SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Gündem; İş kazaları!

Batman’da son zamanlarda meydana gelen ve bir çok işçinin canına mal olan inşaat alanlarındaki iş kazaları, gündemdeki yerini koruyor.

Son Güncelleme :

2021-03-01 15:33:31

Gündem; İş kazaları!

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu, inşaatlarda yaşanan ölümler ve iş kazaları konusunda bir bilgilendirmede bulundu. Kurul, inşaat alanında gereken güvenli ortamın sağlanmaması, bu alanlardaki denetimlerin eksik kalışı ve kaza yapan işçilerin iş ile ilgili mesleki eğitim sertifikalarının olmamasının kazaların yaşanmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Bu ölümlerin önüne geçilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ‘devlet kurumları’ ve ‘işçilere’ düşen görev ile sorumluluklar hatırlatıldı.

BİR ÇOK ALANDA EKSİKLİK VAR

Batman da son dönemlerde inşaatlarda meydana gelen iş kazaları ve can kayıpları derin üzüntülere neden olurken, TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, yaşanan kazalara, denetim ve sisteme dikkat çekti. Kuruldan yapılan açıklamada, iş kazalarını önleme çalışmalarına, öncelikle iş kazası öncesinde mevcut olan güvensiz durum ve davranışların ve kazaların sebeplerinin incelenmesiyle başlanması gerektiği belirtildi. İnşaat alanlarında meydana gelen bu iş kazalarının başlıca sebepleri; inşaat alanında gereken güvenli ortamın sağlanmaması, bu alanlardaki denetimlerin eksik kalışı ve kaza yapan işçlerin iş ile ilgili mesleki eğitim sertifikalarının olmayışı olduğunu belirten TMMOB Batman İKK, İnşaat projelerinde çalışanların iş sağlığını ve güvenliğini sağlamak için işverenlere , şantiye şefliği yapan mühendis ve mimarlara ve güvenliğin denetimini sağlayan kurum ve kuruluşlara önemli görevler düştüğünü belirtti.

SORUMLULUKLAR HATIRLATILDI

Açıklamada devlet kurumlarına ve işçilere düşen görevleri hatırlatan Kurul “Devlet iş sağlığı ve güvenliği konularında iş sahalarını ve şantiyeleri sıklıkla denetlemelidir. Kurallara uyulmadığının tespiti halinde caydırıcı yaptırımlar uygulamalıdır. İşveren ise, işçilerin güvenlik kurallarına uyup uymadığını kontrol etmelidir. İşçileri bu konuda bilinçlendirmek ve çalışma sahalarında iş güvenliği konusunda uzman kişiler çalıştırmak zorundadır. Bu konuda özellikle şantiye alanlarında şantiye şeflerine de iş düşmektedir. Eğitimli ve bilinçli bir mühendis işçilerin koruyucular, iş makinaları ve kullanılan diğer donanımlar hakkında sıklıkla bilgilendirilmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdır. İşçilere gelince öncelikle kendi hayatlarını her şeyin üstünde tutup, iş güvenliği ile ilgili tüm kurallara hassasiyetle uymalıdır, kendine aşırı güven ve bana bir şey olmaz mantığı ile hareket etmemeli, her durumda dikkatli ve temkinli davranmalıdır. Bu konudaki yasal düzenlemeler, sıkı denetimler, taviz verilmeyen tutum ve caydırıcı cezalarla sorunun üstesinden gelinmeye çalışılmalıdır” denildi.

“EĞİTİM YETERSİZ, DENETİM AZ”

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu, denetim ve eğitim konusunda vurgu yaptı. Yapılan açıklamada “Türkiye’de gerek meslek liselerinde ve yükseköğretim kurumlarında ve inşaatlarda ki eğitimler gerekse OSGB’lerin işçilere vermesi gereken iş güvenliği eğitimi çok yetersizdir. Mühendislik fakültelerinin çoğunda iş güvenliği dersi ya hiç okutulmamakta veya seçmeli ders olarak verilmektedir. Aynı zamanda inşaata başlamadan önce bütün işçiler sağlık kontrolünden geçirilmeli ve meslek eğitim sertifikası edindirilmelidir. Dileriz ki bütün bu etkenler bir bütün olarak değerlendirilir ve gerekli tedbirler alınır. Aksi takdirde ne yazık ki Türkiye inşaat sektöründe meydana gelen kazalar açısından üst sıralarda yer almaya devam edecektir. Batman TMMOB bileşenleri olarak bu iş kazalarının son bulması için gerekli bütün çalışmaların hem takipçisi olup hem de yapılan çalışmalara destek vereceğiz. İnşaatlarda yaşamlarını yitiren emekçi işçilerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diler, şantiyelerde iş kazalarının meydana gelmemesi için çalışmalarımıza devam etme kararlılığımızı yineleriz”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.