SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

"TAZİYE EVLERİ TİCARETHANE DEĞİL HİZMET YERİDİR"

Müftü uyardı "taziye evleri ticarethane değil hizmet yeridir"

Son Güncelleme :

2019-03-24 12:30:36

Taziye evlerinin ticarethane değil hizmet yerleri olduğuna işaret eden Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, taziye evlerinden zorunlu masrafların dışında para alınmasına müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi. Müftü Turgut Erhan, taziye evleri ve adabıyla ilgili bir açıklama yaptı. Zorunlu masrafların dışında taziye evlerinden para almanın, burayı bir ticaret yeri gibi görmenin yanlış olduğunu belirten Erhan, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Her insanın öleceğini belirten Erhan, ölen insanların yakınlarına karşı yapılması gereken bazı görevlerin olduğuna işaret etti. Bu görevlerden birinin de taziyede bulunmak olduğunu söyleyen Erhan, “Taziye, ölünün yakınlarının üzüntüsünü paylaşmak, onları teselli edici, rahatlatıcı söz söylemektir. Cenaze yakınlarının acılarını tazelememek için, taziye üç gün içinde yapılmalıdır. Taziyenin kısa tutulması gerektiği gibi, taziye sahiplerine yardımcı olmak ve onlara külfet olmamak gerekir. Malumunuz olduğu üzere ilimizdeki taziyelerde yemek ikramı yapılmaktadır. Bir yakınını kaybetmenin üzüntüsü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen kişilere yemek sunması ilave telaş ve sıkıntıya sebep olmakta, kederli aileye yük olmaktadır. Taziyenin yapılış amacına da uygun olmayıp, mekruh, sünnete aykırı ve bidattir.” dedi.

“SÜNNETE UYGUN OLAN TAZİYE SAHİPLERİNE İKRAM EDİLMESİDİR”

“Sünnete uygun olan ise taziye sahiplerine ikram edilmesidir.” diyen Erhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Nitekim amcasının oğlu Câfer şehid olduğunda Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Câfer’in ailesi için yemek hazırlanmasını emretmiş ve yakınları da buna uygun hareket etmiştir. Bu gün Belediyemiz, cenaze yakınları ile uzaktan gelenler için bunu ifa etmektedir. Taziyeler, yemek saatleri dışında olmalıdır. Zorunlu masrafların dışında taziye evlerinden para almak, burayı bir ticaret yeri gibi görmek de yanlıştır. Zira taziye evleri ticarethane değil hizmet yeridir.”

“YEMEK SAATLERİNDE TAZİYEYE GİTMEYELİM”

Yemek saatleri dışında taziyeye gidilmemesi gerektiğini vurgulayan Erhan, “Kardeşlerim; gelin hep beraber hayırlı bir iş yapalım. Belediyenin ikram ettiği yemeğin dışında yemek vermeyelim ve bu ikramın da sadece taziye sahipleri ile uzaktan gelen misafirler için olduğunu bilelim. Yemek saatlerinde taziyeye gitmeyelim. Taziye evlerinden zorunlu masrafların dışında para alınmasına müsaade etmeyelim. Zorunlu masrafları da ödeyemeyecek olanlara yakınları olarak bizler paylaşarak ödeyelim.” diye konuştu.

TAZİYE ADABI

Taziye adabıyla ilgili Erhan, şunları kaydetti: “Taziye süresi üç gün olup, 09.00-21.00 saatleri arasındadır. Taziyede teselli verilir, sabır dilekleri sunulur. Kur’an-ı Kerim okunurken ve vaaz edilirken konuşulmaz. Taziye yemeği verilmez, yemek daveti ve ikramı yapılmaz. 12.00-13.00 saatleri arası taziye ziyaretlerine gidilmez. Taziye yeri temiz bir şekilde teslim edilir.” 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.