleme-sonraya bırakma davranışının daha yoğun yaşandığını gözlemleriz. Bazen harekete geçmek için içsel motivasyonun yeterli olmayabilir ya da kendini hazır hissedemeyebilirsin. Başlayamadığın iş ve sorumluluklar aynı zamanda sen de suçluluk ve kendini kötü hissetme duyguları da yaratabilir. Burada unutulmaması gereken şudur ki; hızla akıp giden zaman içerisinde yapılması gereken iş ve işlemler çoğu zaman sana göre ayarlanmayacaktır. Bir ölçüde senin kendini iş ve görevlere göre ayarlamak durumunda kalacaksın. Şu an yapmadığın sorumluluğun, senin için bir yük olacak ve bu yükün ağırlığı zihninde Büyü k olacaktır. O an yeterli motivasyona sahip olmasan bile eyleme geçtiğinde başlangıçta arzu ettiğin gücün sen de olduğunu görecek ve adımlarını daha sağlam atabileceksin.