USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

RAUDİ İÇİN NE YAPILABİLİR?

Bilindiği üzere geçen hafta içinde 60 ülkeye ihracat yapan Batman markası Raudi’nin mobilya fabrikası, elektrik kontağından çıktığı sanılan yangınla yanıp adeta kül oldu. Yangın söndürme çalışmalarında kısmen aksaklıklar yaşanmış olsa da fabrika kullanılamaz hale geldi.

Fabrika sahiplerinden Nihat İpekyüz’e geçmiş olsun ziyaretinde bulunurken fabrikanın yanmış halini de izledik ve gördüklerimiz karşısında adeta şaşırıp üzüldük. Bizim gibi geçmiş olsun dileklerinde bulunmak için çok sayıda kişi vardı. Biz İpekyüz kardeşlerle görüştük ve neler yapılabileceğini öğrenmek istedik.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; Organize Sanayi Bölgesindeki itfaiye yetersizdir ve bir an önce burasının kurallara ve kanunlara uygun hale getirilmesi gerekir. Bir başka eksiklik de yangın musluklarının her fabrikanın önünde olmaması ve daha da önemlisi büyük şehirlerdeki Organize Sanayi Bölgelerinde olduğu gibi, Batman OSB.deki fabrikalara ait yangın planlarının olmaması.

Bunlar bir an önce fabrika sahiplerinden istenerek müdürlükte muhafaza edilmeli ve yangın anında bu plan ve projelerden yararlanılmalıdır. Anlayacağınız OSB.mizde oldukça eksiklikler var ve bunların giderilmesi için de Valilik ile OSB. yetkililerinin bir an önce üzerinde çalışması gerekir.

Gelelim, İpekyüz ailesine.

Batman’ın köklü ailelerinden olan İpekyüz’ler, kendi imkânlarıyla büyüyerek bugünlere geldiler. Geniş bir aile olan İpekyüz’lerden onlarca kişi Batman’ın çeşitli semtlerinde açtıkları işyerlerinde Batmanlılara hizmet etmektedirler. Ailenin genç girişimcilerinden Nihat İpekyüz, ağabeyleri ve kardeşlerine öncülük yaparak mobilya sektörüne girdi ve kısa zamanda Bursa İnegöl’de büyük bir fabrika açarak çalışmalara başladı. Daha sonra Batman OSB.de de Raudi’yi açan Nihat İpekyüz, başarı sağlayarak kaliteli ürünleriyle 60 ülkeye ihracat yapmaya başladı ve ülke sayısını her yıl arttırarak bugünlere geldi.

Yangın, bir felakettir ve bu felakete herkes maruz kalabilir. Hemen belirteyim ki, durum bazı şom ağızlıların konuştuğu gibi değil, fabrika sigortasızdır. Sigorta primlerinin çok yüksek olması nedeniyle akit yapamayan İpekyüz’ler şimdi pişmanlar ama iş işten geçti.

Nihat İpekyüz’ün ifadesine göre fabrikada 300 ila 400 milyon lira arasında bir zarar var. Buna imal edilip stoklanmış yanan ürünleri ilave edersek zararın boyutu iki katına çıkar. Aslında bizlerin, Batmanlıların, bürokratların, Valinin, Belediyenin, Ticaret ve Sanayi Odasının, Maliye Bakanı ile diğer kurumların bu saatten sonra yapması gerekenler var.

Aile, yardım kampanyasının açılmasını istemiyor. Haklılar, çünkü onlar da biliyorlar ki; Batmanlılar bu konuda duyarsızlar ve kampanya fiyaskoyla sonuçlanmış olur. Onun için destek beklenen yerler Valilik, Belediye ve ilgili Bakanlıklardır.

Nihat İpekyüz’ü dinliyoruz:

“Bize 2 yıl faizsiz bir kredi sağlanırsa biz yeniden ayağa kalkmaya çalışırız. Sayın milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu’nun, sayın Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’le görüşmesi sonucu Devlet Bankalarından rahatlıkla bu faizsiz kredi sağlanabilir. Sayın Bakanımızın dışında Maliye Bakan yardımcısı hemşehrimiz Zekeriya Kaya ile Halkbank Denetim kurulu üyesi ve Maliye Bakanı danışmanı Ahmet Aydın’ın da katkılarıyla talep ettiğimiz kredi sağlanırsa hem Batman ekonomisine olan katkımız devam edecek, hem de sıkıntılarımızı kısa zamanda atlatmış olacağız. Bunun zor olacağını da düşünmüyorum, değerli bakanımız ile ismini verdiğim bürokratlarımız el verirse bu yükün altından kolaylıkla çıkarız…”

Evet, çok mantıklı ve masumane bir talep. Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Halk Bankası çok sayıda kişiye benzer şekilde kredi verirken göz önündeki yangın için istenen kredi de verilmeli ve Raudi markası yeniden yaşatılmalıdır.

Bunun için sayın milletvekilimizin, Valimizin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın mağdur olan İpekyüz’lerle Ankara’ya yapacakları bir ziyaret ile istenecek kredinin sağlanabileceği inancındayım.

Batman için, ekonomimiz için bundan kaçınmayalım ve hepimiz üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapalım. Çünkü bırakın yüz milyonlarca liralık zararı, bu işletmede çalışan 80-90 kişinin işsiz kalması bile hepimizi yaralar.

Onun için el ele vermenin zamanıdır.

Lütfen bunu değerlendirelim.

Hoşça kalınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ