USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Kısa notlarla Ramazan sonrası bayramda dikkat edilmesi gerekenlere değinelim;

Ramazandan sonra oruç tutmayı bıraktığımızda vücudumuzun bu duruma alışma süreci önemli.

Bu geçiş döneminde beslenmeye dikkat etmek, sindirimi rahatlatır ve enerji seviyelerini dengede tutar.

Yavaş başla: bayramda ağır yemekler ve Tatlı lar tüketmek cazip gelebilir, ancak oruç sonrası sindirim sistemini yormamak için hafif ve dengeli beslenmeye özen gösterin. İlk günlerde ağır yemeklerden kaçının.

Hepimizin bildiği gibi, sabah kahvaltılarında etli ve ağır yemeklerin tüketilmesi ve ikram edilmesi, doğu bölgemizde eski bir gelenek olarak yer alır. Ancak size önerim, Bayram kahvaltılarının şölene Dönüş memesi ve bunun yerine daha hafif, az yağlı yiyeceklerle hazırlanmasıdır. Örneğin, güne etli yemekler, börek, poğaça, sucuk, salam ve reçel gibi yiyeceklerle başlamak yerine, hafif bir klasik kahvaltı yapmak daha doğru bir tercih olacaktır. Bu kahvaltı; Peynir , Zeytin , Yumurta , Mevsim yeşillikleri, çiğ kuruyemişler, tam tahıl ekmeği ve tam Buğday ekmeği gibi besinlerden oluşabilir.

Ramazan Ayı nın ardından, özellikle ilk günlerde artan sıvı ihtiyacının karşılanması Büyü k önem taşır. Diğer besinler ve içeceklerle alınan sıvılar, suyun yerini asla tutmaz, bu nedenle su tüketimi mutlaka arttırılmalıdır. Gazlı ve kafeinli içecekler yerine ayran veya mineralli sular tercih edilmelidir.

Ramazan boyunca Beslenme ve sıvı tüketimindeki dengesizlikler, metabolizmanın yavaşlamasına yol açabilir. Metabolizmayı hızlandırmak için lifli ve posalı besinlerin, yani mevsim meyve ve sebzelerinin, kurubaklagillerin ve tam tahıllı besinlerin tüketimi artırılmalıdır.

Bayram ziyaretlerinde ise özellikle tatlı, şekerleme ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Misafirlere, baklava ve kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine, dondurma, meyveli ve sütlü tatlılar, şeker yerine ise kuru meyveler ikram edilebilir.

Kuru meyvelerinizi Ceviz , badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyerek, vitamin ve mineral açısından zengin, besleyici ikramlar hazırlayabilirsiniz.

İkramlara karşı koymakta zorlanmamak için, evde sağlıklı besinlerden oluşan bir öğün tüketip tok bir şekilde evden çıkmak faydalı bir yöntem olabilir.

Aktif olun: Bayram ziyaretlerinize yürüyerek gitmeyi tercih edin. Mümkünse, Asansör yerine merdivenleri kullanarak hem kalori yakın hem de bayramın tadını daha fazla çıkarın.

Bu öneriler, oruç sonrası geçiş döneminde vücudunuzun daha rahat adapte olmasına yardımcı olacaktır.

Hepinize sevdiklerinizle birlikte sağlıklı mutlu bayram sofraları dilerim...

Bazı tatlıların kalorileri ve ona eşdeğer değişim grupları:

1 dilim baklava( 40 gr) = 200 kkal

1 dilim baklava= 2 dilim ekmek+ 1 porsiyon meyve

1 dilim baklava= 2 porsiyon meyve+ 2 tam ceviz+ 1 dilim ekmek

1 dilim baklava= 12 küp şeker

1 dilim baklava = 45 dk yürüyüş

1 dilim baklava= 30 dk Koşu

1 dilim baklava = 1 saat egzersiz

1 adet sütlü madlen çikolata 15kkal= ¼ porsiyon meyve

1 parça yoğun bitterli çikolata ( 5g) 25 kkal = 1 tam ceviz

1 adet çikolatalı badem (4gr) 22kkal= 1/3 porsiyon meyve

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ