SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

AHOB, YENİ BİR DEVİR BAŞLATTI

Yapay zeka içerikli yeni yazılım türü AHOB (Anla Hızla Odaklan Başar) Batman’da da temsilcilik açtı.

Son Güncelleme :

2020-08-14 14:33:54

AHOB, YENİ BİR DEVİR BAŞLATTI

Günümüzde yazılım teknolojinin hayatın önemli bir parçası olduğunu AHOB temsilcisi Yavuz Oran, Pandemi sürecinde öğrencilerin çocukların evde çıkamadığı zor günlerde onların dikkatini, anlama ve hızlı okumalarını sağlayan yapay zeka içerikli AHOB yazılım programı için Batman’da temsilcilik yaparak hizmet verdiklerini söyledi.

6 YAŞ VE ÜZERİ ÜST YAŞ SINIRI YOK 

AHOB Türkiye'de yerli yazılımcı ve eğitimci bir kadro tarafından hazırlanmış Dünyanın yapay zeka içeren ilk dikkat, odaklanma, okuma ve anlama yazılımı olduğunu sözlerine ekleyen Oran, öğrencilerin dikkatlerini geliştirmek, konsantrasyonlarını yükseltmek, okudukları metinleri daha kısa sürede daha yüksek oranda anlamalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş %100 yerli yazılım olduğunu söyledi.  Oran “Bilgisayar tabanlı olup telefon ve tabletlerde çalışmaz. 28 bölüm 203 aşamadan oluşan program 6 yaş ve üzeri heceleme aşamasını tamamlamış tüm bireyler için uygun içeriklere sahiptir. Program kişiye özeldir. Başlangıçta seviye tespiti yapar. Başlangıçta seviye tespiti belirlemek amaçlı bir okuma metni ve bu metne bağlı tuzaklı sorular sorarak kişinin okuma hızı, anlama oranı, dikkat ve odaklanma seviyelerini ölçümler.  Buradan alınacak veriler ile 28 bölüm 203 aşamayı dizayn eder bu dizayn etme program süresince tüm aşamalar tamamlanana kadar devam eder.  AHOB® yazılımını düzenli olarak kullanmanız durumunda çok kısa sürede yazılımın gözle görülür etkilerini fark edeceksiniz.  Yazılımdan en üst düzeyde fayda sağlamak için 28 aşamayı en az 14 günde, en fazla 56 günde tamamlamanızı öneririz.  Tüm aşamaları tamamladıktan sonra dilerseniz yazılımdaki oyunları oynamaya devam edebilir, veya sıralamalarda daha üst seviyelere çıkmak için daha önce eksik yıldızlarla tamamladığınız etapları yeniden yapabilirsiniz. Bana ayrıca ,@ahobbatman adresinden Instagram hesabından ulaşabilirsiniz...

DİSLEKSİ OLANLAR İÇİN İDEAL

Disleksi ile ilgili bilgi veren Yazılımcı Yavuz Oran “kişinin okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan bir öğrenme bozukluğudur. Zekâ geriliği değildir. Normal ve hatta üstün zekâlı kişilerde görülebilir. AHOB® yazılımını kullanan ve uzmanlar tarafından disleksili olduğu raporlanmış olan öğrenciler Zekasoft® takip birimince özel olarak takip edilmekte, bu öğrencilerin velileri ile görüşmeler yapılmakta ve uygulamanın gözle görülür sonuçları ile ilgili değerlendirlemeler alınmaktadır. 2015 yılından bu yana yazılımı kullanan 200 binden fazla öğrencide disleksi olduğu bildirilen ve yazılımı düzenli kullanan 879 öğrencide disleksiden kaynaklı okuma sorunlarının tamamen ortadan kalktığı bildirilmiştir. Disleksi sorunu olan öğrencilerin okuma ile ilgili sorunlarını aşabilmeleri bu öğrencilerde diğerlerine nazaran çok daha fazla bir özgüven aşılaması yapmakta ve önceden işkence olarak algıladıkları okuma işlevini artık sorunsuzca yapabilme duygusu bu öğrencilerde okumaya dair yüksek bir ilgi ve heves uyandırmaktadır” diye konuştu.

AHOB YAZILIMININ BAZI UYGULAMALARI

AHOB® yazılımının başarısının fiziksel bazı başarılarından söz eden Yavuz Oran “göz kaslarını güçlendirerek okuma esnasında kısa sürede yorulmanın önüne geçer, Göz koordinasyonunu geliştirerek okumanın daha seri yapılmasını sağlar, Kelime bütünlüğünü geliştirerek okumanın daha akıcı olmasını sağlar. Okunan metinlerle ilgili şaşırtmacalı sorular sorarak anlayarak okuma ve metindeki detaylar hakkında farkındalık oluşmasını sağlar. Özellikle okumayı sevmeyen küçük yaştaki çocuklara eğlenceli, kısa hikayelerle okumayı sevdirir. Kullanıcıları motive eder, başarma duygusunu aşılar ve böylelikle özgüveni yükseltir. ‘Okuduğumu anlamıyorum’ önyargısını kırarak ‘okuduğumu çok iyi anlıyorum’ güveninin yerleşmesini sağlar. Kullanan öğrencilerde çarpıcı gelişmeler sağlanmıştır” şeklinde bilgi verdi.

ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE ETKİSİ

Ayrıca gerek pilot çalışmalarda, gerekse kurumsal AHOB® uygulamalarında sınıf öğretmenleri yazılımı kullanan öğrencilerin gözlemlendiğini belirten Yavuz Oran, “AHOB kullanan öğrencilerde kullanım öncesine nazaran şu hususlarda çarpıcı gelişmeler olduğunu ifade etmişlerdir: Öğrencilerin okuma ile ilgili bütün sorunlarının giderildiği, öğrencilerin dikkatlerinin bir hayli arttığı, öğrencilerin daha fazla odaklanmaya başladıkları, öğrencilerin sınavlardaki yanlış cevap oranlarının ciddi oranlarda azaldığı, öğrencilerin derslere daha fazla katılmaya başladıkları, önceleri çok yaramaz olan öğrencilerin derste daha sakin oldukları ve dersleri dinledikleri, öğrencilerin sınıf kütüphanesinden kitap almaya başladıkları ve öğrencilerin sınavları çok daha kısa sürede bitirdikleri görülmüştür. Tüm bu bildirimler, devlet okullarında görev yapan ve pilot çalışmalarda Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından gözetmen olarak görevlendirilen sınıf öğretmenleri tarafından yapılmıştır”

MOTOR BECERİLERİNDEKİ ORANLAR…

AHOB® yazılımının, kullanıcılara herhangi bir teknik öğretmemekte, kullanıcıların motor becerilerini geliştirdiğni sözlerine ekleyen Yavuz Oran, bu sebeple kullanım sonrası elde edilen kazanımların zamanla kaybedilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Oran “2014-2018 Yılları Arasında Pilot Çalışmalara Katılan 201.376 öğrencinin ortalama gelişim verileri, yazılımda 28 aşamayı tamamlamış olan bütün yaş gruplarındaki tüm kullanıcıların ortalama verileridir. 1. Odaklanma Gelişiminde nn düşük gelişim : 1.21 kat - en yüksek gelişim: 9.78 kat - ortalama gelişim : 2.62 kat. Öte yandan 2. Dikkat gelişiminde en düşük gelişim :  3.18 kat - en yüksek gelişim: 17.61 kat ve ortalama gelişim   6.23 kat, ayrıca 3. Okuma Hızı Gelişiminde de en düşük gelişim : %  49 - en yüksek gelişim: % 786 ve ortalama gelişim : %  89 ve 4. Anlama oranı gelişiminde de  en düşük anlama oranı : %  91 - en yüksek anlama oranı: % 100 ve Ortalama anlama oranı : %  94 olmuştur” 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.