SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Çiftçilere sera naylonu desteği

İlimizde ‘Seracılığı Geliştirme ve Çilek Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi’ kapsamında Zorköy (Semalê), köyünde 102 çiftçiye 130 dekar alanda kullanılmak üzere ısı muhafazalı sera naylonu dağıtıldı.

Son Güncelleme :

2019-03-17 14:01:35

Çiftçilere sera naylonu desteği

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin kaynaklarıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün seracılığı geliştirme projesi kapsamında dağıtılan sera naylonları ile meyve ve sebze üretiminde şehre katkı sunulacağı belirtildi. Düzenlenen programda konuşan Batman Valisi Hulusi Şahin, kentte seracılığı geliştirmek için çaba harcayacaklarını söyledi. Şahin, "Bizim yaklaşık 100 bin hektar tarım arazisi, bir milyon dönüm sulanıyor, müthiş bir rakam bu. Ama bu bir milyon dönümün içerisinde sadece Balpınar beldesinde 300 dönüm sera var. Bir milyon dönümde 300 dönüm sera var, o da sadece Balpınar beldesi ve civarındadır. Bir dönüm sera bir aileyi geçindiriyor, 2 dönüm ise mükemmel geçindiriyor; ama seracılık ayrıca çok emek isteyen bir iş." dedi.

"SERACILIK GELİŞTİKÇE BÖLGE ÜRETİM ÜSSÜ OLACAKTIR"

Serayı destekleyeceklerini ifade eden Şahin, "Bir milyon TL civarında çiftçiye destek sunuyoruz. Bununla çiftçinin çok ciddi hibe desteği kazanacağını biliyoruz; ama çiftçiler seracılığı istememiş olsaydı biz bu parayı verecek adam bulamazdık. Sadece Balpınar'da değil, sulama yapılan her köyümüzde seracılık geliştikçe burası bir üretim üssü olacak. Bu hususta elimizden gelini yapacağız, üstümüze düşeni yapmaktan geri durmayacağız ve böylece bu bölge artık kamyonların birer birer girdiği, dolu dolu çıktığı bir sera merkezi, yani bir Antalya'nın Finike Kumluca bölgesi gibi olacak. Bunun çok kısa bir süre içinde olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Ardından seracılık ile ilgili bilgi aktaran Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Balpınar bölgesinde yaklaşık 2014 yılında GAP Kalkınma İdaresi ve İl Özel İdaresi ile 14 sera kurulduğunu kaydetti.

"YILDA 9 MİLYON TL BÖLGEDEN GELİR ELDE ETMEKTEYİZ"

2017-2018 yılında ise köyde İl Özel İdaresinin desteğiyle 94 adet yeni sera alanının kurulduğunu aktaran Kiyas, "Bugün itibari ile 2019'da 120 seramızın bütün uygulaması bitti. Naylonlarımızı taktık, filelerimiz geldi ve çiftçilerimiz yaklaşık bir hafta içerisinde fidanlarını dikecekler. Bir seranın yaklaşık maliyeti 40 bin TL’dir. Bir seramızın geliri yaklaşık 35 bin TL’dir. Yeni kurulan bir sera kendini bir yılda amorti etmektedir. Bu yıl kurulan seralarımızın bu bölgeye katkısı yaklaşık 4 milyon 200 bin TL’dir. Tüm seralarımızdan yaklaşık olarak yılda 9 milyon TL bu bölgede gelir elde etmekteyiz. Bu verilerimiz tamamen sahada çiftçilerimizden elde ettiğimiz verilerimizdir." ifadelerini kullandı.

"SERALAR KÜÇÜK BİR AİLE İŞLETMESİDİR"

Konuşmasının devamında Kiyas, şunları kaydetti: "Seralarımız küçük bir aile işletmesi olup şu anda 250 ailenin istihdamına ve gelirine katkı sunmaktadır. Seralarımızda ağırlıklı olarak birinci ürün salatalık daha sonra domates, lahana, marul yetiştiriciliği yapılmaktadır. Seralarımızda yaklaşık olarak yılda 7 bin ton ürün elde edilmektedir. Bu ürünlerimizin yaklaşık 5 bin tonu salatalıktır, ürünlerimizin pazar sorunu bulunmamaktadır" şeklinde bilgi verdi. Sera naylon dağıtım törenine Batman Valisi Hulusi Şahin, kamu kurum müdürleri, oda başkanları ile çiftçiler katıldı. (Numan Ezgin)

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.