Batmanda kurulan bir semt pazarında kurutmalık sebzelere kış mevsimine hazırlık yapan vatandaşlar tarafından geçen seneye oranla daha az talep gösterdi. Fiyatların yüksek olduğunu belirten pazar esnafı da geçen seneye oranla satışlar yarı yarıya düştü eskisi gibi yoğun ilgi olmadığını dile getirdiler.
Yaz mevsimini geride bıraktığımız bu günlerde kış mevsimine hazırlık yapmaya başlayan vatandaşlar pazar çantalarını kurutmalık sebzelerle doldurmaya çalışıyor. Yazın tarladan çıkan sebzeleri kışın serada üretilen sebzelere tercih eden vatandaşlar özellikle patlıcan, biber ve domatesleri fazlaca satın alıp kurutmaya başladı. Alo Tevşo pazrında kurulan ve semt pazarında da fiyatların vatandaşın bu sene cebini yaktığını belirten esnaf bu yöntemin sağlıklı olduğunu belirterek geçen seneye oranla satışlarımız azaldı, eskiden çuvalla alan vatandaş şimdilerde kilo ile almaya başladı.
"FİYATLAR YÜKSEK"
Semt pazarında kurutmalık patlıcanın fiyatı 3-50 lira ile 4 lira arasında değişiyor. Öte yandan kurutmalık domates 1 lirayken, dolmalık biberlerin fiyatları da 3,50 lira ile 4 lira arasında değişiklik gösteriyor. Her zaman yazın sonundan itibaren kışa hazırlık yaptıklarını ifade eden Hüseyin Üzlan , “Kurutmak için taze fasulye ve dolmalık biber aldım. Geçen sene İkisinden de 25 kilo ve kilosu 2,00 liradan aldım . Bu sene ise yarı yarıya almak zorunda kalıyoruz.Kışa hazırlık yapıyoruz. Kışın bunlar bulunmuyor. Sera üretimi oluyor, bunlar tarladan geldiği için tercih ediyoruz” diye konuştu.
GÖLGED EKURUTULMASI GEREKİR
En çok tercih edilen kışa hazırlık sebzesi olarak sayılan patlıcanın nasıl kurutulması ve fiyatı hakkında bilgi veren pazar esnafı esnaf , “Kuru patlıcanın 3.5 lira, biberler de 3.5 liradan . Vatandaş bunları kışın yemek için satın alıyor. Kurutmak için suya alıyor ve sudan çıkarılıp ipe dizilir. Gölge bir yerde kurutulması gerekir. Nem oranına bağlı olarak yaklaşık 3 günde kurur” diye anlattı. Fiyatlar geçen seneye oranla yüzde 40 artış oldu . Ama vatandaşlar kurutmalıklardan vazgeçmiyor çünkü doğal ve aynı zamanda sağlıklı bir yöntem olduğu için tercih ediliyor. (İsmail Güneş)