Covid-19 ile mücadelede alınan yeni kısıtlayıcı tedbirler 20 Kasım 2020 tarihinden beri uygulanırken son günlerde birçok ilde vaka sayılarında düşüş eğilimi sağlanmasıyla birlikte hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere diğer kısıtlamaların kaldırılması planlanıyor.
Covid-19 salgınının etkisini azaltmak amacıyla uygulanan kısıtlamalar devam ederken bu süreç en çok esnafı olumsuz etkiledi. İşleri büyük oranda azalan esnaf, aylardır iş yoğunluğunun olduğu hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılmasını talep ediyordu.
Özellikle aylardır lokanta, pastane, dürümcü, restoran ve kafeler yasak nedeniyle içeri müşteri kabul edemezken sadece paket ve gel-al servisi yaparak ayakta durmaya çalışan esnaf, büyük bir merakla geçtiğimiz çarşamba günü düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'na çevirmişti.
İLLER KENDİ KARARLARINI VERECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz.” açıklamasını yaparak kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağını belirtmişti.
Covid-19 salgınının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarının yavaş yavaş atılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, son düzenlenen kabine toplantısının ardından da okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini paylaştıklarını hatırlattı. Covid-19 salgınının tırmanışa geçmesiyle 3 aydır sokağa çıkma kısıtlaması uygulanırken kısıtlamaların etkili olup olmadığı merak ediliyordu.
VATANDAŞLARIN BİR KISMI OLUMSUZ DÜŞÜNÜYOR
Gündüz kısıtlamanın olmadığı saatlerde herkesin iç içe olduğunu akşam zaten çoğunluğun evlerine gittiğini ve akşam kısıtlamalarının yersiz olduğunu belirten Abdülbaki Özdemir, “kısıtlamalarda ben bazı tezatları görüyorum. Gündüz her yer tıklım tıklım, iç içe ve akşam ise yasaklar başlıyor. Otobüs bekleme yerlerinde herkes iç içe, parklar, cadde ve sokaklar ama 65 yaş üstü kimse binmesin deniliyor, bence yasaklar çok tutarsız” dedi.
UYGULAMALAR ESNAFI BİTİRDİ
Haftaiçi olan serbestliğin haftasonu yasaklanmasına anlam veremediğini belirten Mehmet Ali Aydın, salgından önce günde 3-5 müşteriye ikinci el sattığını ancak daha sonra haftasonu yasakları yüzünden iflasın eşiğine geldiğini belirtti. Aydın, “salgından önce ortalama iki günde bir 3-5 parçaeşya satıyorduk. Bu bizim için iyiydi. Salgın başladığından beri iki-üç günde ancak bir parça, bazen de hiç satış yapamıyoruz. Beyaz eşya sektörü salgından çok etkilendi. Önceleri birkaç ayda bir yükselen beyaz eşya ürünlerine, şu anda haftada bir zam geliyor. Bu kadar sıkıntıdan sonra hafta sonu kısıtlamaları başladı. Hafta içi çalışan işçi ve memur kesimi genellikle hafta sonları çarşıya çıkıp ev eşyalarını alırlardı. Fakat hafta sonu kısıtlamalarından dolayı yapacağımız satışlarımızı da yapamıyoruz. Esnaf olarak yetkililerden isteğimiz kontrollü de olsa hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.
“ARTIK MADDİ OLARAK ÇOK YORULMAYA BAŞLADIK”
Bir yıldır esnaf olarak çok zor günlerden geçtiklerini belirten ayakkabıcı İsmail Yıldız da, “Dünyada böyle bir salgın var. Öncelikle tabi ki insanın sağlığı önemlidir. Geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana bu süreci yaşıyoruz. Artık maddi olarak çok yorulmaya başladık. Biz yine işyerimizi açıyoruz, bir şekilde rızkımızı kazanmaya çalışıyoruz. Fakat hiç işyerini açmayan esnaflarımız var. Genel olarak bakıldığında kısıtlamaların artık esnetilmesini tabi ki uygun görüyoruz. Çünkü cumartesi-pazar günleri esnafın en iyi iş yaptığı günlerdir. Esnaf hafta sonunu bekler. Çünkü çalışanlar daha çok hafta sonu alışveriş yapıyor. Esnaf olarak biz de hafta sonunu bekliyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanının açıklaması bizi bir nebze de olsa umutlandırdı. İnşallah ülke için de iyi olur.” ifadelerini kullandı.
“ARTIK HAYAT BİR ŞEKİLDE NORMALE DÖNSÜN”
Hayatın artık bir şekilde normale dönmesi gerektiğini vatandaşlardan Selim Aslan ise şunları söyledi: “Esnafın hali perişan ve esnaf ne kirasını ödeyebiliyor ne de geçimini sağlayabiliyor. Bugün ülkenin haline bakın; bir senedir bu insanlar borçlanmış. Artık hayat bir şekilde normale dönsün. Yurt dışından yeni geldim. Avrupa ile Türkiye arasındaki farka bakıyorum; gerçekten Türkiye'nin halkı çok perişan ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim. İnşallah hayatın normale dönmesi için elinden geleni yaparlar. Özellikle Bilim Kurulu vatandaşın halinden anlasın ve halkı bu salgından kurtarsınlar. Hayatın normale dönmesi en doğru karardır.”
“KISITLAMALARIN KADEME KADEME KALKMASININ DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Kademeli de olsa kısıtlamaların kaldırılmasının planlanmasının olumlu adım olduğunu belirten Ömer Doğan da, “Cumhurbaşkanımızın da söylemiş olduğu açıklamalara dayanarak kısıtlamaların kademe kademe kalkması vatandaş açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şu an için zaten vaka sayılarının artması, mutasyon oluşması daha da ilerleyen hale gelip ilerleyen boyutlarda yer alması bizim için aslında üzüntülü bir durumdu. Ama bu sürecin aslında kademe kademe olarak yavaş yavaş belli bir düzeye geldikten sonra daha düzgün bir hale geleceğine inanıyoruz.” diye konuştu.
“İNŞALLAH ESNAF BİRAZ RAHATLAR, İNSANLAR DA RAHAT BİR NEFES ALIR”
İbrahim Halil Kurt ise, “Tabi mutlu olduk. İnşallah esnaf da biraz rahatlar. İnsanlar da biraz rahat nefes alır. Tabi öncelikle kendi sağlığımız için kısıtlamalara uymamız lazımdı ve bu hastalığa dikkat etmemiz lazım. Hem kendi hem de çevremizin sağlığı için dikkatli olmalıyız. İnşallah bu süreç bir düzene girer. Dünya geneline baktığımızda kısıtlamalar fazla sürmedi. Yani tüm dünyada hemen hemen kısıtlamalar devam ediyor. Dikkat etmemiz gerekiyor ve kısıtlamaların uzun sürdüğünü zannetmiyorum. Çünkü bu konuda gereken yapılmıştır.” şeklinde konuştu.