Geleceğe dair hayal kuramayan, işsizlik ile kötü koşullarda çalışmak arasında sıkışıp kalan milyonlarca gencin akıbeti, Türkiye'nin en acil sorunlarının başında geliyor. Özellikle mezun olduktan sonra basit bir işte çalışmak için torpil gerektiğine dikkat çeken gençler, geleceklerinden kaygı duyuyor. Neredeyse her genç gelecekte ne olacağını değil, nasıl para kazanacağını düşünür duruma gelmiş. İstihdamın sağlanamaması ise gençleri umutsuzluğa itiyor.
"Gelecekten kaygım var”
Üniversitelilerin önü açık değil! Bunca mezun var, hepsi boşta!" diyen Samet Kocaman, halen iş bulamadığını kaydetti. "Bugün bir iş başvurusu yaptığınızda, mutlaka bir tanıdığınızın veya torpilinizin olması gerekir" diyen Kocaman, "Ben de üniversite mezunuyum ama boştayım, ağabeyim de makine mühendisliği mezunu o da boşta. Bu şartlar altında gelecek kaygımızın olmaması imkânsız. Türkiye şartlarında bunları yaşamak doğal bir şeydir. KPSS'nin yapılış amacı memuriyet için ama alınan kişi sayısı, kontenjan ve mezuniyet ile oranladığımızda çok düşük kalıyor. Bu da puanın yükselmesine ve boşta kalmamıza sebep oluyor. Bir de torpil meselesi var. Aslında hiç olmaması gerekiyor ama maalesef torpil hayatın her alanın da var. Yapacak bir şeyiniz yok" dedi.
"BU DÖNEMDE CESARET EDİP EVLENMEK DÜŞÜNCESİNİ BİLE AKLIMIZDAN GEÇİRMEK ZOR"
İşsiz olduğu için evlenemediği ve ekonomik şartlardan dolayı aklından dahi geçiremediğini ifade eden Muhammed Şanlı, şunları söyledi: "Ben bu dönemde cesaret edip evlenemem, düşüncesini bile aklımdan geçirdiğimde en azından 250 bin TL'nin cebimde olması gerekiyor, bunu herkes biliyor. Evlilik için gerekli altın, beyaz eşya, mobilya gibi eşyaları almak zaten mümkün değil. Gündemde herkes gençlerin evlenmesinden bahsediyor ama gençler bu şekilde evlenemez ki! Altının 530 TL'yi bulduğu bir dönemde evlilikten bahsetmek mümkün mü, bu dönemde kim evlenebilir? Gündemde Coronavirus var, ekonomik kriz var, insanlar önünü görmüyor. Savaşta olan Suriye'nin para değeri bile Türkiye'nin para değerini geçti. Türkiye'nin parası o kadar değersizleşti ki, halkımıza çok üzülüyorum."
"KİM NEYİ HAK EDİYORSA ONU ALSIN, 3 GÜNLÜK DÜNYA İÇİN KUL HAKKINA GİRMEYE GEREK YOK"
Bölgede bütün gençlerin gelecek kaygısı olduğunu dile getiren Fesih Ay, "Bu doğru ama ben şunu belirtmek istiyorum; madem biz Müslüman bir toplumuz kim ne hak ediyorsa onu alsın. Eğer bir sınav için mülakat yapılıyor ise dayısı olan alınmasın, çünkü kul hakkı çok kötü bir şeydir. Hepimiz öleceğiz 3 günlük dünya için kul hakkına girmeye gerek yok" dedi.
"ŞU ANDAKİ SİSTEMDEN DOLAYI MUTLU OLAMIYORUM"
Bütün gençlerin gelecek kaygısı olduğunu ifade eden Ahmet Eldemir, "En basitinden arkadaşlarımızla KPSS sınavına hazırlanıyoruz ama torpil sorunundan dolayı gençlerimiz mağdur oluyor, iş bulamıyoruz. Şu andaki sistemden dolayı mutlu olamıyorum. Git gide üniversitelerde bölümlerin önü kapanıyor. Öğretmenlik haricindeki birçok alımlarda torpil var. Çünkü yuvarlama yok. 65 alan birinin puanı 85'e çıkabilirken, 85 alan bir kişinin puanı 65'e kadar düşebiliyor. Öğretmenliğe getirilen sistemin, kamudaki diğer alanlar için de gelmesi istiyorum." diye konuştu.
"ŞU ANDA BENİM BİR İŞ SAHİBİ OLUP OLAMAYACAĞIM BELLİ DEĞİL"
Torpil iddiasında bulunan Bünyamin Hamza is "Temizlikçi olabilmek için torpilinin olması gerekiyor. Ya çok çalışkan olmanız yâ da referansınızın çok güçlü olması lazım. Şu anda benim iş sahibi olup olamayacağım belli değil. Ben Endüstri Meslek Lisesinde okudum ama doğru dürüst matematik, Türkçe görmedik. Sınavda nasıl başarı gösterelim ki. En azından daha önce lise bittikten sonra 2 yıllık üniversiteye direkt geçiş hakkımız oluyordu. Hiç olmazsa işe girebilmek için elimizde bir diploma vardı, şu an böyle bir şey de yok" ifadelerini kullandı.
"ÜNİVERSİTEDE BİR BÖLÜM KAZANMAK YETERLİ DEĞİL ARTIK?"
Kısa bir zaman içinde üniversiteye alım yapıldığını ve bir temizlik işi için dahi torpil gerektiğini dile getiren Eyyüp Kurşun, "Herhangi bir bölüm kazansak da o bölümün bir garantisi yok. Yarın öbür gün nasıl iş sahibi olacağız, merak ediyorum! Ya referansınız olacak yâ da torpiliniz olacak. Her şey buna bakıyor artık bu zamanda. Üniversite bitirip de bir sürü boş insan var dışarda. Artık avukatlar bile işsiz kalabiliyor. Yerleri temizleyeceksin ama torpil lazım, bu nedenle gelecekten çok kaygılıyım. İş sahibi olur muyuz olmaz mıyız? Zaten olmazsak evlenemeyiz de."