SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Vatandaşlar konuştu; “sömürü sürüyor, Müftülük uyuyor…”

Son Güncelleme :

2018-09-03 14:56:56

Vatandaşlar konuştu;  “sömürü sürüyor, Müftülük uyuyor…”

İlimizde önemli bir toplumsal sorun haline gelen taziye evlerindeki rant ve taziye yemekleri ile ilgili vatandaşlar gazetemize konuştu. Müftülüğün halen bir açıklama yapamaması, taziye evlerinde halen ciddi paraların alınması ve taziyelerin maliyeti yüksek gelenek haline gelmesi ile ilgili vatandaşların açıklamaları.

CEMAL ÇERÇEL

Batmanda ilk taziye evini inşaat eden eski muhtar olarak taziye evlerinde yaşanan sorunlar ve gündeme getirilen konuşara ilişkin açıklama yapmak istiyorum. Çarşı Mahallesi Taziye evi Batmanın ilk taziye evidir. Buradaki tüm esnaflar ve semt halkı da şahittir ki, halen bir çok fakir fukaranın taziyesinde çay ve su ihtiyaçlarını kendi cebimizden karşılıyoruz. Ama bazı taziye evlerinde para alındığı, temizlik ve imam masrafı diye insanların sömürüldüğü hatta; taziye evi sorumlularının yemek ve su firmalarından komisyon aldığı son zamanlarda sık sık dile getirilmeye başlandı. Lütfen, bunu yazarken ve söylerken ya taziye evlerinin adını verin ya da ilgili yerlere şikayet edin. Eğer biz bu hizmeti yapıyorsak ki, çoğu zaman kendi cebimizden bile masrafları karşılayan insanlarız, bizlerde töhmet altına giriyoruz. Ayrıca, Batmanda taziye evlerinde yemek yiyilmemesi, adaba uygun davranılması için verilen kampanyaya can-ı gönülden katılıyor, acısı olan insanların yemek ve ikram derdine düşmeden kendi acısıyla meşgul olmasının daha iyi olacağına katılmaktayız.

 

++++++++++++++

 

HASAN ARGÜNAĞA

Malumunuz, taziye evleri binası hayırsever ve duyarlı insanlarımızın katkılarıyla yapılmaktadır. Hayır yapan şahıs ve ailelerin yaptığı bu taziye evleri toplum için iyi bir hizmet veriyor. Ama bu konuda devletimizin ‘sosyal devlet’ ilkesi gereği topluma hizmet veren yerlere katkı sunması lazım. En azından elektrik ve su ücretinin devlet kurumları ve özellikle müftülük tarafından karşılanması gerektiğine inanmaktayım. Hatta bunun bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Öte yandan taziye evlerinde verilen yemeğin bir kültür meselesidir. Dinimizde bir yeri yoktur hatta caiz de değildir. Toplumda gelenek olan bu hususun dinimizde yeri olmadığını ve hatta hayrının olmadığını belirtmek isterim. Hatta, Peygamber Efendimizin sünneti cenaze sahiplerinin 3 gün yas tutabileceği komşu ve akrabalarının onların ihtiyaçların karşılamaları yöndedir. Maalesef bu durum bizde tam tersidir. Bu geleneğin dinde yeri olmadığı, kültür meselesi olduğu ve toplumun bunu ekarte etmesi gerekmektedir.

++++++++++

MUSTAFA ALİ ÖZDEMİR

Bu uygulamanın başladığı ilk yıllarda her şey çok güzeldi. Taziye sahiplerinden sadece taziye evinin genel giderleri talep ediliyordu ve bu da makul geliyordu. Ancak son dönemlerde iş çığırından çıktı, iş ranta dönüştü. Yüksek bedeller ve kiralama ücreti talep ediliyor. Maddi imkanı olmayan,ya da kısıtlı olan halk ne yapacak?. Hayırlı bir hizmet soygun ve vurguna dönüşmüş durumda. Halkın parasıyla yapılan taziye evlerinin halkın evi olması gerekirken,halkın cebine göz dikilmesi kabul edilemez. Buna ‘dur’ denilmesi lazım. Bu tablo bölgemizin geleneklerine de yakışmıyor. Ayrıca taziye evlerinde yemek konusu çok çirkin bir olaydır. İnsanlar acısını mı düşünsün, yoksa gelenlere ikram mı düşünsün? Taziye yemekleri için kişi başı 7-15 TL fiyat çıkaran yemek fabrikaları bile açıldı. Ancak taziye evi maliyeti için kredi çeken acılı ailelerin artmasıyla bu gündeme geldi ama mutlaka bu uygulamaya insanlar bir son vermelidir.

 

++++++++++++

ATA SUÇİN

Yaklaşık 13 yıl öncesine kadar bir insan yakını yitirirken ya evde ya da çadır kurulur taziyesi öyle yapılırdı ve bir hafta sürerdi. Ama günümüzde Batman’ın birçok noktalarında kurulan taziye evleriyle birlikte bir rahatlama geldi.  Şimdi yemek ve diğer konular için Peygamber efendimizin bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Taziye sahiplerine destek vermek örnek bir davranıştır…” tabi yemek ve diğer giderlerin taziye evlerinde verilmesi taziye sahiplerine ayrı bir külfet götürüyor, bence bu yemek konusuna bir düzenleme getirilmeli diye düşünüyorum. Müftülüğün de bu şekilde sessiz kalması bizleri üzüyor.

……………………………………

 

HALİL CANDAN

Daha önce taziye evleri yokken taziye sahipleri zorluk çekiyordu. Çünkü taziye bir hafta sürerdi ve taziye süresince ya evde ya da çadır kurulur, öyle yapılırdı. Bir hafta süresince eş ve dost ve komşular yemek yapar taziye sahiplerine destek verirdi. Günümüzde her semte yapılan taziye evleriyle birlikte taziye sahiplerine bir rahatlama getirdi. Ama yemek konusunda birçok taziye sahiplerine ayrı bir külfet getiriyor en az günlük 150 ile 200 yemek veriliyor, bu da taziye sahiplerini kara kara düşündürüyor, buna bence bir düzenleme getirilmeli diye düşünüyorum. Batman Müftülüğü neden bu kadar duyarsız? Bunca haber ve yorumlara tek bir cevap verilmemesi de dikkat çekiyor.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

KUDBETTİN TANYELİ

Öncelikle bu konuyu gündeme getiren Batman Gazetesine teşekkür ederim. Batmanda beredeyse her gün 15-20 taziye gerçekleşmekte ve bu taziyeler taziyeevlerinde yapılmakta. Yani Taziye evlerindeki kalabalıklar bitmek bilmiyor. Ayrıca taziye evlerinde yemek verilmesi taziye sahiplerine masraftır. Eskiden taziye evleri yokken komşular ve tanıdıklar yemek yapar taziye evlerine getirirlerdi, ama günümüzde taziye evlerinde verilen yemek gerçekten dar gelirli taziye sahiplerine ayrı bir masraf getiriyor ya kaldırılsın ya da çözüm bulunsun. İnsanlar vefat eden yakınlarına mı, yoksa yapacağı masrafı mı düşünsün. Ayrıca Batman Müftülüğü buna bir çözüm bulsun, hutbelerde insanların para vermemesi için bir uyarı yapsın.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

YAŞAR FATİH ÇEKİN

Batmanın bu önemli sosyal meselesini sürekli gündeme getirdiği için Batman Gazetesine teşekkür ederim. Taziye evleri 2000 yılından sonra geldi ve Batman’ın  her semtine taziye evleri yapıldı. Kim o taziye evlerini yapmışsa Allah hayrını kabul etsin, çünkü vatandaş’a bir rahatlama getirdi. Tabi eskiden taziye evlerine yakın çevreler yemek yapar ve taziye evlerine getirilirdi ama günümüzde o sistemden eser kalmadı. Şimdi taziye evlerine gelen yemek’in üç günlük masrafı ne kadar olduğunu bilmiyorum ama dar gelirli bir vatandaş için yüksek olduğu kesin onun için bu yemek kültürü ya kaldırılsın yada acilen bir düzenleme getirilsin.

 

+++++++++++++++++

 

YUNUS GERGİN

Bölgede son yıllarda sayıları hızla artan taziye evleri sosyal dayanışma alanında önemli bir açığı kapatırken, halkın parasıyla yapılan taziye evlerinde temel giderlerin dışında fahiş kiralama ücretleri ile ilgili spekülasyonlar bizleri üzüyor. Batmanda gerçekten para alınan taziye evlerine bizzat şahit olduk. Adam taziye sahibinin karşısına dikilip günlük 500 TL’den 3 günlük için 1.500 TL para istedi. Durumu imama ilettik ama Batmanın tanınmış camisi ve imamı bu parayı vermek zorunda olduğumuzu söyledi. Neyse verdik. Kaba bir taslakla Yemeğe 7.500, taziye evine 1.500, çay-su ve diğer giderlerde 2.000 TL olmak üzere dostumuzun taziye masrafı 11.000 TL’ye mal oldu. Kendisi asgari ücretle çalışan ve kirada oturan biriydi. Arkadaş grubu olarak kendisine biraz katkıda bulunduk ama en az 2 yıl belini doğrultamayacak kadar yine de masrafın altına girdi. Bu zihniyeti kınıyorum, bu imamı ve taziye evlerindeki ranta ses çıkarmayan Müftülüğü Allah’a havale ediyorum.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.