Sason ilçesinde 10 yıl önce tütüne alternatif olarak kurulan çilek üretimi Türkiye’deki pazardan sonra Avrupa pazarında da yerini almaya başladı. Sason Çilek Üreticileri Birliği (SAÇUB) Başkanı Mahmut Doğan Sason çileklerinin Avrupa ve ABD’de Pazar bulmaya başladığını belirtti. Bölgede yaklaşık 300 ailenin çilek ekimi yaptığını belirten Doğan, geçtiğimiz yıl başladıkları Avrupa pazarına bu yıl da devam ettiklerini söyledi.
Doğan, “Bölgede yaklaşık 500 dönümlük bir ekili alanımız var. Burdan fabrikalara gönderiyoruz. Orada şoklanıp ABD ve Avrupanın diğer ülkelerine gönderiliyor. Kapasitemiz az olmasına rağmen, Pazar sıkıntımız yok. Çilekle uğraşan üreticilerimiz, bu durumdan oldukça memnundurlar” dedi.
AFYON ve KONYA’DAN SONRA İHRAÇ
Sason çileğinin Türkiye’de kendini ispatlamış ve organik bir çilek olduğunu kaydeden Doğan, “Şu anda yaz aylarında olmamıza rağmen pazarımızı bulabiliyoruz. Şu an köyümüzde doldurulan tırlar, Konya’ya ve Afyon’a gidiyor. Oralarda fabrikalarda şoklanıyor ve dağıtılıyor. Tek eksiğimiz köyümüzde bir soğuk hava deposunun olmamasıdır. Soğuk hava deposu olursa çileğimizin pazarı daha hızlı bir şekilde yayılacaktır. Şunu kabul etmek gerekir ki; bölgemizde artık tütüncülük bitti. O yüzden çileği geliştirmemiz için hepimizin var gücüyle çalışması lazım” dedi.
SOĞUK HAVA DEPOSU OLSA ÇOK DAHA FAZLA RAĞBET GÖRÜR
4yıldır çilek alımı için Sason’a geldiklerini belirten, firma yetkililerinden Ümmühan Kral, Sason çileğinin aromasının çok yüksek olduğunu, pazarda çok iyi bir rağbet gördüğünü, soğuk hava deposu olmadığı için büyük sıkıntılar yaşadıklarını, buradan aldıkları çileği Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gönderdiklerini kaydetti. Çiftçilerden Zeki Doğan ise eskiden tütünle geçimlerini sağladıklarını belirterek şu an çilekle uğraşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Devlet desteğiyle kurdukları bu çilek tarlalarını Devletin desteğiyle ilerletmek istediklerini ve çileğin korunması için bir depo gerekli olduğunu kaydetti.