<div> </div> <div><strong>TÜKÜRÜK SALGISI</strong></div> <div>Çiğnemek özelikle tükürük salgısının artması ve etkisinin görülmesi için gereklidir.</div> <div>Tükürük salgısı içerdiği birçok enzim ile ağızdan bağırsaklara kadar birçok faydaya sahiptir.</div> <div>Bundan dolayı olabildiğince bu salgıyı arttırmak ve yediğimiz gıdalarla karışmasını sağlamak gerekiyor.</div> <div>İçeriğindeki <strong>ENZİMLER</strong> ile <strong>SİNDİRİMi</strong> ağızda başlatır ve kolaylaştırır.</div> <div><strong>ANTİBAKTERİYEL</strong> içerik ile hem dişleri hem de mide bağırsak mikrobiyatamızı korur.</div> <div>Mide bağırsak duvarındaki hasarların, ülserlerin <strong>TAMİR</strong>ini destekler.</div> <div>Bunların dışında <strong>bağışıklığı destekleme, tansiyon kontrolü ve birçok konuda</strong> faydası olan madde içerir.</div> <div> </div> <div><strong>MİDE-BAĞIRSAK BÜTÜNLÜĞÜ</strong></div> <div>Mide ve bağırsak duvarının bütünlüğü çok önemlidir.</div> <div>Bütünlük bozulduğunda <strong>alerjenler ve toksinler vücuda daha rahat giriş yapar.</strong></div> <div>Bu da <strong>alerjik hastalıklar, otoimmun hastalıklar, romatizmal hastalıkları</strong> tetikler.</div> <div>Tükürük salgısının içerisinde yer alan <strong>EGF</strong> bu duvarın bütünlüğünü destekler, bu hastalıklara engel olur.</div> <div> </div> <div><strong>MİDE-BAĞIRSAK PROBLEMLERİNİN ENGELLENMESİ</strong></div> <div><strong>Gaz, şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık, reflü</strong> gibi birçok durum için yapılması gerekenlerden biri de iyi çiğnemektir.</div> <div>Yemekleriniz iyi sindirilmezse <strong>bağırsaklardaki bakteriler bunları kullanır</strong>,</div> <div>Bakteriler bu besinleri tükettiğinde <strong>gaz ortaya çıkar</strong>, bu da birçok mide-bağırsak sorununa zemin oluşturur.</div> <div><strong>Buna engel olmak için</strong> iyi çiğneyerek sindirimi iyileştirebilirsiniz.</div> <div> </div> <div><strong>ERKEN DOYGUNLUK-KİLO KONTROLÜ</strong></div> <div><strong>Tokluk hissi</strong> ortalama 20 dakika içerisinde ortaya çıkar.</div> <div>Çok çiğnediğinizde hem daha yavaş yemiş olursunuz hem de beyne ve mideye <strong>daha fazla uyarı</strong> gider.</div> <div>Bu sayede de <strong>daha az yiyerek</strong> tokluk sağlayabilirsiniz.</div> <div>Yapılan çalışmalar yavaş yemek yiyenlerin <strong>%10 daha az kalori</strong> aldığını göstermiştir.</div> <div> </div> <div><strong>EMİLİM KAPASİTESİ ARTAR</strong></div> <div>Çok çiğnediğinizde yediklerinizdeki mineral ve vitaminler daha iyi sindirilir ve <strong>emilim kapasitesi artmış olur.</strong></div> <div>Ayrıca tükürük salgısında yer alan maddeler emilime katkı sağlar.</div> <div>Tükürükte bulunan <strong>haptocorrin B12’ye bağlanıp mide asidinden korunmasını sağlar.</strong></div> <div>Bu da B12’nin emilimini arttırmış olur.</div> <div> </div> <div><strong>NE KADAR ÇİĞNEMEK LAZIM?</strong></div> <div>En çok dile getirilen sayı <strong>32</strong>’dir. Yediğiniz gıdaya göre <strong>20-40 defa</strong> çiğnemek uygun diyebiliriz.</div> <div>Daha iyi bir yöntem ise yediğiniz lokmanın <strong>tadının kaybolmasını beklemektir</strong>.</div> <div>Lokmanızın tadı ortadan kayboluncaya kadar çiğneyin.</div> <div>Bu sayede de yediğinizden daha iyi lezzet ve tat almış olursunuz.</div> <div> </div> <div><strong>NASIL YAPALIM?</strong></div> <div><strong>Her lokmadan sonra kaşığı masaya bırakın</strong>.</div> <div>Kaşığı tam doldurmayın.</div> <div>Ağzınızdaki lokmayı bitirmeden yeni lokma almayın.</div> <div>Ağzınız kapalı şekilde çiğneyebilecek kadar ağzınızı doldurun.</div> <div> </div> <div><strong>AZ ÇİĞNEYİNCE NE OLUR?</strong></div> <div>Gaz</div> <div>Şişkinlik</div> <div>Hazımsızlık</div> <div>Kabızlık veya ishal</div> <div>Reflü-gastrit şikayetleri</div> <div>Tat almada giderek azalma</div> <div>Cilt problemleri</div> <div>Huzursuzluk</div> <div>Ağız ve diş sağlığı problemleri</div> <div>Vitamin ve mineral eksiklikleri</div> <div>Daha çok kalori alma</div> <div>Kilo kontrolünde sorunlar</div> <div>Yemek sonrası yorgunluk, halsizlik</div>