Batman-Siirt SMMMO Bölge Oda Başkanı Servet Kurt, yen, yürürlüğe giren vergi, SGK prim, oda aidat borçları, trafik para cezaları ve diğer bir çok yasal borçların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı maddeleri hakkında bilgiler verdi.
Bu fırsatın kaçırılmamasını isteyen Kurt, son başvuru tarihlerine dikkat çekti. SMMMO Başkanı Kurt, bu yasa ile mükelleflerin kamuya olan borç yükünün azaltılarak borçlara taksitle ödeme imkanı getirilmesi, İhtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, Vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi, Vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması, İşletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek, kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesinin amaçlandığını söyledi.
SON GÜNLERE DİKKAT!
Kurt, “Kamuya olan borçlar (Vergi, SGK Prim v.b.) 31/03/2018 tarihide dahil olmak üzere öncesini kapsamaktadır. Borçlarda seçilen taksit sayısına göre gecikme faizinin önemli bir kısmı silinmektedir. Borçların peşin ödenmesi halinde, gecikme faizinin %90’nı silinmektedir. İdari para cezaları, özel usulsüzlük cezalarının % 50’si silinmektedir. Yapılandırmanın bozulmaması için mükellefler ilk iki taksiti süresinde ödemelidir. Yapılandırmanın bozulmaması için mükellefler ikiden fazla taksit aksatmamalıdırlar. Yine yapılandırmanın bozulmaması için mükelleflerin cari dönemde rutin olarak ödedikleri Vergi ve Primlerini de ikiden fazla dönem aksatmamaları gerekmektedir. Borç yapılandırması için son müracaat tarihi 31/07/2018’dir. Kanunun önemli maddelerinden bir diğeri de matrah ve vergi artımıdır. Mükellefler açısından Matrah ve Vergi artırımı yapmak geçmişe Kasko sigortası yapmak anlamına gelir. Mükellefler 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin olarak Matrah ve Vergi artışı yapabilirler. Mükellefler Gelir, Kurumlar, Katma Değer Vergisi, Stopaj Vergileri açısından matrah artırımında bulunabilirler. 7143 Sayılı Kanun ile Matrah ve Vergi artırımından faydalanabilmek bazı şartlara bağlanmıştır. Matrah ve vergi artırımına ilişkin ödenecek ilk iki taksit süresinde ödenmelidir. Matrah ve vergi artırımına ilişkin ödenecek taksitler ikiden fazla aksatılmamalıdır.Matrah ve vergi artırımda bulunan ve bu konudaki şartları yerine getiren mükelleflerin defter ve belgeleri artırıma konu vergi türleri için kendileri adına tarhiyat yapılmak amacıyla incelenmeyecek olmasına rağmen, defter ve belgelere , diğer vergi türleri için inceleme yapılması, mahkemelerce belli konulara bakılması veya bilirkişilerce ihtiyaç duyulması nedenlerle müracaat edilebilecektir. Bu nedenle matrah ve vergi artırımı yapmış mükellefler defter ve belgelerini saklamaya devam edeceklerdir. Matrah ve vergi artırımı için son müracaat tarihi 31/08/2018’dir” diye konuştu.