Bu inceleme gezisi kapsamında İl Müdürü Gün, Oymataş (Bédiya) köyü yakınlarında 40 yıldır tarım arazileri üzerinde fıstık, zeytin, ağacı, mercimek üzüm, küçükbaş ve kanatlı hayvan ve diğer ürünleri yetiştiren iş adamı Naif Demir’i ziyaret ederek tarımdaki son gelişmeleri anlattı. Batman genelinde kuraklık riskinin azaldığını belirten Gün, “bir mercimek tarlasındayız. Mercimekte kardeşlenme başlamış. Şu anda tav dediğimiz kısım kök kısmındaki nem oranı devam ediyor. İnşallah gelecek yağışlarla beklediğimiz ve ifade edilen kuraklık riski olmaz. Mercimekte kardeşleşme ve yeşerme var. Ayrıca buğday, kırmızı mercimek ve arpada hem mazot hem de gübre desteğimiz ülke genelinde devam ediyor. Bu geçen yıl biz çiftçilerimize mercimek konusunda %70’lik bir mercimek desteğimiz olmuştur” dedi.
70 BİN DÖNÜM ALANA FISTIK EKİLDİ
Olası kuraklık, tarımdaki son gelişmeler ve çiftçilerin çalışmalarını yerinde inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Batmandaki durumun korkutucu boyutlarda olmadığını söyledi. Ayrıca fıstık yatırımlarını da değerlendiren Gün “şu anda 40 yıldan fazla fıstık ağacı yetiştiriciliği yapan iş adamı aynı zamanda tesisle uğraşan Naif Demir ile birlikteyiz. Benimde Batmana geldiğimden beri istediğim unsurlardan biri tarımsal faaliyetlerdir. Özellikle de biz Batmanımızı gördükten sonra bu birinci sınıf araziye dikilmeyen kırsal kesimde ve özellikle fazla değerlendirilmeyen arazilerde böyle bir fıstık üreticiliği yapılması beni sevindirdi. Tarım arazisini ve bu tesisi Naif Demir, bütünleşmiş ve bakımlı tesislerden biri olarak görüyorum. Böyle bahçelerin özellikle de fıstık konusunda şu anda 70 bin dönümlük alanı geçtik. Bu 70 bin dönümlük alanda elde ettiğimiz dikilen fıstıkların böyle örnek bahçelerin teşkil etmesini umuyorum. Batı Raman gibi suyun fazla olmadığı bir yerde böyle bahçelerin olması beni hayli sevindirdi. Bunun devamının gelmesini diliyorum” dedi.
“ÜLKEMİZİN GELECEĞİ TARIMDIR”
Bugün her zamankinden daha fazla üretime ihtiyaç olduğunu ve kentte de 72 çeşit ürünün yetiştiğini hatırlatarak, boş kalan arazilerin değerlendirilmesini tavsiye eden Gün, şöyle konuştu: "Dünya genelinde yaşanan bu Pandemi sonrası yerli üretimin değeri bir kez daha gözler önüne serildi. Her zaman dile getirdiğimiz gibi ülkemizin geleceği tarımdır. Üreticilerimize üretimlerine devam ederken aralarında sosyal mesafeyi korumalarını ve salgın hastalığın yayılmasına engel olmaya çalışalım. Tüm üreticilerimize hasatlarının hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum’ dedi.
KURAKLIK RİSKİ YOK
Ziyareti esnasında mercimek tarlasını gezen ve kuraklık riski olmadığına dikkat çeken Gün “bir mercimek tarlasındayız. Mercimekte kardeşlenme başlamış. Şu anda tav dediğimiz kısım kök kısmındaki nem oranı devam ediyor. İnşallah gelecek yağışlarla beklediğimiz ve ifade edilen kuraklık riski olmaz. Mercimekte kardeşleşme ve yeşerme var” dedi.
MERCİMEKTE HİBE DESTEĞİ
Yıl sonunda çiftçilere önemli miktarda hibe desteğinin olacağını kaydeden Gün ‘’ayrıca buğday, kırmızı mercimek ve arpada hem mazot hem de gübre desteğimiz ülke genelinde devam ediyor. Bu geçen yıl biz çiftçilerimize mercimek konusunda %70 lik bir mercimek desteğimiz olmuştur. 2021 sonbaharı aylarında da çiftçilerimize hibe desteğimiz olacaktır. Önemli olan şu anda ki ürünlerin istenilen seviyede olması ve bir kuraklık riskinin meydana gelmemesidir’’
KEÇİLERLE OYNADI
Konuşmasını sonunda Naif Demir’e ait tesisi gezen Mehmet Gün, tesiste bulunan küçük keçileri eline alarak onlarla oynayıp hatıra fotoğrafı çekmeyi ihmal etmedi.