Kültür Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan çalıştaya, Vali Vekili Mekan Çeviren, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, çevre il müdürleri, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Programda; Nurettin Kiyas, Fıstık üreticileri Birliği Başkanı Vahdettin Altunç, Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan birer konuşma yaptı. Nurettin Kiyas, çalıştayın badem ve Antep fıstığının üretim alanları ile kalitesinin artırılması, bioteknik mücadele, bitki koruma hizmetleri ile entegre mücadelesinin yaygınlaştırılması, aşılama ve budama teknikleri ile bitki beslenme tekniklerinin çiftçilere benimsetilmesi, görülen döllenme sorunlarının çözüme kavuşturulması ve ürünlerin işleme ile paketleme sisteminin kurulması ve geliştirilmesi sağlanacağı belirtti.
60 BİN DÖNÜM FISTIK ALANIMIZ VAR
Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Vahdettin Altunç, Batman’da fıstık üretiminin artığını söyledi. Altunç “İlimiz ve ilçelerimde 60 bin dönüm arazi üzerinde fıstık fidanı ekili durumdadır ve ekim alanı her geçen gün artmaktadır. 2017 yılı verilerinde 23 bin 141 dönüm ekili alan iken yaklaşık 3 kat seviyesine ulaşmıştır. Dünya genelindeki iklim değişikliği toprakların çoraklaşması ve benzeri etkinliklerde fıstık alternatif ürün olarak ilimizde hızla artmaktadır. Batman fıstık birliği olarak bir yıllık geçmişe sahip olmamıza rağmen genel kurulumuz hemen akabinde projelerimizi hemen hayata geçirdik. Batman ili eylem planıyla fıstığın bölgemizde mevcut haritasını çıkarıyoruz. Böylelikle ekili alanlarda fidan ve verimin yıllar içindeki değişimi tespit ederek gerekli destek ve önlemleri almaya çalışacağız” dedi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Tarımsal üretimde Türkiye’nin önemli bir noktada olduğunu söyledi.