AK Partili İl Genel Meclis Başkanının 2 oy hakkını kullanması ile 12’ye karşı 11 oy ile Batman İl Genel Meclisinden geçen proje ile 50 yıllık Hidroelektrik Santrali (HES) yapılacak ve onlarca köy ile mezranın doğal alanları tahrip olacak. Kulp ve Sason ilçesini birbirine bağlayan Zorê Çayı üzerinde kurulacak olan HES ile birlikte doğa tahribatının yanı sıra hayvancılık alanları da daralacak, insanlar köylerden kente göç edecek. Tarihi yapıların da içinde yer aldığı Zoré Vadisinde meyve ağaçları, kanyonlar, tarihi mağaralar, şelaleler bulunuyor. Doğa aktivistleri, Batman İl Genel Meclis Üyelerine seslenerek, 50 yıl ömrü olan HES’in yok edeceği doğa alanlarının gelecek nesiller için bir yarar sağlamayacağını belirterek “doğası, şelaleleri, tarihi mağaraları, yaban hayvanları, doğal ağaçlık alanlarıyla meşhur olan bu güzelliği yok etmeyin” çağrısında bulundular.
HES’İN ÖMRÜ 50 YIL
Sason ilçesinin az bilinen ancak doğa harikası yerlerinden olan Zoré Vadisi için önemli bir karar alındı. Batman İl Genel Meclisinden geçen kararla bölgeye HES izni çıktı ve eşsiz doğa alanları adeta kurban edildi. Maya Enerji Üretim Şirketi tarafından yapılacak olan proje, 452 parsel, 67 bin 450 metrekare alanı kapsıyor. 49 yıllığına bu şirkete kiralanan projenin ömrü ise 50 yıllık. Bu alandaki 95 parsel için kamulaştırma kararı alınırken, kamulaştırılacak şahsi parseller Kulp ilçesine bağlı 140 haneli Hamzalı (Şêxhemza) Mahallesi ve ona bağlı 10 mezrayı kapsıyor. Projenin yapımı ile bölgenin doğa, tarım ve hayvancılığının büyük bir tahribat ile karşı karşıya kalacağını kaydeden ekoloji aktivisti Hüseyin Akıl, projenin durdurulması için hukuki girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.
“BÜYÜK BİR ALAN SU ALTINDA KALACAK”
Ilısu Barajı ile birlikte tarihi ilçe Hasankeyf başta olmak üzere büyük bir alanın su altında bırakıldığını hatırlatan Akıl, bu sefer bölgenin önemli doğa yerlerinden olan Zorê Bölgesi’nin sular altında bırakılmak istendiğini söyledi. Kulp ve Sason ilçesini birbirine bağlayan Zorê Çayı üzerinde kurulacak olan HES ile birlikte büyük bir doğa tahribatının oluşacağı uyarısında bulunan Akıl, “Israrla yapılması planlanan HES’in sağlayacağı elektrik çok az. Ne ilçe ne il ne de ülke ekonomisine bir geliri olmayacak proje büyük bir tarım alanını da yok etmiş olacak. Sadece Hamzalı’da 11 bin metrekare alanlık bir tarım alanı mevcut. Bunu hayvancılığı da var. Bölge halkı geçimini hayvancılık ile sağlıyor. Bundan kaynaklı binlerce insan hem toprağından hem de ekmeğinden edilmiş olacak” diye konuştu.
“KARARDAN VAZGEÇİLDİ”
Bölge halkının HES’in iptali için daha önce topladıkları 716 imza ile yetkililere başvuruda bulunduğunu kaydeden Akıl, “Bölge için önemli bir turizm yeri olan Zorê Bölgesi’ne yapılacak HES ile birlikte hayvancılık ve tarımın yanı sıra turizm de etkilenmiş oluyor. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu bölgenin turizme açılmasını isteyen halk daha önce birçok resmi kuruma başvuruda bulundu. Topladıkları 716 imzayı yetkili kurumlara ileten köylülerin bu mücadelesi sonuç verdi ve karardan vazgeçildi. Ancak kendi çıkarlarını isteyenler tarafından proje tekrardan devreye konuldu” diye konuştu. Alınan HES kararının uygulamaya geçmemesi için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Akıl, doğa katliamının yaşanmaması için projenin uygulanmaması gerektiğini söyledi.