Hasankeyf ilçesindeki esnafın, vergi levhaları olduğu halde yeni yerleşkede kendilerine iş yeri tahsis edilmediğinden dolayı mağduriyet yaşıyor. Yaklaşık 13 yıl önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sebebiyle tarihi Hasankeyf’in taşınması çalışmaları devam ediyor. Vergi levhaları olduğu halde Hasankeyf'in taşındığı yeni yerleşim yerinde kendilerine iş yeri tahsis edilmediğini belirten esnaf, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
30 yıldan fazladır Hasankeyf’te esnaflık yaptığını belirten Burhan Balta, “1987 yılında Hasankeyf’te işyeri açtık. 30 yılın üzerinde burada esnaf olarak çalışıyoruz. Barajın yapılmasına kesinlikle karşı değiliz. Ama yeni oluşan durumla beraber mağdur oluyoruz. Yeni gelen sayın valimize tekrardan çağrı yapıyoruz. Kendisini Hasankeyf’e davet ediyoruz ve mağdur olan esnaflarla görüşmesini istiyoruz. Bunun için yetkililerden yardım bekliyoruz. İnşallah yetkililer sesimize kulak verip bizi de hak sahibi yaparlar. En kısa zamanda yeni Hasankeyf’e taşınmamızı söylüyorlar. Biz taşındığımız zaman nereye gideceğiz” dedi.
“EN KISA ZAMANDA MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
İlçede 38 yıldır vergi vererek esnaflık yaptığını dile getiren Hivzullah Sevim, Kılıç (Zehriye) köyünde ikamet ettiğini ancak 1982 yılından beri babasının Hasankeyf'te esnaf olduğunu söyledi. Yıllardır verdiği vergilerden dolayı Hasankeyf esnafından olduğunun tespitli olduğuna dikkat çeken Sevim, “37 yıldır burada esnafız. Kısa süre önce burada dükkân açan esnaflar hak sahibi olurken bizler 37 yıldır buradayız bize hak sahipliği verilmemiş. Bizi buradan çıkardıklarında nereye gideceğiz. Mallarımızı nereye götüreceğiz Esnaflığımızı nasıl devam ettireceğiz. Böyle olursa bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Birkaç kişi haricinde tüm esnafa hak sahipliği verilmiş. Bizim ikametgâhımız birkaç kilometre uzaklıktaki köyde olduğu için bize hak sahipliği verilmemiş. Kaç defadır mağduriyetimizi gündeme getiriyoruz. Hakkımızı arayacak kimseler yok. Yeni Hasankeyf’te dükkânımız yok, mallarımıza ne yapacağız. Valimizin bize yardımcı olmasını umut ediyoruz. En kısa zamanda mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“ILISU BARAJI’NDAN YÜZDE 100 ETKİLENİYORUZ”
Hasankeyf’te yaklaşık 20 yıldır esnaf olduğunu belirten Ekrem Yılmaz, “Doğma büyüme Hasankeyfliyim. Yapılan Ilısu Barajı’ndan yüzde 100 etkileniyoruz. Birkaç defadır sesimizi duyurmak istedik. Maalesef herhangi bir yetkili sorunumuzla ilgilenmedi. Barajın son aşamalarına gelinmiş sorunumuzu çözecek yetkilileri göremiyoruz. DSİ Genel Müdürü, Valimiz ve Hasankeyf Kaymakamımıza soruyorum, burayı boşaltmamızı istediklerinde nereye gideceğiz? Giden kaymakamımız bizi mağdur bırakmayacağına dair söz verdi. O kaymakam gitti onu görmedik. Mülki amirler gelip geçicidir ama gerçek Hasankeyfliler biziz. Lütfen sesimizi duysunlar.” ifadelerini kullandı.
“HASANKEYF ESNAFI OLARAK BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYORUZ”
Birçok esnaf gibi kendilerinin de mağdur olduğunu dile getiren Zeki Kaya, mağduriyetlerinin giderilmesini isteyerek şunları söyledi: “10 seneyi aşkındır Hasankeyf’te esnafım. Hasankeyf’in baraj altında kalacağından dolayı yeni bir Hasankeyf inşa edildi. Buranın esnafı olan bizler büyük mağduriyet yaşıyoruz. 10 seneden fazla burada esnaf olduğum halde ikametgâhım Batman’da olduğu için bana hak sahipliği tanınmadı. Sadece ben değil burada yıllardır esnaf olan birçok kişi de aynı şekilde mağdur oldu. Hasankeyfli olmadığımız ve ikametgâhımız burada olmadığı için bizlere hak sahipliği verilmediği söyleniliyor. Bölge halkı da bizi tanıyor, yıllardır burada çalıştığımız ve emek verdiğimiz halde bize hiçbir şey verilmedi. Dükkân vermezlerse de bari 3 metrelik bir tezgâh yeri verseler çalışmamıza devam edeceğiz. Yetkililere sesleniyoruz; biz burada emek veriyoruz ve aile geçindiriyoruz. Bize hak tanınsın istiyoruz”