SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

“Tedbir hayat kurtarır”

İş Güvenliği Uzmanı Özkaya “Tedbir hayat kurtarır”

Son Güncelleme :

2020-11-02 12:21:01

“Tedbir hayat kurtarır”

İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Hayri Özkaya, Batman’da inşaat alanlarında çalışan işçilerin büyük kısmının hayati önem arz eden güvenlik tedbirlerine uymadığını söyledi. Özkaya, “Batman’da yılda ortalama 15 kişi inşaatlarda iş kazası neticesinde vefat ediyor. Alınması gereken önlemler çok basit ama uygulanmıyor” dedi.  İnşaatlarda iş kazası nedeniyle her sene onlarca kişinin can vermesine rağmen kurallara ve güvenlik tedbirlerine halen uyulmadığı görüldü. Batman’da yapımı devam eden bir inşaatta çalışan işçilerin kurulan iskelelerin üzerinde hiçbir iş güvenliği önlemi almadan cambaz gibi çalışmaları yaşanan iş kazalarından ders alınmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. İnşaat işçileri genelde inşaat alanında kask olmadan, koruma halatları olmadan tehlikeli alanlarda işlerini yaparken, olası bir iş kazası ise kaçınılmaz oluyor.

İŞ KAZALARININ %90’I TEDBİRSİZLİK

Batman’da inşaatlarda çalışan tüm kademedeki işçilerin muhakkak suretle güvenlik tedbirlerine uymasını isteyen İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Hayri Özkaya, “tedbir hayat kurtarır, ancak ufak bir tedbirsizlik can alır” dedi. Buna rağmen önceki gün kayda geçen görüntülerde inşaatın çevresinde işçilerin orada çalıştıklarını ayırt eden iş elbisesi, kafalarında baret ve düşmelerini önleyecek halat bulunmadığı görülüyor. İş güvenliği uzmanları ise inşaatlarda yaşanan iş kazalarının yüzde 90’ının tedbirsizlikten kaynaklandığını belirtirken, inşaatlarda çalışacak işçilerin öncelikle iş güvenliği eğitimlerinden geçirilmesi, akabinde de inşaatta iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması gerekirken bu kurallar dikkate alınmıyor.

“HER YIL İŞÇİLER CAN VERİYOR AMA TEDBİRLERE YİNE UYULMUYOR”

Gazetemize konuşan İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Hayri Özkaya, Batman’da yaşanan bu sorunun ülke genelinde de yaşandığını belirtti.  Özkaya “inşaat alanları oluşturulurken ve yapımına başlandığı anda baret, halat ve işçilerin düşmesini önleyecek filelerin kurulması gerekiyor. Kurulacak iskelenin raf kısmında kalaslar yerine vidalanabilen metal portatif rafların olması gerekiyor. İskeleye çıkıp orada çalışan işçilerin emniyet kemerleri ve paraşüt ipinin olması gerekiyor. İskelenin yıkılması durumunda bu paraşüt ipini çeken işçiler yere düşmeden havada asılı kalabiliyorlar. Önemi yüksek olan bir koruma malzemesi de baret. İşçilerin kesinlikle baret takmaları, çelik uçlu diye adlandırılan ayakkabılar kullanılmalı ve orada çalıştıklarını belli edecek kıyafetler ve özellikle fosforlu yeleklerin olması gerekiyor” dedi.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.