BİR ZAMANLARIN PAMUK TARLASI, ŞİMDİNİN TEKSTİL KENTİ... PEKİ, YA GELECEĞİ?

BİR ZAMANLARIN PAMUK TARLASI, ŞİMDİNİN TEKSTİL KENTİ... PEKİ, YA GELECEĞİ?

Değerli hemşerilerim,

Gözlerimi kapattığımda, zihnimde canlanan bir tablo var. Sabahın o keskin ayazında, minicik elleri pamuk kozalarının arasında kaybolan çocuklar ... Mahallemizin, komşularımızın pırıl pırıl yüzlü evlatları... Bahar geldiğinde, o narin bedenlerin ot toplama telaşı... O günler, genç liğimizin zorlu ama bir o kadar da içten hatıraları olarak belleğimizde yer etmiş durumda. hafta sonu denince, birçok akranımız Tatil düşleri kurarken, bizler erkenden kalkar, pamuk tarlalarının çetin yollarını tutardık.

Şimdi o günlerden bugüne baktığımızda, şartlar ne kadar da değişti, değil mi? Özellikle de Batman 'daki gelişen tekstil fabrikaları sayesinde, birçok hemşerimiz sabah sekiz akşam beş düzenli bir işe, sigortaya, yemeğe ve servise kavuştu. Kendi memleketimizde sıcak bir iş imkânı bulmak, yıllarca süren zorlukların ardından bir nebze olsun Umut olmuştu hepimiz için. Bir zamanlar yaklaşık 40 bin gencimizin ekmek kapısı olan bu Sektör , ne yazık ki Bugün 30 binin altına, hatta bazı söylentilere göre 25 binin de altına düşmüş durumda.

Elbette bu Düşüş ün pek çok nedeni vardır. Benim buradaki derdim, tekstil patronlarını savunmak değil. Onların çoğu, bölgemizin önde gelen, varlıklı iş insanları. Benim asıl kaygım, 50 bin gencimizin işsiz kalma tehlikesiyle burun buruna olması. Bu gençlerimiz, eğer işlerini kaybederlerse, çareyi batı illerinde, ailelerinden uzakta aramak zorunda kalacaklar. O çokça dillendirdiğimiz "tekstil şehri" iddiamız, eğer bu gidişata bir "dur" denilmezse, sadece güzel bir anı olarak hafızalarda kalacak ve bizler, tekstil kentini kendi ellerimizle yitireceğiz.

Peki, bu karanlık tabloya kim ışık tutacak? Şehrimizin ticaretle iştigal eden odaları, dernekleri ve yerel basını bu vahim durumu artık manşetlerine taşımalı. Ankara 'da bizleri temsil eden beş kıymetli milletvekilimiz, bu hayati konuyu Türkiye Büyü k Millet Meclisi'nin kürsüsünden Güç lü bir sesle duyurmalı.

Edindiğimiz üzücü bilgilere göre, birçok bü Yük Marka ve holding, kumaşlarını Mısır başta olmak üzere farklı ülkelere gönderiyor. Üretimler uzak diyarlarda yapılıyor, ancak o mamul ürünlerin perakende mağazaları bizim ülkemizde boy gösteriyor. Bu ne acı bir çelişkidir! Birileri her platformda "tekstil kenti" diye övünürken, bizler Göz göre göre bu hayalimizi kaybediyoruz.

Umarım bu feryadımız yankı bulur ve başta Batman olmak üzere tüm bölgemizin tekstilinin yeniden canlanması için somut ve Etkili adımlar atılır. Aksi takdirde, o çetin pamuk tarlalarında başlayan zorlu mücadelemizin meyvelerini, kendi topraklarımızda yeşertememiş olmanın derin üzüntüsünü yaşayacağız.

Saygılarımla…