Hasadın verimli geçtiğine dikkat çeken böğürtlen üreticileri daha fazla fidan temin edilmesi gerektiğini belirtti. Sason’da böğürtlen üreten Sıddık Avcı, Böğürtlenin ilçede çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olacağına inanılıyor. Bu yıl hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun eden ürün, ağustos ayı sonuna kadar sürecek hasat dolayısıyla istihdama da katkı sağlıyor" dedi. Bu sene soğuk havaların olmaması ve güneşin yakıcılığın çok olması nedeniyle 3 dönümlük araziden beklentimiz bir buçuk ton. Sason İlçesi’nde çilek, ceviz ve bal üretiminden sonra üzümsü meyveler gurubunda yer alan jumbo türü dikensiz böğürtlen fidanı ekimi yapılmıştı. Beş aileye yaklaşık olarak 4 bine yakın böğürtlen fidanı dağıtılırken, 3 senedir dikilen fidanlardan böğürtlen elde ediliyor. Pazarda kabı 5 TL den yerini aldı.
BÖĞÜRTLEN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Böğürtlen yetiştiricilerinden Avcı“üç senedir böğürtlen yetiştiriciliği yapıyorum. Yaklaşık 3 dönümlük arazime 650 böğürtlen fidanı ektim. Fidan ömrünün uzun olduğu bir bitkidir. Uzun süreli düşündüğümüz zaman İnşallah iyi bir verim elde ederiz. Ve bu sene verimimiz beklentimizin üstünde oldu.
GÜNEŞİN YAKICILIĞINDAN KORUMAK İÇİN FİLE GEREKLİ
Yalnız file olmadığı için güneşten zarar görüyorlar. Buda üretimi düşürebilir. Filenin piyasadaki değerinin yüksek olması nedeniyle satın alamıyoruz. Geçen sene bir ton böğürtlen elde etmiştik. Bu seneki beklentimiz 1,5 ton dur. Güneşin yakıcılığına bağlı buda. İnsan sağlığı açısından önemli olan böğürtlen meyvesi organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengindir. Böğürtlen meyvesinde çiçeklenme genellikle ağustos ayına kadar devam etmektedir. Üreticilerimize gelecek yıl daha fazla fidan temin edilerek böğürtlen bahçeleri genişletilmesi gerekiyor" dedi. (Numan Ezgin)