SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Tekstil, Batmanın ‘can simidi’ oldu

250’yi aşkın işletme ve 25 binden fazla işçisi ile Batman’ın ekonomik lokomotifi haline gelen tekstilde, her geçen gün trend yükseliyor.

Son Güncelleme :

2020-08-30 13:48:07

Tekstil, Batmanın ‘can simidi’ oldu

Batman Tekstil Sanayici İşadamları Derneği (TEKSİAD) tekstil yatırımcılarını tek çatı altında toplamak için çalışmalarını sürdürürken, kentteki tekstil yatırımı ve sektörün sorunları ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Derneğin kuruluş amacı, çalışmaları, hedeflenen projeler ve sorunlara dikkat çeken TEKSİAD Başkanı Mehmet Ali Öztürk, ‘Tekstilin Batman’a Katkısı, Tekstil De Kalite Her Geçen Gün Artmakta, Projeler Oluşturacağız, Tekstil İhtisas Osb Çalışması Başlamalı, Tekstilin Önü Açılmalı, Devlet Destekleri Yetersiz, Tekstil Çalıştayı Yapmayı Planlıyoruz, Bu Sektörü Büyütmek Hepimizin Sorumluluğunda’ başlıklarıyla kamuoyunu bilgilendirdi.  Batman’daki tekstil yatırımcılarının sorunlarını dile getirmek, tekstil sektöründeki projeler ve hedeflenen çalışmalar, Batman Tekstil Sanayi İşadamları Derneği (TEKSİAD)’ın çalışmaları masaya yatırıldı. TEKSİAD Başkanı Mehmet Ali Öztürk ve dernek yöneticileri basın mensuplarıyla bir araya geldi. 10 yıldır Batman’a yerleşen tekstil sektörünün her geçen gün büyüdüğünü belirten TEKSİAD Başkanı Mehmet Ali Öztürk, TEKSİAD hakkında verdiği bilgide “Tekstil ilimizde yeni bir sektör yeni yeni oluşan ve büyüyen bir sektör. 10 yıl önce bu sektörde bir elin parmağını geçmeyecek sayıda işletme vardı. Sektördeki çalışan sayısı 750 kişiydi.  10 yılın sonunda 250’ye yakın işletme ve 25 bini aşan çalışanıyla kocaman bir aile olduk. Tabiatın kuralı gereği büyüyen çoğalan bir aile beraberinde bazı dezavantajları sıkıntıları da getrdi. Şehrimizde birbirinden kopuk ve çoğu birbirini tanımayan birbirine destek olamayan bir sektör vardı. Teksiad’ı kurma gereksinimi buradan çıktı. Amacımız; Öncelikli olarak amacımız dağınık halde, birbirinden kopuk olan sektörümüzü tek çatı altında bir araya getirmekti. Bunu önemli ölçüde başardık.  Derneğimiz 13 Kasım 2019 yılında kuruldu. Bu yılın şubat ayında ilk genel kurulumuzu gerçekleştirip yönetimimizi belirledik. Kısa sürede üye sayımızı 100’e çıkardık. Derneğimizle oluşturduğumuz güç birliği ile sektörümüzü büyütmek, istihdamı arttırmak, şehrimizde markaların oluşması için alt yapı oluşturmak en önemli hedeflerimizdendir” dedi.

TEKSTİLİN BATMAN’A KATKISI

Toplantıda ayrıca tekstil işletmelerinin Batmanın her alanında ekonomik katkı sağladığını belirten TEKSİAD Başkanı Öztürk “Bu kısa geçmişimizde yüzlerce insanımıza hem işveren hem çalışanlarımızın çözüm bulduğu bir ortak noktası olduk. Her ne kadar sektörün büyümesi v gelişmesinden rahatsız olan bazı kesimler olsa da tekstilin batmana katma değerine de değinmek istiyorum. İlin bütçesine dokunmadan aylık sadece personel maaşı 60 milyon gibi ciddi bir rakam Batmanın en yoksul kesimine ulaşıyor. Devletin kasasına yaklaşık 10 milyon civarında KDV giriyor. Bunun yanında marketi, halcisi, benzinliği, otelcisi restoranı kafesi servisçisi vb. birçok alana dolaylı olarak katkımız bulunmaktadır.  Sadece günlük 1700 civarı personel servisi yapılmaktadır.  25 binin üzerinde personel 100 binin üzerinde nüfus demektir.  Tekstil Batmandaki göçün tersine bir göç olmasını her kesin memleketine dönmesini sağladı. Mevsimlik tarım işinde geçmişe oranla yüzde 80 oranında azalma var. Her kes kapısında SSK’lı bir iş bulabildi. Gençlerimizin kızlarımızın ekonomik özgürlüğüne kavuşmasına en büyük vesilesi oldu” dedi.

“PROJELER OLUŞTURACAĞIZ”

Bu sektörün en önemli sorunu kalifiye eleman ve finansman olduğunu, kalifiye eleman yetiştirmek konusunda projeler oluşturmayı hedeflediklerini belirten Öztürk, “firmaların hem kalifiye eleman konusunda hem de finansman konularında devlet desteklerini verimli bir şekilde kullanması için çalışmalar yapacağız. İşkur, KOSGEB, Halk Eğitim, DİKA ve Ticaret ve Sanayi Odası gibi yapılarla daha etkili ve verimli çalışmak ve karşılıklı olarak iş birliğini arttıracak projeler üretmeyi planlamaktayız” şeklinde bilgi verdi.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN BAŞLICA SORUNLARI:

Öte yandan toplantıda tekstil sektörünün yaşadığı sorunları anlatan TEKSİAD Başkanı Mehmet Ali Öztürk, Batman’ın can simidi haline gelen tekstil sektörüne ciddi önem ve destek verilmesi gerektiğini söyledi. İşte, Batmandaki tekstil sektörünün başlıca sorunları;

“TEKSTİL İHTİSAS OSB ÇALIŞMASI BAŞLAMALI

Diyarbakır da Tekstil Kent projesi onaylandı. Yatırımcılara arsa tahsisi sağlanıyor, fabrikalar kurulmaya başlandı. 10 bine yakın istihdam bekleniyor. Batman neden bunun için kamuoyu oluşturmuyor. Bunun için her alanda kamuoyu oluşturmamız gerekmektedir. Bu konuda yerel basınımıza da iş düşmektedir.

TEKSTİLİN ÖNÜ AÇILMALI

Sektörün önünü tıkayacak değil açacak hamlelere ihtiyacımız vardır.  Örneğin Batman OSB yönetimi yatırımcılara nasıl engel çıkarabiliyor. Yatırımcılara yardımcı olunmuyor, yıkama, iplik ve kumaş fabrikaları açılmak isteniyor alt yapımız müsait değil deniyor. Şehrimizdeki yatırımcıların çoğu artık tekstilci ve tekstilcilere olmadık engeller çıkarılıyor. Ayrıca DİKA özel sektörü desteklemiyor.  Türkiye’de özel sektörü desteklemeyen tek kalkınma ajansı DİKA’dır ve hiçbir üyemiz bu desteklerden faydalanamıyor. Bu anlayışların derhal değişmesi gerekmektedir.

DEVLET DESTEKLERİ YETERSİZ

Özellikle pandemi süreciyle beraber sektör olarak zor bir döneme girdik Devletin ihtiyacı olan medikal malzemeyi üretip devlete sektörümüzün ayakta kalması için elimizden geleni yaptık.. Ama bu zorlu süreçte devlet yatırımcıya işverene beklentilerini karşılayacak bir destek vermedi. Bizim bazı taleplerimiz oldu. Biz faizsiz kredi desteğinin olmasının aciliyetini talep ettik. Ki işverenler bu süreçte işlerini çeviremiyorlar;  senedi,  taksiti, kredisi, kirası birikti yarın öbür gün bir icra haciz yolları açılırsa birçok işletme kapanma durumuyla karşı karşıya kalacağını söyledik. Ama hiç kimse bir gün ne yapıyorsunuz diye sormadı. Bu zorlu süreci dayanışma ruhuyla atlatacağımıza inancımız var bu günlerde geçer inşallah.

TEKSTİL ÇALIŞTAYI YAPMAYI PLANLIYORUZ

Tekstil sektörünün kurumsallaşması, büyüyüp kökleşmesi yukarda bahsi geçen sorunları aşabilmesi için geniş katılımlı bir tekstil çalıştayı yapmalıyız, şehrimizin yönetici ve idarecileri ile hep beraber sektörümüzün tüm yönlerini ele alıp sorunların aşılması için çözüm önerileri ve sektörümüzün geleceğini değerlendirebileceğimiz bir çalıştay tekstil sektörünün önünü açar.

BU SEKTÖRÜ BÜYÜTMEK HEPİMİZİN SORUMLULUĞUNDA

Son olarak siz değerli dostlarımızdan ricamız sektörle alakalı. Bu sektörü ayakta tutmak, büyütmek hepimizin sorumluluğunda. Değerli basınımızdan beklentimiz münferit olayları genellememektir. Yerel basınımıza işyerlerimizi tanıtmak isteriz. Bizler basınımızla her zaman diyalog halinde olmak isteriz. Münferit söylemler olduğunda bizden de bilgi almanızı yalan yanlış beyanlara olmamasını isteriz. Bir eksiğimiz bir yanlışımız olduğu zaman bizi eleştirmek en doğal hakkınız ve basının da görevidir, bundan memnun da oluruz. Ancak bu sektörün bugün bu aşamalara çok zor koşullarda geldiğini bilmenizi isteriz.

Unutulmamalı ki tekstil sanayii gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde lokomotif sektör olma özelliğine sahiptir, tekstilin emek yoğun bir sektör olması bizim gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerinde işsizliği azaltmada istihdam gücüyle önemli bir iş sektörüdür”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.