YARIM PARALARIYLA İŞ KURULUR MU?

YARIM PARALARIYLA İŞ KURULUR MU?

Zaman zaman en fazla yardımın yapıldığı il Batman diye seviniriz

Bazen de yardımların gerekliliğini yazarız

Evet, sosyal devlet ilkesi gereği yardımlaşma iyidir.

Ama sürekli yardıma bağımlı kılmak bence iyi değildir.

Yardım bekleme yerine çalışma azmi olsa daha iyi olur

Tembel olmak var bir de tembelliğe alıştırmak var 

Tembel insanları bilirsiniz bir iş tutmaz çalışmaz sağdan soldan geçinir bir de tembelliğe alıştırılsınlar var. Bunlar beleşi görünce işi gücü bırakıp oturan ve yardım kurumlarından veya hayırsever vatandaşlardan faydalanan insanlardır. 

Ülkemizin yüzde 90’ı Müslüman ve bir çoğu da Allah rızası için yoksula düşküne yardım eden insanlar. Bu Allah'ın bir emridir aslında ve bir çok kişi hali vakti yerin de olanlar  bu görevlerini yaptıkları yardımlarla gerçekleştirirler. Devletiniz de kurmuş olduğu fonla ve yardım kuruluşları ile bu işe büyük destek vermektedir.

Bunlar güzel şeyler… 

Ama gel gelelim bu yardımlar artıkça çalışan sayısı da bir o kadar azalıyor zira kömür ve gıda yardımının yanı sır para yardımı da yapılıyor. Bu da ülkemi de tembellerin artmasına sebep oluyor. 

Ülkemiz de ekonomik bir sıkıntımı var bilinmez ama son zamanlarda tüketim arttı üretim azaldı. Ülkemizin beli yerlerinde şehirlerin de  var, bu da ekonomik dengeyi yakalama şansını azaltıyor. Devletimiz İŞKUR ile insanları işe teşvik etse de  istihdam az olunca bu da yetersiz kalıyor. KOSGEB, DİKA, Kalkınma ajansları gibi destekleyici kurumlar var ama yeterince verim alamıyoruz.

Yardım kurumlarının ve hayırseverlerin artması iyiye işaret değil, bu halkın giderek yoksulaştığının bir işaretidir, ya da tembelleştiğinin göstergesidir.

Bu gelecek için endişe verici bir durum

Çoğu küçük esnafımız da marketler zincirinin çoğalması ile kapısına kilit vurmuş ya da vurmayı düşünüyor ve Batman ya da ilçelerde dönmesi gereken para dışarı çıkıyor. Bu da başka bir ekonomik sorun olarak karşımıza çıkıyor. 

Ve bu yüzden yavaş yavaş  orta direk ortadan kalkıyor geriye bir uçurum kalıyor

Zengin ve yoksul 

Oysa çıkarılacak yeni bir kaç yasa ve düzelme ile bazı ekonomik sıkıntılar giderilebilir.  AVM’ler şehir dışına çıkarılır, ulusal market zincirlerine kısıtlama getirilir, yöresel fabrika ve üretim tesisleri kurulur, halk yardıma değil çalışmaya teşvik edilir.

Hem halk, hem de ülkemiz kazanır.

Yardımlar artıkça  tembeller çoğalır.

Elbette yardıma muhtaç insanlar var, üzerimizde yardım yapmamız gereken fakirler var ve onlara yardım yapmayı devam ettirip, şefkatli elerimizi uzatmalıyız. Hayata tutunmaları için desteklemeliyiz ama  çalışmayı öğreterek çalışmayı ve üretmeyi teşvik ederek onları tüketici ve yardıma muhtaç halden üreten, çalışan ve kazanan insanlar hale getirmeliyiz. Bu güçlü bir ülke olmamız ve üreten bir toplum hale gelmemiz için çok önemlidir.

Pratik zekası ve analitik düşünen bir çok insan bu yüzden toplumda eriyip gidiyor.

Bu insanlara iyilik yapmıyoruz tam tersi tembelleştirip kötülük yapıyoruz, bu kötülüğü hem onlara hem kendimize… 

Balık yedirmeyi değil balık tutmayı öğretin. 

Sevgilerimle