Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi kantin işleten esnaflar, aylardır kapılarına kilit vurdukları işyerleri yüzünden mağdur duruma düştüklerini belirttiler.
Covit19 salgını nedeniyle uygulanan pandemi süreci boyunca işyerleri kapanan ve elindeki ürünler işlevsiz hale geldiği için çöpe atılan Kantin işletmecilerinin sesini Hükümet yetkililerine aktarmak için gece gündüz çaba sarf eden Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Genel Başkanı Okan Fırat Öncülüğünde Yönetim Kurulu üyesi Eşref Görür ve Batman İl Başkanı Salih Eren, bu zor süreçte zarar gören işletmecilerin sıkıntılarını gidermeye çalışıyor. Bakan ve Bakanlık yetkililerine "dolaylı-dolaysız" ulaşarak verilmesi gereken destekleri aktarırken, yaşanan mağduriyeti dile getiriyorlar.
PANDEMİ SÜRECİ EN ÇOK KANTİN İŞLETMECİLERİNİ VURDU
Yaşadıkları mağduriyeti ve sıkıntılarını duyurmaya çalışan Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Genel Başkanı Okan Fırat, Kantin işletmecilerinin çok zor durumda olduğunu ve seslerini duyurmaya yönelik herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Fırat "salgın önlemleri çerçevesinde 13 Mart'tan itibaren kapalıydık. Eğitim öğretime ara verilince işletmeciler hazırlıksız yakalandılar. Bütün malları, ürünleri eleride kaldı. Tedarikçi firmaları ürünleri raflara dizildiği için iade almadılar” dedi.
“SALGINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDILAR”
Türkiye'de 55 bine yakın devlet okul kantini, 13 bine yakın özel okul kantinin yanı sıra çok sayıda hastane ve üniversite gibi kamu kuruluşlarının kantinlerini de bünyesinde barındıran işletme Covid-19 salgını dolayısıyla kantinci esnafı zor günler yaşadı. Sayıları 100 bini aşan kantinci esnafının Covid-19 salgınına hazırlıksız yakalanırken, ellerindeki ürünleri de iade edemedikleri için imha edemediler. Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının Türkiye'de de görülmesi üzerine okullarda yüz yüze eğitime ara verildi. Başkan Okan Fırat "Okullarımızın eğitime ara vermesiyle biz kantin işletmecileri sıkıntılı bir duruma girdi. Biz 13 Mart'tan itibaren kapalıydık. Eğitim öğretime ara verilince biz hazırlıksız yakalandık. Bütün mallarımız, ürünlerimiz ellerimizde kaldı. Tedarikçi firmalarımız ürünlerimizi raflarımıza dizdiğimiz için iade almadılar. Ürünlerin son kullanma tarihleri de 3 aylık kısa bir sürede dolduğu için ürünlerin hepsi imha edilmek zorunda kaldı"
"DEVLETİMİZDEN İSTEĞİMİZ, BAĞ-KUR PRİM ÖDEMELERİNDEN MUAF TUTULMAK”
Covid-19 sürecinde birçok önlem ve destek paketi açıklandı. Bağ-Kur ödemelerinin ertelenmesiyle ilgili ifade kullanan Fırat "Devletimiz birtakım önlem paketleri açıkladı. Bağ-Kur ödemeleriyle alakalı öteleme yapıldı fakat bizim açılış tarihimiz bile belli değil. Evet, okullar açılacak ama kantinler açılacak mı henüz belli değil. Devletimizden isteğimiz, Bağ-Kur prim ödemelerini bizim esnafımız için ertelenmesini değil, muaf tutulmasıdır. Bizler evimize ekmek götürmek istiyoruz. Kiralarımız, elektrik, su faturaları gibi giderlerimiz var. Bu giderleri karşılayacak hiçbir gelirimiz yok” dedi.
"İSTEĞİMİZ LOGOLU ÜRÜNLERİN BU SIKINTILI SÜREÇTE GÜNDEME ALINMAMASI"
Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan 'Okul Gıdası Logosu' uygulamasının 1 yıl ertelendiğini hatırlatan Fırat, bu sürenin de 7 Eylül 2020 tarihinde sonlanacağını belirterek “Logolu ürünlerin satışının zorunlu olması durumunda bir darbe daha alacağız. Tedarikçi firmaların logolu ürünleri yetiştirememesi dolayısıyla karar 1 yıl ertelendi. Son tarih 7 Eylül. Covid-19 bizi çok sıkıntıya soktu. Bu noktada da isteğimiz, logolu ürünlerin bu sıkıntılı süreçte gündeme alınmaması. Bununla ilgili bir düzenleme yapılmazsa 7 Eylül tarihinde denetim ekipleri bizi sıkıntıya sokacak. Logolu olmayan ürünlerin satışının kısıtlanması bizi daha da sıkıntıya sokacaktır. Zaten biz çok borçlu giriyoruz bu döneme. Şu an Türkiye'de 6 ay kadar bir sürede kapalı kalan tek esnaf grubu biziz” diye konuştu.
"SADECE BİZE ÖZGÜ OLMAK ÜZERE BİZ SİCİL AFFINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Covid-19 sürecinde esnafı rahatlatmak için açıkladığı destek paketlerinden kantinci esnafının büyük bir çoğunluğunun yararlanamadığını belirten Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Genel Başkanı Okan Fırat "Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklamış olduğu 25 bin lira destek kredisi ve Halkbank tarafından sağlanan 25 bin liralık ticari kredi kartı takviyelerinden yararlanamadık. Bizler zaten 180 gün çalışıp 365 gün evini geçindiren bir teşkilatız. Bizim çalışmadığımız süreler çok. Kantinci esnafının bu anlamda geçmişten gelen birtakım sıkıntılarımız vardı. Kredi alınmış, ödeyememiş, banka tarafından kara listeye alınmış, sicili bozuk. Biz bu sebepten dolayı bu krediden faydalanamadık. Sadece bize özgü olmak üzere biz sicil affından yararlanmak istiyoruz” şeklinde ifade kullandı.
" KİRALARIMIZA ZAM YAPILMAMASINI İSTİYORUZ"
Covid-19 sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle çok sık görüştüklerini sözlerine ekleyen Fırat Yönetmelik gereği sözleşmelerinde bulunan, çalışılmayan dönemde kira ödenmez kuralının esnetilmesini istediklerini söyledi. Okan Fırat "çalışmadığımız için sözleşmelerimiz ve kiralarımız donduruldu. Bu çalışmadığımız sürenin de sözleşme bitiş tarihimizin sonuna eklenmesini istiyoruz. En azından 2020-2021 döneminde zararımızın karşılanması adına kiralarımıza zam yapılmamasını istiyoruz"
"ZARARIMIZ BÜYÜK"
Kantinci esnafı günlük yevmiyeyle çalıştığını hatırlatan Okan Fırat. Covid-19 salgını ortaya çıktıktan bu yana zararın büyük olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun kantinci esnafı için de rehber niteliğinde bir kitapçık hazırlaması gerektiğini belirten Fırat "Bütün meslek kuruluşlarına Bilim Kurulu tarafından bir rehber hazırlandı. Biz de istiyoruz ki; Bilim Kurulu bizleri de davet etsin, bizlerin de görüşlerini alsın. Bunun karşılığında bir rehber hazırlasınlar ki; bizler de önümüzdeki süreçte ne şekilde çalışacağımızı şimdiden bilelim. Biz hijyene önem veriyoruz. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir” dedi.