Bölgenin tanınmış çiftçilerinden olan Eşref Tarhan, verim kaybına neden olan vahşi sulama tekniği yerine damlama sulama ile suladığı arazilerinden bol ürün elde etti. Mısır, buğday ve diğer ürünleri damlama-yağmurlama sistemi ile suladıklarını belirten ve daha çok verim elde ettiğini söyleyen Tarhan “Vahşi sulama, hem toprağın verimini yok ediyor hem de ürünlere zarar veriyor. Her yıl Kıbrıs kadar toprağımız heba oluyor. Yazıktır, günahtır, bu vahşi sulama tamamen yasaklanmalıdır” dedi.
SU KAYNAKLARINDAKİ KİRLİLİK ARTTI
Pamuk ve mısır sulamasının devam ettiği bu günlerde Garzan Çayı, Batman Çayı ve Dicle Nehri nehrini görmelerini tavsiye eden Tarhan olayın vahametini bu şekilde görebileceklerini sözlerine ekledi. Tarhan “basınçlı sulama yapan çiftçilerimizin Ziraat Odaları, Valilikler ve Tarım il Müdürlüklerinde desteklenerek ilde örnek çiftçi gösterilerek ödüllendirilmeleriyle çiftçilerin teşvik edilmeleri sağlanmalıdır” dedi.
“SUYUMUZ DA, TOPRAĞIMIZDA HEBA OLUYOR”
Toprak kaybının yanı sıra ciddi temiz su kaynaklarının da israf edildiğini sözlerine ekleyen Eşref Tarhan, “Basınçlı sulamayla tarım alanlarının sulanmasında yüzde 60 -70 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır. Su çağımızın en önemli enerji ve kaynağıdır. Sularımıza gereken önemi göstermek gelecek nesillerimize en büyük hizmettir.Sularımızın da en büyük düşmanı vahşi sulamadır. Dünyanın en önemli gündem maddeleri suyun ve topraklarımızın korunmasındır. Çiftçilerimizden bu konuya gereken önemi göstermelerinin onların çıkarlarına olduğunu belirtmek isterim” diye konuştu. (Halit Biliz)