KİMLER TEMİZ KALPLİDİR?

Peygamberimize soruldu: “Ey Allah’ın Resulü, insanların faziletlisi kimdir?” Peygamberimiz “Her temiz kalpli ve doğru sözlü olandır.” buyurdu. Ashab “Doğru sözlüyü biliyoruz. Kalbi temiz olmak nedir?” diye sordu. Peygamberimiz “O; tertemiz, onda günah, başkaldırma, aldatma ve haset olmayan kalptir.” buyurdu.         

İnsan bedeninde ilk oluşan organ kalptir. Kalp; kelime olarak “geri çevirmek, içini dışına döndürmek” anlamına gelir. İnsanda değişmeye en uygun organ yine kalptir. Hem hassastır hem de her şeyden etkilenir. İnsanın duygu merkezidir. Çünkü insanın duyguları ve hisleri düşünceye; düşünceleri de davranışa dönüşür. Kalp; insanın hayatı boyunca hangi tarafa yöneleceğini, hangi düşünceyi savunacağını, hangi duyguyla yaşayacağını belirleyen merkezdir. İman ve inkarın, iyilik ve kötülüğün, üzüntü ve sevincin, günah ve sevabın bulunduğu yerdir.

Günlük hayatta birçok insanla karşılaşırız. Onlara “Şu ibadeti veya doğru davranışı niçin yapmıyorsun?” dediğinizde size “Benim kalbim temiz, bu yeterlidir. Senin söylediğin ibadeti yapanlar zaten başka yanlışlar yapıyorlar. Hiç olmazsa ben onlar gibi değilim.” derler.

Temiz kalpli olmak nedir? Kalbi temiz olan insan hangi özelliklere sahiptir?

Öncelikle temiz bir kalpte tek bir ilah olmalı; o ilah da bizi yoktan var eden, bize sayısız nimetler veren Allah olmalıdır. Kalbimizde sadece Allah sevgisi olmalı; bizi şirke götürecek bütün varlıklardan ve başka sevgilerden uzak kalmalıdır. Bir kalpte Allah varsa, Allah sevgisi varsa o kalbe vahyin temeli olan iman da yerleşir. Hakkıyla iman eden bir kalp daha temiz bir kalptir.

Yemiz kalpli olmak için iman etmek yeterli midir? Hayır, yeterli değildir. Çünkü temiz bir kalpte günah, başkaldırma, aldatma ve haset olmamalıdır.

Günahlar kalbi karartır. O halde günah işleyince hemen tevbe etmeli ve ardından bir iyilik yapmalıyız.

Temiz bir kalpte aldatma olmaz. Çünkü aldatma münafığın en belirgin özelliğidir. Temiz kalpli bir kimse öncelikle Rabb’ine karşı dürüsttür, kalbinde sadece O’nun yeri ve sevgisi vardır. Çalışma ve ticaret hayatında insanları kandırmaz. Eşini, çocuklarını, sevdiklerini aldatmaz. Hayatı dürüstçe yaşar. Herkese karşı açık ve şeffaftır. İnsanları kandırmak için gizli planları yoktur.

Temiz bir kalpte başkaldırma yoktur. İlk başkaldıran şeytan olmuştur. Allah topraktan yarattığı Adem’e secde edilmesini isteyince şeytan, kendisinin ateşten Adem’in topraktan yaratıldığını söyleyerek kibrinden dolayı Adem’e secde etmemiş ve Allah’a başkaldırmıştır.

Allah bize şöyle sesleniyor: “Allah’a ve Resulü’ne başkaldıranlar en alçaklar arasındadırlar.”  (58;20) Allah’ın emirlerini yerine getirmeyen, koyduğu sınırları ihlal edip bunlara karşı çıkanlar Allah’a başkaldırmış olur. Hz. Peygamberin hayatını örnek almayan ve O’na karşı çıkanlar da Peygambere başkaldırmış olur. Böyle insanlar hem bu dünyada hem de diğer dünyada en aşağılık kişilerin arasındadırlar ve onları şiddetli bir azap beklemektedir.

Müslüman, Allah’a ve Resulü’ne isyanda bulunmaz. Müslüman vahyi inkar etmez, onu yaşamak için çabalar.

Haset; başkasının sahip olduğu maddi ve manevi imkanları kıskanmak demektir. Hasetçi başkasının imkanları olunca üzülür, başkası musibete uğradığında da sevinir. Hasedin; ateşin odunları yaktığı gibi iyilikleri yaktığını, yok ettiğini unutur.

Müslüman; haset etmez, din kardeşini kıskanmaz. Müslüman kardeşi için her şeyin en iyisini ister. Hatta kendisinden çok Müslüman kardeşini düşünür.

Günümüzde namaz kılmayan birine “Niçin namaz kılmıyorsun?” diye sorduğunuzda “Benim kalbim temiz, bu yeterlidir.” cevabını verebiliyor. Veya oruç tutmayan birine “Niçin oruç tutmuyorsun?” diye sorduğunuzda “Oruç tutanları görüyoruz, neler yapıyorlar neler…” diyebiliyorlar. Böyle düşünen insanların Allah’ın farz kıldığı ibadetleri başkalarını bahane ederek yerine getirmemeleri büyük bir gaflettir. Çünkü başkalarının yanlışları üzerinden Allah’a isyan ediyorlar.

Gerçek anlamda temiz kalpli olmak istiyorsak neler yapabiliriz?

1.Kalbimizde sadece Allah sevgisi olmalıdır.

2.Helal rızık peşinden koşmalı, soframıza helal lokma getirmeliyiz.

3.Kötü fiiller işleyen, günahlara dalan insanlardan uzak durmalıyız.

4.Nefsi terbiye eden oruç ibadetine önem vermeliyiz.

5.Günde beş defa Allah’la buluşmamızı sağlayan namazı terk etmemeliyiz.

6.Allah’a, kendimize ve insanlara karşı dürüst olmalıyız.

7. Daima ölümü hatırlamalıyız.

8. Allah’a isyan etmekten, günaha girmekten, aldatmaktan ve haset etmekten yine Allah’a sığınmalıyız.