Tuz tüketimine dikkat çekmek amacıyla kutlanan ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ nedeniyle bir açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, fazla tuz tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu söyledi. Pamukçu “ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var. Mesela yemeklerde tuz yerine limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak, salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak, yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek, yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak. Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir” dedi.
“TUZUN AZI KARAR ÇOĞU ZARAR”
Tuz tüketim miktarı hakkında da kısa bir bilgi paylaşan Pamukçu, “bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır” şeklinde konuştu.