Toplantı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Naci Şemdinoğlu’nun konuşmasıyla başladı ardından İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran’ın konuşmasıyla devam etti.
Kurtaran; “Tekrar eğitim süreci başlıyor, eğitim öğretim dönemi her zaman yoğundur ve kıyamete kadar da bu iş yoğunluğu devam edecek. Biz bu yıl bütçemizi büyük ölçüde okul ve derslik (39 okul toplamda 608 derslik) yapımı için kullandık. Sadece bir grup okulumuzda tadilat yapıldı. Okul ve derslik yapımının nedeni bakanlığımızın belirlediği 2019 yılında tekli eğitime geçiş takvimi kapsamında ihtiyaç duyulan ve imkân olan bölgelere okul yapımına gidildi. İnşallah bu programa aldığımız okullarımız tamamlanırsa tekli eğitimle ilgili geçişi inşallah bizde tamamlamış oluruz. Çünkü biz bu sürece beşikten mezara diyoruz, kesintiye uğramayan gittikçe artan ve tekâmüle götüren bir süreçtir. Aslında biz kendimizi gerçekleştirmeye, olgunlaştırmaya ve tamamlamaya çalışıyoruz. Biz öğretmenler her bireyden daha fazla bunu yapmalıyız ki başkaları da bundan faydalansın, kimdir o başkaları bizim çocuklarımız, öğrencilerimizdir. Muallim dediğimiz kendisini gerçekleştirdikçe, yeniledikçe, geliştirdikçe ondan bereketlenen, faydalananların bu bereketlenme, faydalanma oranı artmış olur. Onun için bu 15 günlük seminer dönemi çok önemlidir. Belirlenmiş çok güzel kitaplar var, vakit buldukça filmler var, iletişimi sağlıklı gerçekleştirmemiz için uygulamalar var, Bakanlığımız gerçekten güzel bir program hazırlamış. Sizin de takibinizle bu iki haftalık süreçte öğretmen arkadaşlarımızla bu programı uygulayacağız.
SAĞLIKLI REHBERLİK HİZMETİNE VURGU YAPILDI
Okul Müdürlerine rehberlik eğitiminin önemine değinen Kurtaran “öğrencilerimizin meslek seçiminde yapacakları tercihlerde onlara çok iyi rehberlik yapmalıyız. Ülkemizin insan kaynaklarını heba etmeden başarılı öğrencilerimizi bu ülke için daha faydalı daha önemli ve stratejik mesleki alanlara yönlendirmemiz gerekmez mi? Bakanlık olarak bu ülkenin ihtiyacı olan sağlıklı bir rehberlikle ülkenin geleceği olan bazı mesleklere öğrencileri yönlendirmemiz gerekir. Son dönemlerde yaşadıklarımızı da göz önüne alarak daha bağımsız daha üretken bir Türkiye için farklı bir tedbir almamız gerekir. Ülkenin geleceğine dönük bu öğrencilere nasıl bir rehberlik yapacağız, ülkenin gerçekliğini nasıl sunacağız, velileri de bu konuda nasıl eğiteceğiz buda bizim konumuz olacak” şeklinde konuştu.
170 BİN ÖĞRENCİYE 170 BİN KİTAP
“Ülkemizin iyi fizikçilere, iktisatçılara, bilişimcilere ihtiyacı var” diyen İl Milli Eğitim Müdürü Mahut Kurtaran şöyle konuştu: “Özellikle üretime dayalı inovasyon yapacak beyinlere ihtiyaç var. Bu çocuklar bunları yapacak kapasitedeler ama maalesef onları iyi yönlendirememişiz. Bunu da nitelikli eğitim kapsamında değerlendireceğiz. Bakın son 2 yıldır ‘’Her Öğrenciye Bir Kitap’’ dedik ve çok ciddi anlamda kitap alıp okullarımıza ve öğrencilerimize dağıttık. Kendi öğrenci sayısına göre hiçbir ilde yapılmayan bir çalışma yaptık. Yani 170 bin öğrencimize 170 bin kitap dedik ve ondan daha fazla kitap getirdik. Bütün okullarımıza güncel kitaplar, fikir kitapları, edebiyat ve şiir kitapları aldık. Bu kitapları öğrenciye öğretmen okutacak, bu kitapları okutamadığımız zaman bu kitapların rafta kalma vebali var. Öğretmenleriniz yeni eğitim döneminde en az bir dersi öğrencilerle okulun kütüphanesinde işlesinler. Çocuklar kitaplarla irtibatlı olsun mutlaka ilgilerini çekecek kitaplar olacaktır”
3.800 BOŞ KONTENJAN VAR
Yeni okul müdürlerine genel bilgiler veren Kurtaran, toplantıda yaptığı açıklamada “Bir diğer konumuz 8. Sınıfı bitirip ortaöğretime geçmek için tercih yapmayan halen 1000 öğrencimiz var ve bizim okullarımızda 3800 boş kontenjanımız var. Bu çocuklar ağırlıklı olarak devamsızlık yapan çocuklardır. Biz her yıl 1000 çocuğu feda edebilir miyiz arkadaşlar? Yapılacak olan 4. Tercih döneminde bu konunun takibini yapmamız lazım ve velilerle iyi bir iletişim kurmamız lazım. Her biriniz okulunuzun bulunduğu mahalle ile iyi ve sağlıklı bir diyalog içinde bulunmalısınız. Bakın bir çocuk yemek yediği kaşığı bile yanlış tutuyorsa o yanlışı da düzetmek, nasıl tutması gerektiğini göstermek ve öğretmek de biz öğretmenlerin görevidir. Çünkü biz muallimiz. Biz sadece harf ve sayıları öğretmiyoruz çocuğa hayatı da öğretiyoruz. Yani konuşmayı, davranışı ve adabı da biz öğretiyoruz. Biz bu gün itibarı ile görevli olduğunuz okul ile ilgili milat tutarız, onun için yeni ve güzel bir başlangıç olsun. Ben tekrar yeni görevlerinizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, yeni eğitim öğretim döneminde de başarılar diliyorum” diye konuştu. (Murat Ezgin)