HÜZNÜNÜN SEMBOLU OLARAK BİLİNİYOR
Sason ilçesinde yüksek rakımlı Helkiz Dağı'nda, bir tarafta Mereto Dağı'ndaki kar manzarası, diğer tarafta rengarenk açan çiçekler ve özellikle ters laleler doğaseverlerden ve fotoğraf sanatçılarından büyük ilgi görüyor. Çiçekleri, oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösteren ters laleler, Anadolu'da "hüzün" sembolü olarak bilinirken "Kerbela" ve "Ağlayan Gelin" gibi isimlerle de anılıyor. Dünyanın en nadide çiçeklerinden olan ters laleler, dağların zirvelerinde göz kamaştırıcı rengi ve duruşuyla bir doğa harikası. Güneydoğu Torosları içerisindeki yüksek dağlarda doğal olarak yetişen bu bitkiye her ilde farklı isimler verilir. Türkiye'de başta Van ve Hakkâri çevresinde olmak üzere Adıyaman, Bitlis, Elazığ, Malatya, Batman'ın Sason ilçesi ve Siirt'te Güneydoğu Toroslar yayında yaygın olarak bulunan ters lale, dünyada ise İran, Irak Kürdistanı, Afganistan, Rusya, Pakistan ve Keşmir'de yetişiyor.
“TURİZME KATKI SUNMAYA HAZIRIZ”
Baharın gelmesiyle doğaseverler ve fotoğraf sanatçıları, şehrin gürültüsünden uzak, temiz havayı solumak ve ters lalelerin oluşturduğu eşsiz manzaralara şahitlik edip, bu anları fotoğraflamak için dağlara çıkıyorlar. Fotoğraf sanatçılarından Orhan Kartal, Tarhan İrtem ve Sabahattin Atalay, sabahın erken saatlerinde saatlerce süren yürüyüşün ardından Helkiz Dağı'na çıkarak ters laleleri fotoğrafladı. Batman bölgesindeki lalelerin korunması gerektiğini belirten Orhan Kartal, "Ters laleler denildiğinde yöremizde pek bilinmiyor. Ancak Sason ve Kozluk'ta ters laleler yetişiyor. Bu anlamda iyi bir tanıtım çalışması gerekiyor. Batman'ın kültür ve turizmine katkı sunmaya hazırız." dedi.
"KORUNUP TANITILMASI GEREKİYOR"
Sason ilçe merkezinden 3 saatlik bir tırmanıştan sonra ters lale bahçesine ulaştıklarını bildiren Atalay, "Sason ilçemizle Kozluk arasında bulunan bin 947 rakımlı Kuşaklı (Helkiz) Dağı'nın zirvesinde, Sason'a bakan taraflarındayız. Burada nereye baksanız ters lale tarlalarını görüyorsunuz. Burada mükemmel bir manzara var. Bir tarafta Sason, diğer tarafta da ters lale tarlaları var. Bu muhteşem güzellikteki çiçeklerin boyu 75 santimetreyi buluyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca koruma altına alınmıştır. Türkiye'de 4 ya da 5 ilde yetişen bu çiçekler, özellikle Sason'da bol miktardadır ve birkaç yerde bulunuyor. Yücebağ beldemizin Şillek yaylasında ve Kelhasan köyünde de rastlanıyor. Manzara ve konum olarak en güzel yetiştikleri yer ise bulunduğumuz yer olan Helkiz Dağı'nın Sason'a bakan taraflarıdır. Bin-3 bin metre yükseklikte, toprağı bol, güneş gören ve su tutmayan bölgelerde yetişir. Buradan yetkililere bir çağrıda bulunmak istiyoruz: Bu çiçeklerin daha iyi korunup daha fazla tanıtılması gerekiyor. Özellikle yetiştiği yerler çok bakımsız. Buraların bakımının yapılmasını, yetiştikleri yerlerin şartlarının düzeltilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı. (Mehmet İslamoğlu)