USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

DEPREM PANELİ CAN KULAĞIYLA DİNLENDİ

DEPREM PANELİ CAN KULAĞIYLA DİNLENDİ

8 Kuruluş tan oluşan Batman Çevre Platformunun düzenlediği “ deprem gerçeği ve alınması gereken önlemler paneli” Cumartesi günü Batman Barosu salonunda yapıldı. Bir çok meslek gurubundan kişilerin katıldığı Toplantı ya daha fazla katılım olmasını isterdim. Çünkü bu panel gerçekten çok önemeliydi ve deprem olmaması ve depreme yakalanmamak için nelerin yapılması gerektiği anlatılıyordu.

Moderatörlüğünü Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Sadettin Onur’un yaptığı panelin ilk konuşmacısı Doç. Dr. Şefik İmamoğlu idi. Daha sonra Prof. Dr. Ahmet Ercan, Adıyaman Barosu Avukatlarından İlknur Tel Altıngök ile Akademisyen Doç. Dr. Serhat Demirhan söz aldılar. İlk konuşmayı yapan İmamoğlu, ilginç bilgiler vererek zihnimizi tazelerken yeni şeyler öğrenmek bizim için de bir fırsat oldu

Bakın ne dedi sayın İmamoğlu: “ Dünya 100. Km. kalınlığında bir kabukla örtülüdür. 35 km.sinde kırılmalar olabiliyor. 15-20 kilometre derinlikte ise tahribat olabiliyor. Kozluk’un tam içinden geçen bir fay var, bu Kozluk ilçemiz için önemli bir tehlike değildir. Binalarımızı sağlam yaparsak zarar görmeyiz. Dünyada yılda 10 ila 18 mm.lik kaymaları oluyor ama bizler bunun farkında değiliz. 10 bin yıl içinde deprem üreten faylara iyi fay diyoruz. Bölgemizi etkileyen 4 fay hattı var. Diyarbakır ve Batman’dan fay hattı geçmiyor. Ancak K.Maraş, Hatay faylarının kırılması Diyarbakır ve Batmanı da etkiledi. Doğu Anadolu fay hattı Batmana 180 km. uzaklıktadır. Hatay fay hattı ise Batman’a 350 km. uzaklıktadır ve 6 Şubat depreminde Diyarbakır ve Batman zararlar gördü. Diyarbakır’da yıkımlar ve ölümler olurken Batman’da sadece 8-10 bina hasar gördü ve bunlar daha sonra boşaltılıp yıkıldı. Batman’ın zemini Diyarbakır’a nazaran gevşektir. Eğer Batman Diyarbakır’dan daha ileri bir yerde olsaydı, bu zeminle çok sayıda ölümle karşılaşabilirdik. Şimdiye kadar Türkiye’de görülen en büyük deprem 7.9 ile Erzincan depremidir. Raman, Hasankeyf ve Cizre fayı 5 şiddetinde deprem üretiyor. Beşiri İkiköprü yakınındaki Erzen bölgesi çok yıllar önce yaşanan depremde yıkıldı. 7'den büyük depremler 500 yılda bir, daha düşükleri 400-250 yıl arasında olur. 6.9 büyüklüğünde bir deprem Doğu Anadolu’da Bingöl-Palu arasında olabilir. Kozluk ilçesi sınırları içindeki Taşlıdere kaplıcasının alanında da faylar var. 2000 yılından sonra yapılan yapıların çakıl ve alüvyon üzerinde yapılması küçük depremlerde bile binaların yıkılmasına neden olur. Sason tehlikenin içindedir, çünkü Sason ve Kozluk fay hattı üzerindedirler”

Doç. Dr. Şefik İmamoğlu’nun anlatımını izleyiciler can kulağı ve merakla izliyorlardı. Gerçekten de depremle ilgili özellikle ilimiz için bilmediğimiz çok şeyler vardı. Haritalarla, doküman ve çizelgelerle desteklenen sunumda hocamız ısrarla sulak arazilerde yapılaşma olmamasına önem gösterilmesini istiyor ve Batman’da 9 ila 20 metre arasındaki mesafede suların olduğunu belirtiyordu. Bu suların zaman içerisinde temelleri etkilediğini ve demiri çürüttüğünü belirten İmamoğlu bunun 5-6 şiddetindeki depremde evlerin yıkılmasına neden olabileceğini açıkladı.

Batman Üniversitesi yakınında çakıl ocaklarının bulunduğunu ve bu katmanın 50 metre kalınlığında olduğunu belirterek bu durumun deprem anında evlerin yan yatmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Ben isterdim ki; depremle ilgili olarak ilimizdeki kamu kurum müdür ve personelleri, belediye yetkilileri, AFAD İl müdürlüğü ve diğer kurumların yöneticileri de orada olsaydı ve bizim gibi bilgilenseydi. Aksine toplantıya Sivil Toplum Kuruluş Başkan ve üyeleri, Jeoloji mühendisleri, diğer branşlardaki mühendisler ile gönüllü kurtarma ekibi katılmıştı.

Bana göre çok güzel bir panel oldu ve anlatılanlardan rakamsal ve sözel olarak faydalandık. Keşke insan hayatını ilgilendiren bu tür paneller daha sıklıkla yapılsa ve insanlarımız da bunu öğrenerek ona göre inşaatlar yapıp vatandaşlarımızın ölüm riskini azaltsa….

Bugün size panelin ilk konuşmacısı olan Şefik İmamoğlu’nun sunumunu aktardım. Yarın da 23 yıl önce Batman’da yaşanan toptancılar sitesindeki patlama ve yer altındaki benzinle ilgili olarak ilimize gelip bir ay kalan deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın sunumunu aktaracağım. Ahmet Ercan hocanın söyledikleri de mutlaka dinlenmeli ve önerileri de ciddiye alınmalıdır.

Hoşça kalınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ