İlçeye bağlı Gürgenli (Koçirenk) köyü ile Topluca (Milleng), Güvenç (Malaşaro), İncesu (Holo) ve Yuvalıçay (Cılkaz) mezralarında hemen hemen birçok evin tavanına asılmış vaziyette cevizli sucuklar görülüyor. Üzüm hasadı zamanında cevizli sucuk yaptıklarını söyleyen köylüler, ayrıca kışın da cevizli sucuk üretebilmek için yaptıkları ve satın aldıkları pekmezi stokladıklarını söylediler. Nüfusunun yaklaşık 850 kişiden oluştuğu Gürgenli köyünün hepsi tütün yetiştiriciliğinin bitirilmesinden sonra geçimlerini bu şekilde sağladığını belirttiler.
BİR YANDAN ÇİFTÇİLİK BİR YANDAN CEVİZLİ SUCUK
Yaklaşık 15 yıldır köylerinde üzüm şiresinden cevizli sucuk üreterek geçimlerini sağladıklarını belirten Abdulhalim Yavuz, “Çiftçilikle beraber cevizli sucuk üretimini de yapıyoruz. Ürettiğimiz cevizli sucukların pazarlamasını da biz yapıyoruz. Batman, Siirt, Muş, Diyarbakır, Antalya ve İstanbul’a kadar Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Ne kadar üretim yaparsak müşterisi hazırdır. Cevizli sucuğu Sason’un yerli üzüm ve yerli cevizinden yapıyoruz. Ürün her zaman bizde hazırdır. Sipariş üzeri isteyene gönderiyoruz. Bizim ürünler çoğunlukla kuruyemişçiler toptan alıyor. Evimizde cevizli sucuk üretmek için atölye kurmuşuz. Kışın üretim yaparken odun sobasıyla ürünleri kurutuyoruz. Kış üretimi için yazın satın aldığımız pekmezi stokluyoruz. Kışın ürün isteyenlere hazırlayıp gönderiyoruz” dedi. (İLKHA)