Açıklamasında sigaranın hem içene hem de çevresine zarar verdiğini belirten Pamukçu, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Tütün kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararları ve yaşam kayıplarından ibaret değildir.” dedi.
PAMUKÇU, GENÇLERE DİKKAT ÇEKTİ
Tütün ürünü kullanan bireyin ailesi ve çevresindeki bireylerin de tütün dumanına maruziyet sebebiyle sağlık zararları ve yaşam kayıpları yaşadığına dikkat çeken Pamukçu, şöyle devam etti: “Diğer taraftan tütün kullanımının, özellikle genç nüfusta diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçiş açısından da büyük tehlikeleri beraberinde getirdiği bilinmelidir. Tütünle mücadelede sağlanan başarı ile kanserler başta olmak üzere pek çok kronik hastalık, bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlendiği gibi tedavi masrafları, iş gücü kayıpları gibi ekonomik kazançlar da sağlanmaktadır. Tütünle mücadele alanında ülkemizde yürütülen çalışmalar, çocuk ve gençler başta olmak üzere toplum sağlığını korumak ve pasif etkilenimi önlemek amacıyla ikamete mahsus konutlar hariç kamuya açık tüm kapalı alanlarda, tütün ürünü kullanımını yasaklayan mevzuat düzenlemesi ile bu mücadelede çok önemli gelişmeler kaydederek, uluslararası arenada da büyük başarılar elde etti.”
BATMAN’DA 3 NOKTA SİGARA BIRAKMA HİZMETİ VERİLİYOR
Pamukçu, son olarak sigara içenleri Batman’da ücretsiz olarak Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde entegre hizmet vermekte olan KETEM, 19 Mayıs Mahallesi Sağlıklı Hayat Merkezi ve Hürriyet Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniklerine beklediklerini kaydetti. (Turhan Kartal)