Kozluk ilçe sanayi esnafı, su, kanalizasyon ve yol sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyor. 60 bin nüfusuyla Batman’ın en büyük ilçesi olan Kozluk’ta (Hezo) 1,5 yıl önce faaliyete giren Kozluk Sanayi Sitesi’nde su, kanalizasyon ve yol sorunlarının olması esnafı mağdur ediyor. Yetkili mercilere seslenen esnaf, söz konusu sıkıntılarının giderilmesini bekliyor. Önceki belediye döneminde yapılan ve üzerinde hassasiyetle durulmadığı için şu an sorunları peyda olan Kozluk Sanayi Sitesi'nin esnafı, bir önceki belediyenin bıraktığı borç bataklığından dolayı mevcut belediyenin kıt imkânlarla hizmet yapmaya çalıştığına dikkati çekiyor. 8 aydan beridir sorunlarının çözülmediğini, bu yüzden sanayi sitesindeki işyerlerinin çoğunluğunun boş kaldığını belirten esnaf, abdest alıp namaz bile kılamadıklarını, lavabo ve tuvaletlerinin kokudan geçilmediğini ifade ediyor. Sanayi Sitesi'nin çıkış yolunun da çok sıkıntılı olduğunu belirten esnaf, karşı tarafa herhangi bir yol verilmediği için araçların ters yönden ilerlediğini ve bunun da kazalara davetiye çıkardığını kaydediyor. Sanayi esnafından Enes Barlık “Burada ne tür sıkıntılar olduğunu buraya 5 dakika girip çıkan herkes biliyor. Su sıkıntısı yaşıyoruz. Amacımız bağcıyı dövmek değil. Kim suçlu kim suçsuz bizi ilgilendirmez. Suyumuz yok, biz sadece sıkıntımızın giderilmesini istiyoruz. Belediye sıfır imkânlarla uğraşıp bir şeyler yapmaya çalışıyor. İnanıyorum ki elinden gelmeyeni de yapmaya çalışıyor. Ama kim giderecek bu sıkıntımızı önemli değil. Yeter ki yetkililer ilgilensin. Bir aracı çalıştırmadan o araçtaki arızayı fark edemezsiniz. Kimse burada su ihtiyacı duymadı çünkü su ihtiyacı duyacak kimse yoktu. Sanayi esnafı yoktu, müşteri yoktu. Ne zaman ki biz açtık, millet geldi, musluğu açtık o zaman sıkıntının olduğunu gördük. Bu sıkıntı şu an var olan bir sıkıntı değil, baştan var olan bir sıkıntı.” dedi.
“ZAMANINDA KONUNUN ÜZERİNDE DURMADIKLARI İÇİN BU SIKINTILARI YAŞIYORUZ”
8 aydır su sorunlarının giderilmediğine dikkati çeken Cengiz Güçlü, yaşadıkları sıkıntıların nedeninin zamanında yapılmayan kontroller olduğuna vurgu yaptı. Güçlü, “Su ve altyapı sıkıntısı yaşıyoruz. Müteahhitlerin ve belediye mühendislerinin zamanında üzerinde durmayıp kontrol yapmadıkları için bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Kaç defadır belediye başkanını aradık. Sağ olsun geldi, vidanjörü getirdi, kontroller yapılıyor ama 7-8 aydır daha sorunumuz giderilmedi. Ufak bir boru kendim çekmişim, bu suyla idare etmeye çalışıyoruz. Musluklarda, tuvaletlerde su yok. Su olmadığı için bazı insanlar sanayiye taşınmaktan çekiniyor. Susuz yaşanmaz çünkü! Yetkililerden ricamız ve isteğimiz, bir an önce buranın su ve altyapı sıkıntısının giderilmesidir” ifadelerini kullandı.
“ABDEST ALACAK SUYUMUZ YOK, NAMAZ KILAMIYORUZ”
Bir diğer Esnaf Ramazan Erbak, “Batman’dan geldim Kozluk Sanayisi'ne. Orda esnaftık, burada da başladık oto ekspertiz işine. Bu sanayide oto yıkamalar açılacak, açılmıyor çünkü su sıkıntımız var. Oto kuaför açılacak, su sıkıntımız var. En önemlisi de burada abdest alacak suyumuz yok, namaz kılamıyoruz. Ya da duş almadan eve gidiyoruz. Kir pas içinde insanların içine giremiyoruz. Merkeze gidemiyoruz. Tuvaletlerimiz kokuyor, buraları temiz tutamıyoruz. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“KAZALAR YAŞANMADAN BU YOLA BİR EL ATILSIN”
Yıllardır oto tamircisi olan Eşref Güçlü de “Kozluk merkezde oto tamircisiydim. Kozluk Sanayi Sitesi'ne taşındık. Kozluk Sanayi Sitesi'nin yol ayrımı yok burada. Haliyle kazalara sebebiyet veriyor. Bir de Kozluk Sanayi Sitesi'nin suyu yok. 52 dükkân bir hortumun üzerinde. Bu yolda millet yaklaşık 200-300 metre ters yönden gidiyor. Kazalara davetiye çıkarılıyor. Büyüklerimizden rica ediyoruz, büyük kazalar yaşanmadan buna bir el atılmasını istiyoruz.” diye konuştu.
“TERS YÖNDE İLERLEMEK ZORUNDA KALIYORUZ”
Esnaftan Kadri Erkun ise şunları kaydetti: “Sanayide esnafım. Günde en az 5-6 defa gidip geliyoruz. Karşı tarafa geçmek istiyoruz ama herhangi bir ayrımı veya kavşak olmadığı için ters yönde ilerlemek zorunda kalıyoruz. Sanayi yolundan ana caddeye direkt bir geçit vermeleri lazım. Bu bir mecburiyettir. Ters yönde gittiğimiz zaman ya trafik bize ceza verecek ya da bir araç bize çarpacak. Kazaya neden olacak. Bu noktada yetkili merciler kimlerse buranın sanayi için çok sıkıntılı bir geçit olduğunu bilmelerini ve buraya bir yol geçidi açmalarını istiyoruz.”