USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİ

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİ

Yeterli ve dengeli Beslenme sağlıklı Büyü me ve gelişme için gereklidir. Bebeğin doğumdan sonraki ilk 2 yılı sağlıklı beslenme için en önemli dönemdir. Bu dönem hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle yetersiz beslenme sık hastalanmalar ile sonuçlanabilmektedir. yenidoğan bebek için en uygun Besin Anne sütüdür. Bu nedenle ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi önerilir. Anne sütü Bağış ıklık öğelerini içerdiği için bebeği hastalıklara karşı korur. Bebeği ileride gelişebilecek allerji, Obezite , Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir. Anne sütünün yeterli olup olmadığına doktorunuzla beraber kilo alma ve boy uzama izlemine göre Karar verilmelidir. Normal şartlarda ilk 6 ay anne sütü bebek beslenmesi için yeterli iken bundan sonra tek başına yeterli olmayıp ek gıda ile desteklenmesi gerekmektedir.

 Bebeğime Ek Gıdaya Ne Zaman Geçebilirim?

 Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinin Erken ya da geç olmaması oldukça önemli bir konu. Erken başlanıldığı takdirde sindirim siteminde birtakım problemler, Alerji ve ishal gibi istenmeyen durumlar oluşabileceği gibi; 6. ay ve sonrasında geç kalınırsa gelişim problemleri ortaya çıkabilir.

Bebek sağlığı ve gelişimi için ek gıdaya ilk geçiş en erken 6. ay olarak kabul edilir. Bu sürece kadar yalnızca anne sütü, eğer yeterli gelmiyorsa Devam sütü tercih edilmelidir. 6. aydan sonra takviye besinlerle birlikte emzirilmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir

Ek gıdaya geçişte 3 kuralı önemlidir. 3 kuralı, her başlanılan ek katı gıdaya karşı bebeğin alerjisinin olup olmadığını Test etme sürecidir. İlk 3 Gün bebeğe aynı gıda yedirmeli ve bebeğin Sağlık durumu gözlemlenmelidir. Eğer herhangi bir tepkime yok ise bu gıdayı güvenli olarak kaydedebilir; diğer gıdaları test edebilirsiniz.

 Peki Bebeğime Ek Gıda Olarak Neler Verebilirim?

Bebeklerin ek gıdalara geçişi aşamalı bir süreçtir ve her ay farklı gıdalar eklenmelidir

6. ay

Sebze püreleri: Havuç, tatlı patates, kabak gibi sebzelerin püre şeklinde sunulması önerilebilir.

Meyve püreleri: Muz, armut, elma gibi meyvelerin püre haline getirilerek sunulması uygun olabilir.

Tahıl unları: Pirinç unu, yulaf unu gibi tahılların anne sütü veya formül mamalarına eklenmesiyle bebeklere sunulabilir.

 

 6-8 ay

Sebzeler: Brokoli, ıspanak, bezelye gibi yeşil yapraklı sebzeler püre şeklinde sunulabilir.

Meyveler: Şeftali, kayısı, kavun gibi meyveler püre veya rendeleyerek sunulabilir.

Yumuşak tahıllar: Bulgur, arpa, kahverengi pirinç gibi yumuşak tahıllar eklenerek bebeklere sunulabilir.

8-10 ay

Protein kaynakları: Yoğurt, Peynir , yoğurtlu sebzeler, Yumurta sarısı gibi protein kaynaklarına geçiş yapılabilir.

İnce kıyılmış et: İyice pişirilmiş ve ezilmiş tavuk, hindi veya kıyma gibi etler eklenerek bebeklere sunulabilir.

10-12 ay

İnce dilimlenmiş meyve ve sebzeler: Bebeklerin kendileri tutup ısırmaları için meyve ve sebzeleri ince dilimler halinde sunabilirsiniz.

Tam tahıllar: Tam Buğday ekmeği, tam buğday makarnası gibi tam tahıllar eklenerek çeşitlilik sağlanabilir.

Kıyma: Bebeklerin çiğneme yetenekleri geliştiğinde kıyma gibi daha kalın ve az pişmiş etler verilebilir..

Bu sadece bir Rehber niteliğindedir ve her bebek farklıdır. Bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını ve doktorunuzun önerilerini Göz önünde bulundurarak ek gıdaları adım adım ve tek tek tanıtmak önemlidir. Ayrıca, her yeni gıdayı tanıttıktan sonra olası alerjik reaksiyonları izlemek ve doktorunuza danışmak da önemlidir.

Allerji Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bebekler ek gıdaya geçiş döneminde allerji belirtileri ile karşılaşabilir. İnek sütü, yumurta akı, Deniz ürünleri, fındık, fıstık ve Ceviz gibi gıdalar en sık allerji yapan besinlerdir. Gıda alerjisi birkaç dakika içinde gelişebileceği gibi 72 saate kadar geç Tepki verebililir. En sık deri döküntüleri, makatta kızarıklık, dudaklarda morarma, solunum sıkıntısı, ishal, kabızlık şeklindedir. Bebeklerde inek sütü allerjisi sık görülür, yoğurt, peynir , tereyağı gibi besinler allerji semptomlarını ortaya çıkarabilir. Bu allerji tipi 2-3 yaşından sonra kendiliğinden düzelebilir. Besin allerjilerini tanımanın yolu her besini tek tek denemek ve az verip yavaş yavaş arttırmaktır. Allerji gözlediğimiz besin diyetten çıkarılır.

Sağlıklı günler dilerim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ