USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

TP’NİN BENZİNLİKLERİ VE İPTAL EDİLEN SATIŞ

Geçen hafta içinde internet sitelerine aşağıda okuyacağınız haber düştü ve milyon dolarlar değerindeki 700’e yakın akaryakıt istasyonu ile 8 dolum tesisi konuyla ilgilenenler tarafından konuşuldu, tartışıldı.

Dilerseniz önce haberi okuyalım:

Zeren Group Temmuz ayında yapılan anlaşma ile yurt içinde 700'e yakın akaryakıt istasyonu ve 8 dolum tesisi bulunan Türkiye Petrollerini satın almıştı. Rekabet Kurumu tarafından da onaylanan satış, iddiaya göre Zeren Group'un Türkiye Petrollerinin milyon dolarlık borçlarını son anda fark etmesiyle iptal oldu.

2024'te Türkiye'de faaliyet yürüten akaryakıt devlerinin satış haberleri peş peşe gelirken, 111 yıl sonra Türkiye'deki faaliyetlerine son veren BP'nin ardından Türkiye Petrollerinin satışı da sektörde büyük bir yankı uyandırmıştı.

700'E YAKIN AKARYAKIT İSTASYONU VAR

Temmuz ayında imzalanan sözleşme ile Zeren Group, yurt içinde 700'e yakın akaryakıt istasyonu ve 8 dolum tesisi bulunan Türkiye Petrollerini bünyesine kattığını duyururken, söz konusu anlaşma 19 Kasım'da Rekabet Kurumu tarafından onaylanmıştı.

ZEREN GROUP'TAN SÜRPRİZ AÇIKLAMA

2025 yılıyla birlikte akaryakıt istasyonlarının en kısa sürede devredilmesi beklenirken, Zeren Group'tan sürpriz bir açıklama geldi. Şirketten yapılan açıklamada, TP Petrol Dağıtım A.Ş. paylarının satın alınma sürecinin sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada, payların devredilmesi sürecinin sonlandırıldığına karar verildiği kaydedildi.

MİLYONLARCA DOLARLIK BORÇ SON ANDA FARK EDİLDİ

Şirket tarafından yapılan açıklamada, halihazırda Türkiye Petrollerinin sahibi olan Zülfikar Holding'le müzakerelerin yapıldığı, buna karşın beklentilerin karşılanmadığı gerekçesiyle bu kararın alındığı belirtildi. Öte yandan Patronlar Dünyası, söz konusu satış işleminin, Türkiye Petrollerinin milyonlarca dolarlık borcunun son anda fark edilmesi nedeniyle iptal edildiğini iddia etti.

İddiaya göre kesin satın alma işlemlerinde son aşamaya gelinirken, Zeren Group, yaptığı incelemelerde Zülfikar Holding tarafından kendilerine belirtilmeyen milyonlarca dolarlık borçlar tespit etti.

Evet, bu haberin Batmanla ne ilgisi var diyeceksiniz?

Belki çoğunuz bilmezsiniz ama, ilgisi var ve geçmiş dönemlerde TPAO’yu yönetenler kurdukları tezgahlarla akaryakıt istasyonlarını peynir-ekmek dağıtır gibi yakınlarına, akrabalarına ve bağlı oldukları tarikatlara verdiler.

O dönemlerde konuyu günlerce gündemde tutmuş ve TPAO’daki bazı kişilerin kurdukları şirket aracılığıyla bu işten büyük vurgunlar yaptığını belirtmiştim. Adı geçen holdinge bağlı bir kişinin o dönemlerde bana yolladığı belge ve bilgilerde olan biteni tek tek gündeme getiriyor ve TPAO’nun sırtından birilerinin çok para kazandığını ifade ediyordu.

Batmandan yaptığımız bu yayınlar Genel müdürlükte huzursuzluğa neden olmuş ve Batmana gelen müfettişler benimle görüşeceklerine sağdan-soldan duyduklarıyla yetinip yeniden Ankara’ya döndüler. Çünkü biliyorlardı ki; eğer benimle konuşsalardı benzinlik ruhsatı verilen yakınların, akrabaların ve gizli ortakların isimlerini verecek ve ortalık gerçekten karışacaktı.

Bugün milyon dolarlar değerindeki TP. Benzin istasyonlarını belki o dönemdeki tezgahçıların çoğu hisselerini satmışlardır ama, bununla hayatları boyunca kazanamayacakları kadar para elde ederek çok zengin oldular.

Konu gündeme geldiğinde dönemin Batman Bölge müdürleri hiç konuşmuyor, hatta yazılanlardan rahatsız oluyorlardı. Çünkü Genel müdürlükten ve Teftiş Kurulu başkanlığından onlara baskı geliyor ve yayınların durdurulmasını istiyorlardı.

Hiçbir şekilde geri adım atmadığım gibi elime ulaşan belge ve bilgileri kullandım ve olayı hep sıcak tuttum. TPAO. Genel müdürlüğünde bunlara karşı mücadele eden hiç karşılaşmadığım ancak güvenilir olduğuna inandığım kişi yapılan her işlemden bir fotokopi alarak bana ulaştırıyor, bende bu güvenle TP. Benzinliklerinin kimler arasında paylaşıldığını kamuoyuyla paylaşıyordum.

25-30 yıl önceki çocuk büyümüş, serpilmiş ve onu yetiştirenlere büyük paralar kazandırmıştı. Peki ne oldu? Hiç kimseye bir şey olmadı ve devletin paraları da dönemin TPAO. Genel müdürlüğü yöneticileri tarafından iç edildi ve onların hiç biri de şimdilerde görevde değil.

Kim bilir, belki halâ haksız şekilde edindikleri benzinlikleri çalıştıranlar var.

Hoşça kalınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ