Fıstık bahçelerinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, İl genelinde yaklaşık 60 bin dekarda fıstık alanının oluştuğunu söyledi.
Daha önce Batman ve ilçelerinde kuru tarım yapılırken, Batmanlı çiftçiler şimdilerde ise mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemedikleri için alternatif olarak yüksek gelir getiren fıstık ekimine yöneldi.
Fıstık üretimine geçen çiftçilerden kimisi 20 dönüm, kimisi ise 300 dönümlük tarlalarını fıstığa çevirmiş durumda.
Batman şu anda Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt illeriyle fıstık üretiminde adeta yarışıyor. Verilen destekler sayesinde çiftçiler ilde son 5-6 yılda ağırlıklarını fıstık ekimine verdi.
“TONLARCA VERİM ALANLAR VAR”
Geçen sene fıstıkta 250 kilo verim alan kimi çiftçi, bu sene ise rekoltede yaklaşık 4 ton verim alabiliyor. Köylerde fıstık ekicilerinden bilgi alan Kiyas, yaptığı açıklamada, Batman merkez ve ilçelerle birlikte yaklaşık 60 bin dönümde fıstık ekiminin yapıldığını söyledi.
Her geçen gün Batman’da fıstık ekiminin yaygınlaştığını vurgulayan Kiyas, bunun Batman ekonomisine büyük bir katkısının olacağını, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Batman’da fıstık işçiliği diye bir kavramın gelişeceğine işaret etti.
“BATMAN’DA FISTIK İŞÇİLİĞİ KAVRAMI GELİŞECEK”
Fıstık bahçelerinin önümüzdeki yıllarda Batman ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlayacağını vurgulayan Kiyas, “Hatta önümüzdeki 5 yıldan sonra Batman’da fıstık işçiliği diye bir kavram gelişecek. Dolayısıyla tarımda bir istihdam sağlanacak. İnsanlar artık fıstığa başka yerlere gideceğine Batman’da bir fıstık işçiliğine ihtiyaç duyulacak. Bu yönüyle de inşallah Batman ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak. Çünkü Batman’da tarım arazilerimiz büyük. Ortalama 20 dekardan başlayan, hatta 300 dekara kadar ulaşan fıstık bahçelerimiz mevcut. Bunun da ekonomik getirisi iyi olacaktır. Fıstığın geliştirilmesi yönde çiftçilerimize bir takım destekler sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.